Vidste du, at dette er vores tredje energikrise?

11. mar 2022

Vidste du, at dette er vores tredje energikrise?

Det er ikke første gang, at danskerne har stået i en situation med stigende energipriser. 

Foto: Canva

Foto: Canva

Vi er på vej ind i vores tredje energikrise. Måske har du ikke oplevet de to tidligere. Men dem kender Bo Poulsen til. Han er professor i historie ved Ålborg Universitet og mener, at vi er på flere måder er bedre rustet denne gang. 

Hvorfor opstod den første energikrise i 1973?

”Den opstod på grund af en politisk krig. De arabiske olieproducerede lande blev sure på Vesten, fordi vi valgte side til fordel for Israel i Yom Kippur-krigen. De straffede europæerne ved at skrue meget højt op for prisen på råolie. På det tidspunkt havde vi i løbet af 1950erne og 1960erne baseret udviklingen af vores samfund på, at vi havde adgang til billig råolie, dvs. at man fx lavede strøm ud af olien. Vi havde ikke tænkt på, at vi måske ikke ville blive ved med at have billig råolie.”

Hvor mange energikriser har der været i Danmark?

”Den første var i 1973-74, og den næste kom i 1978-79, den blev fremprovokeret af den islamistiske revolution i Iran, men skyldtes mest en frygt for, at priserne steg. Det var først i 1980’erne, at Danmark selv begyndte at producere olie og naturgas. Den krise, vi har nu, er den tredje energikrise i den forstand, at forbrugerne mærker det.”

Læs de bedste råd fra energikrisen i 70'erne

Hvorfor er der opstået en energikrise nu i 2022?

”Vi har gjort os afhængige af russisk gas, hvilket bl.a. var af miljøhensyn, fordi vi ville være afskaffe atomkraft. Det er gassen, vi bruger til at fodre vores kraftvarmeværker med, og hvis den komponent forsvinder, så skal vi købe mere af noget andet, og så stiger prisen på det. Vi kan godt få naturgas fra vores egne felter i Nordsøen, men det vil tidligst være klart i 2023. Priserne har været stigende et stykke tid, fordi markedet reagerede på frygten for, at Putin ville invadere. Derudover har der sidste år været mindre vand i de norske elve, end der plejer, og det har blæst mindre, så produktionen af strøm fra vand- og vindkraft er blevet dyrere. ”

Er konsekvenserne de samme for forbrugerne i dag, som de var i 1970’erne?

”Vi har et helt andet beredskab i dag til at håndtere det. En af de ting, man satte i gang i 1970’erne, var nogle helt andre byggestandarter med krav om isolering af husene. Der er meget, vi er blevet bedre til, fx har vi energisparepærer. Det, der gør, at vi alligevel bruger meget strøm, er, at vi har fået mange flere elektriske ting i vores huse, fx computere, iPads og smartphones. Samtidig er der historisk mange biler i Danmark nu, vi kører længere end før, fordi vi pendler mere.”