Lars hjælper beboere med at luge ud i unødige udgifter

09. jun 2022

Lars hjælper beboere med at luge ud i unødige udgifter

Priserne er på himmelflugt, og hos BO-VESTs økonomiske rådgivere, mærker man tydeligt bekymringen hos beboerne. Men der er flere ting, du kan gøre for at få bedre styr på budgettet.

Foto: BO-VEST

Foto: BO-VEST

Bekymringen vokser. Hos boligselskabet BO-VEST mærker man, hvordan de stigende priser - på alt fra mælk til bleer og kød - vælter budgetter, som i forvejen er skrøbelige.

"Vi kan tydeligt mærke den stigende bekymring på indholdet i de samtaler, vi har med beboerne. Mange har været forberedt, fordi de hører om prisstigninger i medierne. Men når det så rammer, så er der brug for hjælp," siger Lars Christensen.

Han er den ene af to økonomiske beboerådgivere hos BO-VEST, der administrerer 16.000 boliger i fire boligselskaber.

Lars Christensen hjælper beboere med at luge ud i unødige udgifter og få styr på hvilke regninger, der skal betales først, når der pludselig er kommet for mange ubetalte i bunken.

Betal det vigtigste

Særligt elpriserne er blevet en meget tung udgift.

"Folks elregninger er steget måske 30 eller 40 procent, så det er jo en heftig post lige pludselig," siger Lars Christensen.

Han gennemgår typisk budgettet med beboeren, hvor de ser detaljeret på udgifterne, som måske ikke er blevet gennemgået i meget lang tid.

"En del beboere aner simpelthen ikke, hvad de betaler til. De kan måske have et gammelt kviklån, der er røget til inkasso, og som de så betaler af på hver måned. Det kan måske godt vente til, der bliver bedre tider."

Lars Christensen råder altid folk til at få betalt de faste og vigtigste udgifter først.

"Hvis du er på spanden, så betal i hvert fald din husleje og din varme, så den ikke bliver lukket. Det handler om at hjælpe beboerne med at prioritere og få overblik over, hvad der er vigtigst her og nu. Vi starter med at sortere i regningerne, som ofte er vokset folk over hovedet."

Abonnementer der ikke bruges

Som regel har beboerne nogle udgiftsposter, de kan fjerne uden problemer, siger Lars Christensen, der ind imellem oplever, at folk betaler til noget, de slet ikke bruger.

"De holder måske tidsskrifter og blade, de ikke læser. Eller abonnerer på et strikkemedie, selvom de ikke er kommet i gang med at strikke. Det kan også være, de betaler 300 kroner til et fitness-abonnement, men aldrig er kommet ned i fitnesscentret. Det er en stor og unødvendig udgift," siger Lars Christensen.

"Nogle har måske også en bil stående, de næsten aldrig bruger," fortæller han.

"Hvis bilen bare står der, fordi det føles rart, men næsten aldrig bliver brugt, så skulle man måske skaffe sig af med den nu. Der kan være mange penge at spare," siger Lars Christensen.

Det kan også være smart at løbe sine forsikringer igennem og eventuelt opdatere dem, påpeger han. 

"Nogle har en alt for høj forsikringssum i forhold til hvilken værdi, deres indbo har."

Du er ikke alene

Mange beboere er flove over, at komme med en rodebunke af ubetalte regninger og udgifter, der er løbet løbsk.

"Men der absolut ingen grund til at skamme sig understreger," Lars Christensen.

"Folk tror, at alle andre har styr på økonomien, men sådan er det ikke. Der er rigtigt mange, som kæmper med at få det til at løbe rundt lige nu, og der er intet at være flov over, siger Lars Christensen, der håber, at de stigende priser kan gøre dårlig økonomi lettere at tale om."

"Nu hvor der er så meget fokus på stigende priser, kan det måske løsne op for tabuet, så flere tør bede om hjælp."

Det kan du selv gøre

Det er altid en god ide at lægge et budget og oprette en budgetkonto til sine regninger. Du kan få hjælp til et budgetskema her. https://www.raadtilpenge.dk/penge-beregner/budgetskema

Sæt dig ned, åbn din netbank og gennemgå den. Hvad betaler du egentlig til, og er der noget, du kan undvære?

Se også dine betalingsservice-aftaler igennem. Her kan for eksempel være abonnementer, du bør opsige.

Tjek dine forsikringer. Betaler du for meget i forhold til, hvad dit indbo er værd? Se her, om du kan få billigere forsikringer: Forsikringsguiden

Kan din elregning blive lavere? Sammenlign priser på: elpris.dk

Få hjælp udefra

Nogle boligområder har tilknyttet økonomiske rådgivere. De hjælper dig med at prioritere regningerne, luge ud i unødige udgifter og få lagt et fornuftigt budget

Du kan også få hjælp her:

Forbrugerrådets gratis rådgivning om gæld og økonomi
Dansk Folkehjælp
Mødrehjælpen

Frelsens Hær
Den Sociale Retshjælp

 

Om BO-VEST

BO-VEST administrerer 16.000 boliger i fire boligselskaber, hvoraf tre af boligselskaberne med 10.000 boliger er med i ordningen, der tilbyder beboerne økonomisk rådgivning.