Sådan holder du motivationen, når du betaler af på en stor gæld

30. jun 2022

Sådan holder du motivationen, når du betaler af på en stor gæld

Sidste år betalte Trine Schou Munk 91.000 kr. af på sin gæld, men hun mangler stadig at betale 659.000 kr., inden hun og hendes familie er gældfri. Bo Godt har spurgt, hvad hun gør for at holde motivationen.

Foto: Colourbox og Trine Schou Munks private fotos

Foto: Colourbox og Trine Schou Munks private fotosHvem:
Trine Schou Munk, 35 år. Bor sammen med sin hjemmegående hustru Kristin og sønnen Louis på fire år.

Hvad: Læser til social- og sundhedsassistent om dagen og kører vikarvagter som SoSu om aftenen. 

Hvor:
Find Trines videoer på YouTube-kanalen ’Trine Tjekker Ud’ eller følg hendes sparerejse på instagramprofilen @trinetjekkerud.


Kend dine svage punkter (og find på en handleplan til at håndtere dem) første del

”Jeg vil gerne have, at tingene er sket i går. I år vil jeg fx gerne betale min kassekredit på 60.000 kr. af. Det er jeg ikke startet på endnu, fordi jeg lige skulle have noget andet restgæld ud af verden først. Mig og min kone har aftalt, at kassekreditten skal være udbetalt d. 31/12, og så kan det godt gøre mig rastløs, at vi ikke er nået længere, selvom vi er nået langt nok. Så bliver jeg øv og falder i et sort hul. Jeg er meget utålmodig. Jeg kommer til at tænke for meget på, hvordan det bliver bagefter i stedet for at nyde det, vi er i nu. Jeg øver mig i at tænke: Hvor er det dejligt, at jeg er sund og rask, så jeg kan arbejde og betale min gæld af.”


Kend dine svage punkter (og find på en handleplan til at håndtere dem) anden del

”Et andet svagt punkt er at gå i 7/11 og købe en træstamme eller købe pizza til aftensmad, når jeg har dobbeltvagter, fordi jeg er ved at gå kold. Så det skal jeg have bufferpenge i pungen til, fordi jeg ved, jeg gør det. Min kone skal have nogle lommepenge hver måned til at shoppe for, for ellers kan hun ikke overholde reglerne, sådan er det bare med hende. Så det planlægger vi ud fra, så vi ikke går i minus eller får mere gæld.”

Lav dine egne visuelle hjælpemidler: Gældsguirlanden

Jeg har forskellige visuelle virkemidler derhjemme. Jeg har fx lavet en gælds-kæde, det er ligesom en guirlande, man laver til jul. Hvert led svarer til 6.000 kr. og jeg har lavet den på hele min resterende gæld på 659.000 kr. Når jeg har betalt det næste afdrag, må jeg fjerne et led fra kæden. Det er meget tilfredsstillende. Jeg har lavet leddene på kæderne så små, at jeg for det meste tager en eller to af hver måned.”Lav dine egne visuelle hjælpemidler: Malebogstegninger

”Jeg har også lavet malebogstegninger for bestemte dele af mine lån, fx har jeg en med en tegning af en bil med stiplede linjer ved siden af, hvor der står forskellige beløb, fx 6.000 kr. Når jeg har afbetalt det beløb, så må jeg farvelægge et felt på bilen. Når tegningen af bilen er helt farvelagt, så er den betalt ud. Tegningerne hænger på køleskabet. Nogle gange er det min søn, der udfylder feltet med farve.”

Giv dig selv en gulerod

”Ved siden af malebogstegningerne på køleskabet hænger en seddel med vores opsparing til USA. Vi sparer op til en rejse samtidig med, at vi betaler af på vores kassekredit. Vi farvelægger begge dele, både opsparing og afdrag, så kan vi se, at vi kommer tættere og tættere på vores ’gulerod’, som er at komme til USA. Det fastholder motivationen, at vi kigger på dem dagligt. Vi snakker meget om turen, og hvad vi gerne vil se. Vi laver det til en leg.”

Lav mindre delmål, som er lette at indfri

”Jeg prøver også at fokusere på andre ting i min hverdag, blandt andet vores mini-opsparinger. Vi har fx en opsparing med penge, vi kan bruge, hvis vi en dag får lyst til at fyre den af. Det er penge, vi har sparet op fra vores madbudget, dem kan vi med god samvittighed bruge til et eller andet sjovt.”


Sæt pris på dit liv som det er – drop den materielle misundelse

”Jeg prøver at være glad for de små ting. Når jeg fx kører til og fra arbejde i min lille Citroën C1, og der kommer en Tesla forbi, kan jeg godt tænke, at øv sådan en ville jeg gerne have. Men så tænker jeg umiddelbart efter, at det må være nogle dyre afdrag på sådan en bil, og så er jeg faktisk glad for min lille C1, for den er ikke så dyr.”


Se projektet som en hobby i stedet for en sur pligt

”I starten var jeg sur over min gæld, men så besluttede jeg mig for, at jeg måtte gøre nedbetalingen til en hobby i stedet for. Jeg prøvede at tvinge mig selv til at finde viden om emnet og se youtube videoer, og lige pludselig syntes jeg, det er sjovt at prøve at blive gældfri. Der er gået sport i det for mig. Det er ligesom med vægttab: der er vægttab, og så er der livsstilsændringer. Hvis du går på Nupokur, så kan det godt være, du taber dig meget hurtigt, men du tager det sikkert også på igen bagefter. På samme måde skal man ændre sin tankegang om penge: det er ikke bare noget, der skal bruges, det er noget, som er godt at have.”


Vær et godt forbillede for andre

”Det motiverer mig at give de gode pengevaner videre til min søn. Nu er han kun fire år, men han ved godt, at jeg går på arbejde for at tjene penge. Det betyder meget for mig at være et godt forbillede for ham. Jeg vil gerne have et fundament, hvor vi kan hjælpe ham økonomisk.”


Skift impulsstyring ud med kontrol

”Før i tiden var jeg meget impulsstyret. Hvis jeg ville have noget, så købte jeg det. Da jeg begyndte at betale af på min gæld, undgik jeg i starten at gå på nettet og kigge på ting, og jeg undgik butikker. Jeg indstillede mine sociale medier til at vise så få reklamer som muligt, fordi jeg vidste, jeg ikke kunne styre det. Jeg har før købt ting på afbetaling, men det kunne jeg aldrig finde på nu. Det er også en meget rarere følelse at spare op til tingene selv og så købe dem.”


Vær bevidst om dine mål og værdier

”Stil dig selv spørgsmålet ’hvorfor vil jeg være gældfri’ gentagne gange, det gjorde vi. For eksempel: ’hvorfor vil du gerne være gældfri?’ Mit svar: ’For at få flere penge.’ Så følger du spørgsmålet op: ’Hvorfor vil du gerne have flere penge?’ Mit svar: ’Det er fordi, jeg gerne vil have flere penge til oplevelser med min søn. Spørg videre: ¨Hvorfor vil du gerne have flere oplevelser med din søn?’ Mit svar: ’Fordi jeg gerne vil være en bedre mor’, osv.  På den måde får du dit mål og dine værdier i orden – så har du din vision. Bagefter skal du huske dig selv på målet: Jeg vil gerne give min søn den barndom, jeg ikke selv havde.”