Jord, frø og planter hjalp Sabrina ud af stress

30. jun 2022

Jord, frø og planter hjalp Sabrina ud af stress

Sabrina Hemmingsen brændte ud på jobbet. Men en hobby med at få planter til at spire og gro på altanen har fået hende tilbage på sporet. "Hvis du skynder på planter, går de i stykker. Det gør mennesker også," siger hun.

Foto: Charlotte Holst

Foto: Charlotte Holst

"Du skal gå hjem nu."

Sådan sagde en kollega til Sabrina Hemmingsen i november 2020. Selv havde hun ikke indset, at hendes arbejde som sosu-assistent på et bosted for senhjerneskadede havde kørt hende i sænk. 

"Jeg var ikke selv opmærksom på, at jeg var ved at bryde sammen. Jeg ville i hvert fald ikke erkende det," siger hun.

Sabrina havde haft fysiske symptomer i noget tid.

"Jeg var enormt træt, havde syns- og føleforstyrrelser, svimmelhed og hovedpine. Der var hektisk på jobbet. Vi havde meget komplekse borgere og oveni var der corona og en masse skiftende restriktioner."

Lægen sygemeldte Sabrina på fuldtid, og hun gik hjem i sin og familiens lejlighed i Gadehavegård.

Og ud på sin store altan.

Afspænding på altanen

Her havde hun i foråret startet et projekt, hvor hun “prøvede lidt af hvert af,” som hun siger.

"Jeg havde brug for en hobby. Noget der var mit eget, og hvor jeg også kunne få børnene med. Et sted hvor jeg selv syntes, det var rart at være."

Sabrina havde talt lidt med en mor i børnehaven, som havde skrevet en let tilgængelig bog om at dyrke grønt i køkkenhaven sammen med børn.

"Jeg tænkte: ‘Det kan man vel også på en altan, hvis man bruger potter, krukker og kasser. Det må prøves.’"

Planterne på altanen endte med at blive hendes redningsplanke under stressforløbet.

"Havearbejdet gav mig et fast holdepunkt. Der var noget, der skulle gøres om aftenen inden sengetid, for det er jo bedst at vande, når solen er gået ned. Det blev en afspændingstime at gå derude og vande, nippe blade og sideskud af. Det hjalp mig ned i gear, før jeg skulle sove."

 

 

Overraskende solsikker

Tomater, agurker, majs, ærter og kæmpe solsikker. Det er blot noget af det, hun har fået til at spire og gro på altanen. Hun fortæller begejstret, hvordan hun hele tiden lærer noget nyt, fordi hun bare prøver alt muligt af og følger nøje med i den langsomme proces.

"Jeg starter meget tidligt, fordi jeg selv sår alting fra bunden. Jeg kan godt lide at se hele forløbet. Så holder jeg øje med, hvad der virker og hvilke afgrøder, der ikke klarer sig godt. Jeg skriver det også ned og lærer af det."

Solsikkerne overraskede hende for eksempel.

"Min ældste dreng havde sået solsikker i børnehaven og fik dem med hjem, og jeg tænkte: ‘vi må hellere så nogle flere, for de bliver nok ikke til noget.’ Men det gjorde de, og det er jo en kæmpe plante med en enormt flot udspringningsfase. Man kan ikke andet end at blive glad, når man ser på dem."


Tvinges ned i gear

Solsikker tager tid, og sådan er det generelt med plante-hobbyen. Man skal være tålmodig. Noget som er rigtig godt for det mentale, siger Sabrina.

"Langsomheden er god. Jeg bliver tvunget ned i et roligt tempo, for du kan ikke jage noget frem. Hvis du skynder på planter, går de i stykker. Hvis du skynder på et menneske, går mennesket også i stykker. Planter skal næres, have kærlighed, omsorg og tid. Det samme skal mennesker."

Når det buldrer i hovedet, kan det være godt at have et fikspunkt. Som en køkkenhave.

"Når man har det rigtig skidt, som jeg havde, da jeg var mest stresset, kan det være svært give sig selv opmærksomhed. For der sker en masse i hovedet. Men ved at give opmærksomhed til planterne får jeg på en måde også givet det til mig selv. Jeg tvinger min krop og mit sind til at geare ned."

 

Mod på noget nyt

Sabrina er så småt i gang på arbejdsmarkedet igen og er i dag i et jobafklaringsforløb, hvor hun har valgt at kaste sig ud i noget helt nyt.

Det har hendes nye hobby givet hende mod på.

"Jeg er i praktik i en børnetøjsbutik, hvor jeg primært sidder med webshop og laver administrativt arbejde. Mit plante-projekt har givet mig mod på at prøve noget helt nyt for at se, om det giver mig noget godt, og det har det allerede gjort."

Hun opfordrer alle - ikke kun stressramte - til at prøve havearbejde. Det kan sagtens gøres på altanen, og det er en dejlig rolig modvægt til det samfund, vi lever i, hvor alting ellers skal gå så stærkt.

"Det går langsomt - heldigvis - og den indsats, du gør, springer jo vitterligt ud i noget liv. Det er fantastisk."

Alle kan være med, mener hun.

"Jeg havde på ingen måde grønne fingre inden jeg startede. Tidligere havde jeg altid kunstige blomster, for jeg kunne ikke holde dem. Men enhver kan faktisk gøre det her, det handler bare om at prøve det af."

Gode råd fra Sabrina

 

  • Lad dig inspirere af bogen: ‘Et børneliv i køkkenhaven.’ Den giver helt simple råd til at komme i gang.
  • Bliv ikke skuffet hvis noget går galt. Det er vigtigt at fejle. Det er der, du lærer, hvad der virker.
  • Husk at ikke alt virker for alle. Det, der virker godt i en have, virker måske ikke så godt på en altan og omvendt. Vind og sol betyder også meget. Så prøv dig frem.

Om Sabrina

  • Bor i en 84 kvadratmeter lejlighed med en stor altan i Gadehavegaard i Taastrup
  • Er gift og har to drenge på 4 og 7 år
  • Arbejder på deltid i en børnetøjsbutik og bruger meget tid blandt sine planter på altanen