Sådan sparer du på brændstoffet til bilen

01. jun 2022

Sådan sparer du på brændstoffet til bilen

Hvis du kører bil, har du måske bidt mærke i, at benzinpriserne rundt omkring på de forskellige standere er blevet højere og højere. Spørgsmålet er, hvordan du får brændstoffet til at række længst muligt? Bo Godt har bedt chefinstruktør hos FDM Sjællandsringen Søren Holten Jacobsen komme med sine 10 bedste råd.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

1. Vælg det rigtige gear og spar 20 procent på brændstoffet

”Man skal tænke over, hvordan man kører for at kunne spare på brændstoffet. Hvis du kører i en bil med manuelt gear, så er det utroligt vigtigt, at du kører i det rigtige gear. Der kan godt være 20 procents forskel i brændstofforbruget alt efter hvilket gear, du vælger. Hvis du fx kan vælge mellem at køre i tredje eller fjerde gear, så sparer du 20 procent ved at vælge fjerde gear. De lavere gear bruger mere brændstof, fordi maskinen kører flere omdrejninger, og der derved løber mere brændstof gennem maskinen.”

2. Hold øje med omdrejningerne

”Din omdrejningstæller sidder ude til venstre ved siden af speedometeret. Omdrejningstælleren er typisk lige så stor som speedometeret, og det er fordi, det er vigtigt, du kigger efter den. Det er nemlig omdrejningerne, der bestemmer hvilket gear, du skal køre i. Hvis du kører i en dieselbil, skal dine omdrejninger helst ligge under 1500, og hvis du i en benzinbil under 2000 omdrejninger. Nogle biler har en gearskifteindikator, der viser, hvornår det betaler sig at skifte gear. Det koster meget brændstof at køre i det forkerte gear.”

 

3. Kør 110 i stedet for 130

”Hvis du kører på motorvej, så kør 110 km/t i stedet for 130 km/t. Som tommelfingerregel koster det 20 procent mere brændstof at køre 130km/t. Biler kører bedst ved 70-80 km/t, det er der, de er mest brændstoføkonomiske, men så langsomt vil jeg fraråde, at man kører på motorvejen under almindelige konditioner. Det kan blive rigtigt farligt, og sikkerhed er det vigtigste.”

 

4. Vælg motorvej frem for landevej

”Motorvejen kan være et godt sted at køre rent brændstoføkonomisk, fordi der er et godt flow, og det betyder rigtig meget i forhold til at spare på brændstoffet. Det er dyrt at køre op og ned i fart. På en motorvejsstrækning kan du typisk holde hastigheden på 100km/t eller 110 km/t konstant. Det er ikke nemt at holde konstant hastighed gennem byen eller på landevejen med mange lysreguleringer, så selvom biler er mest brændstoføkonomiske ved 70-80 km/t, kan det altså stadig være mere rentabelt at vælge en lille omvej på motorvej frem for by- og landevej. Motorvejen er også det sikreste sted at køre, det er der, der sker færrest ulykker.”

 

5. Undgå rødt lys ved bykørsel

”Når du kører i byen, skal du også prioritere konstant hastighed, når det er muligt. Man kan ikke gøre det på samme måde i byen, som man kan på lande- motorvej, men stræb efter et godt flow. Det gælder om at undgå at holde stille ved rødt lys, hvis du kan. Hvis det er muligt, så lad bilen trille hen til krydset i stedet for at køre hurtigt hen til lysreguleringen og så bremse brat. Slip speederen i god tid. Jo mere du bremser, jo mere skal du op i fart igen, og det kræver mere brændstof.”

 

6. Lad være med at køre på koblingen

”Når du kører frem mod lysreguleringen, så skal du slippe speederen, men lad være med at træde koblingen ned. På den måde undgår du at bruge brændstof. Hvis du træder koblingen ned, kører den i tomgang, og det kræver brændstof. Når bilen er kommet ned i omdrejninger, bliver du selvfølgelig nødt til at skifte gear, så bilen ikke går i stå. Brug kun koblingen, når du skifter gear, eller når du holder stille.”

 

7. Pak bilen let

”Som tommelfingerregel koster 100 kg.’s last tre-fire procent ekstra brændstof. Det betyder noget, hvis du kører rundt med alt muligt i bilen, hver gang du er ude at køre. Rent sikkerhedsmæssigt bør du altid køre med de tunge ting i bunden. Hvis du alligevel har lastet en tung bil til sommerferien, er det ekstra vigtigt at trille hen til lyskrydsene, for en tungt lastet bil koster mere brændstof at få op i fart igen. ”

 

8. Undgå opbevaring på taget

”Hvis du fx skal have cykler med på ferien, så er det bedre at have dem hængende bag på bilen end at have dem oppe på taget, da det kræver mere brændstof. Det samme gælder brugen af tagboks. Den er smart, men det kræver væsentlig mere brændstof, end hvis du lægger tingene i bagagerummet, så overvej om tagboksen kan undværes. Det kræver 10-15 procent ekstra at have en tagboks på taget.”

 

Vælg det høje dæktryk

”Vi anbefaler, at man altid kører med høje dæktryk, der er angivet ved din bil, især på baghjulene. Hvis du fx er ude til en familiefest, og der er tre unge mennesker, der vil have et lift på bagsædet, så er det vigtigt, man har det høje dæktryk. Det er ikke farligt at køre med det efter specifikationerne høje dæktryk, men det kan være farligt at køre med for lavt dæktryk. Derudover kan for lavt dæktryk koste noget på rullemodstanden og dermed på brændstofforbruget. Det kan koste fem procent ekstra at køre med for lavt dæktryk.”

 

Hvis din familie råder over flere biler, så vælg den rigtige til den lange sommertur

”Vælg den bil, der er mest brændstoføkonomisk eller tag el-bilen på sommerferieturen. Dieselbiler kører generelt længere på literen. Derudover er dieselbilen generelt god på de lange ture, da motoren er lidt større. Elbilen er også et godt valg, og lade-infrastrukturen er udmærket til mange feriedestinationer.”