Det er blevet lettere at søge boligstøtte

21. mar 2022

Det er blevet lettere at søge boligstøtte

Du kan roligt klikke dig igennem Udbetaling Danmarks nye it-system. Det er lettere at bruge og giver en kortere ventetid på boligstøtte.

Foto: Foto: Simon Jeppesen

Foto: Foto: Simon Jeppesen

Hjemmesiden, der bliver brugt til at søge om boligstøtte, har fået nye klæder. Og det var på tide, for den var vokset ud af de gamle, tænker du måske, hvis du er en af omkring 600.000 beboere, der lige nu får det skattefri tilskud til din husleje.

Hidtil har Udbetaling Danmarks it-system været lige så kringlet som de regler, der gemmer sig bag systemet. Det erkender de selv. Har du en formue? Betaler du varme aconto? Og hvad er din indkomst? Det er blot nogle af de spørgsmål, som myndigheden har brug for at vide, når de skal i gang med at regne på, om du har ret til boligstøtte.

Styr på økonomien først

Spørgsmålene bliver ikke færre med det nye it-system, for Udbetaling Danmark kan ikke ændre på lovgivningen. Men med det nye system tager de dig i hånden hele vejen igennem ansøgningen. Med enkle tekster og små tip undervejs kan du søge om boligstøtte på cirka et kvarter, lover de. Det kræver blot, at du har overblik over din økonomi, inden du logger på med NemID eller MitID.

Din lønseddel eller SU, eventuelle pensionspapirer og lejekontrakten er en god ide at finde frem, før du går i gang med ansøgningen. Bor du i en almen lejebolig, vil systemet allerede have styr på din husleje, hvis boligselskabet er en del af Huslejeregistret – og det er de fleste selskaber.

Nyt system giver kortere ventetid

Selvom ansøgningen er overstået lige så hurtigt, som en kop kaffe er drukket, kan der gå op til syv uger, før der kommer svar på ansøgningen. Men udfylder du alle felter i ansøgningen korrekt fra starten, bliver din ansøgning straks behandlet. Og det sker heldigvis for hver tredje ansøger. Med det nye it-system er det Udbetaling Danmarks håb, at endnu flere udfylder ansøgningen korrekt fra starten, fordi de får hjælp af de små tip undervejs. Og det giver en endnu kortere ventetid.

Det nye system gør det også muligt at flytte boligstøtten med sig, når man skifter adresse. Den del af systemet har allerede virket i et år, og vi har skrevet om det lige her.

Udbetaling Danmark har testet det nye it-system på en gruppe beboere, inden det gik i luften. Beboerne har også fået lov til at komme med ønsker til, hvordan det nye system skulle fungere.

Her søger du om boligstøtte

Sørg for at have dit NemID eller MitID klar, inden du går i gang. Det er også en god ide at have en lejekontrakt, eventuelle pensionspapirer og lønseddel ved hånden. Søg om boligstøtte her.

Kan jeg få boligstøtte?

Det kræver, at du har en lav indkomst og bor i en lejebolig med eget køkken. Men Udbetaling Danmark kigger også på din husleje, formue og på hvor mange, du bor sammen med.

Du kan beregne, hvor meget du cirka kan få i boligstøtte lige her. Og det kræver hverken NemID eller MitID.

Men ligger din husleje under 1900 kroner, kan du lige så godt spare dig besværet.