5 tips til at spare strøm på tv og underholdning

10. mar 2022

5 tips til at spare strøm på tv og underholdning

Hygge foran skærmen er en af de store strømslugere.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

En familie i en lejlighed bruger i gennemsnit 43 procent af sit strømforbrug på tv og underholdning. Det viser tal fra Energistyrelsen. Det er præcis lige så meget som den samme gennemsnitsfamilie bruger på madlavning, lys samt køle- og fryseapparater.

Mange af os kan altså spare strøm ved at læse en bog eller se tv sammen med naboen. Men der er også andre måder at skære ned på strømmen til tv og underholdning.

5 tips til at spare strøm på tv og underholdning

Fjernsyn

Jo større fjernsynet er, desto højere elforbrug har det. For eksempel bruger et tv på 65” dobbelt så meget strøm som et på 43”.

Generelt er LED-tv ’er de mest energieffektive, der er til at betale. Et LED-tv giver typisk en besparelse på 20-30 % frem for et almindeligt LCD-tv.

Lysstyrke

Juster lysstyrken på dit tv. Elforbruget afhænger af, hvor meget skærmen lyser. Prøv at justere lysstyrken og se, om det går ud over billedkvaliteten.

Computer

Vælg en bærbar eller tablet frem for en stationær computer. Bærbare bruger cirka 4 gange så lidt strøm som stationære computere, mens tablets bruger cirka 6 gange så lidt. En stationær computer bruger typisk 120 kWh om året ved 3 timers daglig brug. Det svarer til næsten 400 kroner. For en gamercomputer er det typisk 660 kroner.

Køb computerskærm med energimærke F eller bedre. Jo større skærm, jo højere strømforbrug.

Spillekonsollen

Brug kun spillekonsoller til spil, da de har højt elforbrug. Når du streamer tv, så brug for eksempel Chromecast, Apple TV eller tv-apps. Du kan spare op til 95% af elforbruget frem for at streame via PlayStation eller Xbox.

Luk helt ned

Undgå quick-start og standby-forbrug. Sluk udstyret helt på stikkontakten. Indstil computer og bærbar til at gå i sleep, når du holder pause eller lukker skærmen ned.

Kilde: sparenergi.dk, Energistyrelsen

 

FAKTA

Sådan fordeler elforbruget sig hos en gennemsnitlig familie i lejlighed

26 % til underholdning

17 % til TV

13 % til vask

22 % til køle- og fryseapparater

8 % til belysning

13 % til madlavning

1 % til diverse

(Det er en gennemsnitsfamilie, der ikke bruger el til elvarme, elvandvarmer og varmepumper)

Kilde: sparenergi.dk, Energistyrelsen.