Kirsten er kreativ, når hun handler ind

09. maj 2022

Kirsten er kreativ, når hun handler ind

Da Kirsten Lehd var barn i efterkrigstiden, var pengene små. Det samme var tilfældet, da hun som voksen blev enlig mor til tre drenge. I dag er hun 77 år og pensionist, men Kirsten Lehds nøjsomme livsstil har aldrig været en hindring for et bugnende køleskab. Selv nutidens stigende fødevarepriser undgår pensionisten ved hjælp af storindkøb fra netfirmaer i kombination med Too Good To Go-poser.

Foto: Privat foto.

Foto: Privat foto.Hvem:
Kirsten Lehd, 77 år

Hvad: Pensionist. Har instagramprofilen @pensionistlivet, hvor hun deler ud af sine daglige sparetips og indkøbsvaner. Har startet Facebooksiden ’Toogoodtogo få alt brugt’, hvor købere af overskudposerne kan dele eller bytte varerne med hinanden.

Hvor: Bor i lejlighed på 83m2 i Lejerbo i Vejle


Hvad er dit månedlige mad- og husholdningsbudget?

”Jeg vil tro, jeg lever for 1300-1500 kr. om måneden. Det kan være svært at sige, fordi jeg handler ind til lang tid ad gangen, så nogle af de ting, jeg har købt nu, skal først bruges senere.”


Hvordan kan du mærke, at priserne er steget?

”Jeg køber næsten kun Too Good To Go-poser og køber stort ind fra Motatos, Rossmann og WeFood, så det er meget sjældent, jeg er ude og handle, hvor jeg ser de almindelige priser. Men for et stykke tid siden manglede jeg et stykke ost, og der kunne jeg virkeligt se, at prisen var steget.”


Alt fra kød og køl-indkøbene ryger direkte i fryseren. Lige nu har Kirsten købestop fordi fryseren er proppet.


Så du bliver ikke ramt af de stigende priser?

”Nej, næsten ikke og jeg har købt så meget ind, at jeg tror, jeg næsten kan leve det næste år uden at skulle købe til de dyre priser. Jeg har taget mit klædeskab i brug og ryddet et par hylder for at få plads til dåsefisk og dåsetomater.”


Hvad spiser du af friske varer, fx frugt og grønt?

”Jeg køber Too Good To Go-poserne med frugt og grønt. Når jeg køber kød og køl-poserne får jeg tit kød, der skal spises samme dag, men det pakker jeg i mindre portioner og smider i fryseren. Lige nu har jeg så meget kød i fryseren, at jeg holder pause fra de poser, så nøjes jeg med at købe frugt og grønt en til to gange om ugen. Noget af det forærer jeg væk, fordi man nogle gange får en pose, hvor der måske kun er kål eller kun er frugt, og jeg er kun en person. Men selvom jeg forærer noget væk, er det stadigt billigt.”


Kan du mærke, om der er blevet mere rift om Too Good To Go-poserne, efter priserne er steget?

”Ja, det kan jeg godt. Jeg er god til at fange dem, men jeg kan godt se, det er blevet lidt sværere. Særligt den med kød og køl fra Lidl, som først bliver slået op om aftenen kl. 22.15, der kan man dårligt nå at trykke ind på dem, før de er væk. Jeg har endnu ikke manglet, men det er blevet sværere. Jeg sætter mit ur til at bippe til 22.10, der er gået sport i det.”Indholdet fra en frugt- og grønt Too Good To Go-pose fra Lidl. Hvis Kirsten får for meget af en vare, giver hun det væk eller bytter med andre.


Du siger, du handler stort ind ved Motatos, Rossmann og WeFood. Hvad er det?

”Det minder meget om Too Good To Go, bortset fra at det er tørvarer, og at du selv vælger varerne. Det kan fx være rengøringsmidler og krydderier, men ikke ting som kød, pålæg og frugt. Det er varer, der kan holde meget længe. Motatos er svensk og er lidt billigere. Rossmann er tysk og kan have lidt mere specielle varer. Jeg har lige købt for 500 kr. flasker med forskellige smage til min sodastream-maskine. De kostede 14,50 kr. per flaske, men de står til 70 kr. i butikkerne. Man betaler for fragt for køb under 500 kr., men de har tit dage, hvor fragten er gratis. Hos WeFood får de overskudsvarer fra Føtex, der sælger de fx brød, sodavand, vin og færdigretter.”


Hvad gør du, når du har gæster?

”Jeg inviterer tit min familie til spisning tirsdag eller torsdag. Når de kommer, så bruger jeg noget af det bedste kød fra Too Good To Go, hvis jeg fx har fået en steg, så lægger jeg den til side til dem. Jeg har indført, at de ikke får alkohol, fordi det er en hverdag. Men det er lækker mad, og så er det stadig næsten omkostningsfrit for mig.”Kisten har ryddet et par hylder i sit klædeskab for at få plads til madlageret.


Hvornår begyndte du at handle ind på den måde?

”Det startede faktisk allerede, da mine børn var små. Dengang var der noget, der hed DFØ – Dansk Fryse Økonomi. Dengang fik man et katalog en gang om måneden, så bestilte man varerne, og så blev det leveret til døren. Det var både kød, pålæg, brød og grøntsager. Jeg er vokset op i efterkrigstiden, så vi havde aldrig særlig meget. Jeg har egentligt heller aldrig selv haft særligt meget, da jeg har været alene med mine tre drenge, så pengene har aldrig været store, men jeg har aldrig følt mig fattig, og det gør jeg heller ikke nu. Min hund, min kolonihave, mit strikketøj og mine Too Good To Go-poser, det er lykken for mig.”