Video: 100-årige Aksel har boet alment hele livet

05. maj 2022

Video: 100-årige Aksel har boet alment hele livet

Da Aksel var barn oplevede han, hvordan hans forældre blev truet af deres udlejer. Det vakte noget i ham, så da han blev voksen meldte han sig ind i en boligforening og har boet alment lige siden. 

Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Øjnene ser ikke så godt som tidligere og ørene hører ikke alt, men derudover er Aksel Stendell en åndsfrisk og knivskarp 100-årig.

Vi møder ham til en kop kaffe og en kanelsnurre, mens snakken går omkring det gode og knap så gode ved at være blevet 100 år. Det første er svaret nemt at finde frem til:

"Jeg har en dejlig stor familie og snart 10 oldebørn, hvoraf en af dem hedder Aksel, det er da sjovt," siger han med et smil, inden han går ind i stuen for at tage telefonen, der bimler højlydt.

Aksel Stendell er en travl mand. Tirsdag og torsdag er de eneste dage han har tid til interview, de andre dage går han til træning og andre aktiviteter, så han kan holde sig frisk og rørig. Han bor i sin egen lejlighed midt i Allerød nord for København. 

"Jeg har haft et godt og spændende liv," fortæller han og opremser livsbanen i korte træk: født i København af forældre med lave indtægter, men i trygge rammer. Fik læreplads i det daværende brugsforeningssystem, steg gennem graderne og endte som direktør i bagerafdelingen. Derefter blev han direktør for A-pressen, hvorfra han gik på pension. 

Aksel og hans familie har altid boet alment, fordi "det passer godt til sådan en som mig, der ikke har styr på det der med håndværk", som han selv siger. Og så fordi, den utryghed han oplevede i barndommen, ikke skulle ramme ham selv og hans egen familie.

Mød Aksel og hør hans historie i videoen her: