Den mad, du spiser, består af forskellige byggesten. Hvis du vil spise dig mæt, er det især to bestemte elementer, du skal se efter på varedeklarationen.
”For at spise dig mæt, skal du spise fødevarer, der har et højt indhold af protein og kostfibre”, fortæller ernæringsekspert Stina Dannerfjord.
Eller sagt på en anden måde: du skal spise som din oldemor. Nogle af de mest mættende madvarer er dem, du fandt i fadeburet for 80 år siden: Kål, kartofler, æg, rugbrød.
Grunden til, at du både skal kigge efter protein og kostfibre er fordi, byggestenene har hver deres funktion i din krop.
”Kostfibre mætter, fordi det giver tarmen noget at arbejde med, og det binder væsken i maven”, forklarer Stina Dannerfjord.
”Proteinerne er med til at stabilisere dit blodsukker, så du undgår de udsving, der gør, at du pludseligt føler dig enormt træt, og så spiser du en chokoladebar, der får dit blodsukker til at stige kraftigt for så at falde igen 20 minutter senere”, tilføjer hun.
De fleste madvarer indeholder protein og kostfibre, det gælder derfor om at finde de madvarer, der har det højeste indhold, hvis du skal spise fornuftigt.
”I et rugbrød er der fx tre gange så mange kostfibre som i et toastbrød, hvilket betyder, du skal spise tre gange så meget toastbrød for at opnå samme mæthedsfornemmelse som ved rugbrød”.
Udover at madvarerne med højt protein- og fiberindhold mætter meget, og derfor er økonomisk fornuftigt, så er det også madvarer, der er sunde for dig at indtage.
”Mit bedste råd er: Keep it simple. Jo mere ren en råvare er, desto sundere vil den næsten også altid være. Hvis du holder det helt simpelt, så vil du spare penge, og du vil også give din krop alt det, den har brug for, af ernæringsstoffer”, fortæller Stina Dannerfjord.
Ernæringseksperten har med udgangspunkt i mæthedindekset udpeget de ti mest mættende fødevarer, der både er sunde og gode for pengepungen.
Kilde: Stina Dannerfjord er cand.scient. i klinisk ernæring