Sådan vil spare-eksperten Julie klare prisstigningerne

25. mar 2022

Sådan vil spare-eksperten Julie klare prisstigningerne

Prisstigningerne truer. Især når man har få penge i forvejen. Julie Verdich har lagt en plan for at klare det kommende år. 

Foto: Julie Verdich

Foto: Julie Verdich

Stigende elpriser, dyr benzin og højere priser på dagligvarer.

Danske familier går en fremtid med store regninger i møde, hvis vi skal opretholde den samme levestandard, som vi har nu.

Spørgsmålet er, hvordan man finder de ekstra penge – især hvis man allerede lever på et skrabet budget?

Bo Godt har spurgt Julie Verdich fra instagramprofilen Prioriter Dine Penge, hvad hun selv vil gøre for at presse citronen lidt mere.

Hvem: Julie Verdich, 40 år, arbejder deltid med HR hos Just Eat.

Hvor: Bor i almen bolig på 56m2 i Vanløse. Hendes syvårige datter bor hos hende fire dage om ugen.

Profil: Har haft instagramprofilen @Prioriterdinepenge siden januar 2020. Julies egen sparerejse startede, da hun gik fra at være fuldtidsansat og i et fast forhold, hvor parret tilsammen tjente 80.000 kr. om måneden, til at være deltidsansat singlemor med en indtægt, der ligger under 20.000 kr. om måneden.

Bo Godt har bedt Julie Verdich gennemgå fem af de store udgiftsposter: Mad, el, tøj, transport og ferier. Hvordan sparer hun på dem til daglig, og er der måder, hun kan spare endnu mere, end hun plejer?

MAD

Hvad gør du allerede for at spare?

Jeg spiser plantebaseret mad, det er bare meget billigere at købe nogle tørrede kikærter, end det er at købe en kylling. Man skal lade være med at købe de veganske erstatningsvarer, der skal ligne kød og bøffer, for de koster det samme som kød og bøffer.

Jeg er ikke vanvittig god til at lave madplaner og holde dem, men jeg har en rullende madplan, som bare kører, hvor jeg sørger for at have nogle bestemte madvarer i huset, så jeg altid kan smække nogle bestemte retter sammen.

Men jeg vil køre det endnu mere stramt nu, for madbudgettet er et af de steder, man kan spare mest. Lige nu er mit madbudget på ca. 2.500 kr. om måneden inkl. husholdningsprodukter som shampoo og rengøring.”

Hvad vil du gøre for at spare endnu mere?

Jeg vil bestille Too Good To Go-poser og lave en madplan ud fra det og handle ind én gang om ugen, for det er billigst. Handler du ind flere gange om ugen, bliver det sikkert dyrere, for der ryger næsten altid noget ekstra ned i kurven, når du handler.

Jeg plejer heller ikke at kigge i tilbudsaviser, men det er også en ting, jeg vil begynde på i forhold til de mere dyre poster som toiletpapir, madolie o.l., hvor man kan købe stort ind af varer, der ikke kan blive fordærvede.

Jeg har et meget lille køkken og generelt meget lidt opbevaringsplads, derfor plejer jeg ikke at handle stort ind, men jeg kan bruge mit kælderrum, som jeg i forvejen bruger som fadebur til hjemmelavet syltetøj, til at opbygge et lager i.”

 

Børn er i bund og grund ligeglade med, om de er i Randers eller på Rhodos, så længe de har forældrenes opmærksomhed. Vi gør næsten aldrig noget, der koster penge.
Julie Verdich

EL OG VAND

Hvad gør du allerede for at spare?

”El er en af de ting, jeg normalt ikke tænker så meget over i hverdagen, men her på det sidste har jeg tænkt på, at der kan jeg gøre en større indsats for at spare.

Jeg lukker altid for vandet, når jeg børster tænder, og jeg samler sammen til opvask. Jeg går i varmt bad hver anden dag. Jeg arbejder stadig hjemme to dage om ugen efter corona, og der går det nok, at jeg lugter lidt under armene.

Mht. tøj og tøjvask synes jeg, at folk vasker alt for ofte, de vasker tøjet, når de har haft det på en til to gange, men jeg synes kun, tøj skal vaskes, hvis det er snavset, eller hvis det lugter. En cardigan kan sagtens hænges ud til luftning og så bruges igen næste dag.”

Hvad vil du gøre for at spare endnu mere?

”Jeg vil gennemgå mit hjem rum for rum og undersøge hvilke stikkontakter, jeg kan slukke for om natten, fx fjernsyn, kaffemaskinen og opladere. 

Hvis jeg havde vaskemaskine i lejligheden, ville jeg også vaske om natten, men vi har vaskekælder. Lige så snart, vejret tillader det, hænger jeg tøjet til tørre udenfor. Det er også bedre for miljøet.”

TØJ

Hvad gør du allerede?

Jeg køber stort set kun brugt tøj. De eneste gange, jeg køber nyt, er, hvis der er noget, jeg simpelthen ikke kan finde brugt, eller hvis min datter pludseligt er vokset ud af sit tøj og akut har brug for en ny flyverdragt. Det kræver bare planlægning at købe brugt.

Men hvis man skal købe tøj fra ny, er det en god ide at købe gummistøvlerne om sommeren og skitøjet i uge 10, når skisæsonen er overstået. Man skal købe uden for sæsonen.

Jeg køber også brugte sko til min datter, man kan sagtens få børnesko, der næsten ikke har været brugt, og som stadig har prismærke på.”

TRANSPORT

Hvad gør du nu?

”Jeg har en bil, hvilket er en rigtig luksusting, men pga. angst har jeg svært ved at tage metroen eller sætte mig ind i et tog, så det er et spørgsmål om livskvalitet.”

Hvad vil du gøre for at spare endnu mere?

”Jeg kunne sikkert godt cykle til arbejde, der er otte kilometer. Eller jeg kan køre med en kollega, der bor lige i nærheden.

Hvis jeg alligevel bruger bilen, er der også ting, man kan gøre for at spare, f.eks. tømme bagagerummet, så der ikke er for meget vægt på og bremse i gear. På FDM’s hjemmeside er der gode råd til, hvordan man får benzinen til at strække lidt længere.”

FERIER

Hvad gør du allerede?

”Udenlandsrejser er en af de ting, jeg har nedprioriteret. Vi tager på sommerhustur med bedsteforældrene, eller vi tager på campingpladser eller bondegårdsture – steder, der ikke koster så meget.

Børn er i bund og grund ligeglade med, om de er i Randers eller på Rhodos, så længe de har forældrenes opmærksomhed. Vi gør næsten aldrig noget, der koster penge. I weekenderne hygger vi med at spille spil, går tur i skoven, tager på stranden eller laver noget andet udendørs.

Vi har en lille køkkenhave på det fælles område i vores boligforening, hvor min datter har fået sit eget højbed, hvor hun dyrker ærter, gulerødder og jordbær. Det hygger vi os med.”