Hjem på 18m2: Folk bliver tit overraskede over, hvor meget plads vi har

09. jun 2022

Hjem på 18m2: Folk bliver tit overraskede over, hvor meget plads vi har

Det var et midlertidigt ophold på en campingplads, der åbnede Sanne Burmesters øjne for fordelene ved at bo på meget lidt plads til lave månedlige udgifter. I dag bor hun med sin familie på blot 18m2 uden at mangle noget. Få hendes 10 bedste råd til at indrette sig på lidt plads.
Hvem:
Sanne Burmester, 32 år. Er i arbejdsprøvning og er ved at blive udredt til enten minifleksjob eller førtidspension

Hvor: Bor på Sydfyn

Familie: Bor sammen med sin kæreste og deres søn på 3 år samt en hund og en kanin.

Instagram: Du kan følge med i Sannes liv på få kvadratmetre på Instagramprofilen @sanneburmester_privat

Hvorfor besluttede du og din familie, at I ville bo småt?

”Vi ville gerne flytte til Sydfyn, fordi vi kendte nogen hernede, og fordi vi vidste, at der er et ret stort kreativt miljø, som vi gerne ville være en del af. Men vi vidste ikke, hvor vi skulle bo, så først boede vi på en campingplads i et halvt år. Det var sådan, ideen til at bo småt opstod, fordi vi boede i den lillebitte campingvogn. Før vi flyttede til Fyn, boede vi i en lejlighed i Vejle på 80m2.

Hvordan bor I nu?

”Vi bor i en ombygget skurvogn på 18m2. Vi købte den pilrådden for 15.000 kr., og så byggede vi den op. Vi har renoveret for de penge, vi har i indtægt, vi har ikke lånt til renoveringen.”

Hvorfor vil du gerne bo så småt?

”Vi har ikke særlig store indtægter, fordi jeg er syg. Min kæreste har også tilrettelagt sit arbejde efter at kunne være mest muligt hjemme for at få familielivet til at gå op, da jeg ikke fungerer særligt godt fysisk. Men hvis vi har lave udgifter, kan vi alligevel være med i samfundet. Fordi vi bor på så lidt plads, er vores udgifter på 2500 kr. om måneden, hvilket er vildt billigt. Så derfor har vi råd til andre ting: vi har bil nu, og vi kan tage på museer, vi kan være en del af kulturlivet og andre ting, vi ikke kunne før. Vi har et almindeligt rådighedsbeløb nu.”

Hvordan er jeres hjem indrettet?

”Vi har et stort køkken-alrum. Det har vi prioriteret, da vi godt kan lide at have gæster, og fordi vi laver meget mad. Så har vi et soveværelse, hvor vi sover alle tre i den samme seng, og et badeværelse på 1m2 med fliser og komposttoilet. Vi har også en lille entre, når man kommer ind.”

Det er vigtigt at kunne kigge langt i et lille hjem, så virker det større.

Selvom om bor småt, så kan man sagtens have fine billeder på væggene og nipsting.

Familiens tre-årige dreng har to hylder til sit legetøj og alle sine børnebøger.

Der er plads til et lille skab på badeværelset.

Sengen er bygget ind under ikeaskabene for at udnytte den sparsomme plads optimalt.Hvad er dine bedste indretningsråd til at bo småt?

1. Alle ting skal have faste pladser

”Alle ting har en fast plads, og alt skal være ryddet op. Når jeg fx er færdig med at lege med garn, så skal det ryddes op, det kan ikke bare blive stående. Når man er færdig med at tegne, skal det ryddes op. Det samme gælder med opvask: man rydder op, når man er færdig. Vi bor jo i vores køkken, så hvis der står alt muligt, så er det jo træls.”

2. Prioriter det vigtigste

”Det, der er vigtigt for os, det må gerne fylde. Kreative ting er fx en prioritering for os. Min kæreste spiller musik, og nogle gange har han sit klaver ude. Han har sådan et el-klaver, der ligger under sengen, han kan trække ud. Jeg både hækler, strikker og laver papmacheting. Jeg laver også store tæpper af genbrugsmaterialer. Lige nu er der garn over det hele, fordi jeg er i gang, men jeg har nogle plastickasser, der kan stables og hylder, hvor det kan blive mast ind. Men man kan godt se det, når jeg er i gang, men sådan er det bare i perioder.”

3. Lav bare pletter

”Man skal kunne se hele rummet, så der må ikke være proppet for mange ting ind. Når vi kommer ind ad vores hoveddør i den ene ende, så er det fedt, at vi kan se langt. Det får rummet til at virke større. Der skal ikke stå møbler midt i rummet, og der skal være steder, hvor det virker bart.

Folk siger, vores hjem virker større, end det ser ud på billeder. ”

4. Brug rumdelere, selvom pladsen er trang

”Gardiner er noget, vi har brugt som adskillelse. Vi har fx et gardin mellem køkken og indgang, så gangen er lukket væk, ligesom vi også havde et gardin mellem soveværelset og køkkenalrummet. I dag har vi en glasvæg i stedet.”

5. Find ekstern opbevaring til de store ting

”Vi har et opbevaringsrum inde i Svendborg, hvor vi har vores sofa og vores store skænk, som jeg har fra min morfar. Det koster 200 kr. om måneden, og der kommer flyverdragterne også ind om sommeren.”

6. Lav plads til pynteting eller ’unødvendige’ ting

”Selvom vi bor så småt, så har det æstetiske været helt vildt vigtigt. Sofaen har vi fået speciallavet, så den passer til målene i vores hus, og fordi den skulle se ud på en bestemt måde. Hele vores køkkenalrum er lilla, og der er unødvendige ting for, at det skal være pænt. Jeg har brug for, at det ligner et rigtigt hjem, jeg har ikke lyst til at leve primitivt eller mangle noget. Når vi har så lave udgifter, har vi råd til at bo, som vi gerne vil, for så har vi nemlig råd til at købe den maling eller de ting, vi godt kunne tænke os.”

7. Ryd ud i basistingene. Du behøver slet ikke så meget

”Vi har kun det service, vi skal bruge, vi har ikke 12 rødvinsglas. Underkopper kan godt bruges som tallerkener, hvis vi har gæster. På den måde bruger vi tingene på flere forskellige måder. Krus kan sagtens bruges til øl og saftevand. Vi har ikke særlig mange gryder og pander, der har vi kun lige, hvad vi skal bruge. Vi har en stor og en lille pande, og en stor og en lille gryde. Køkkenmaskinerne fylder ret meget, men vi lader også rigtig meget mad. Vi har heller ikke alle mulige sko. Både mit og min kærestes tøj kan både bruges sommer og vinter.”

8. Lav ekstra opbevaring rundt om sengen

”Vores tøjskabe er bygget rundt om sengen. For at vi kan sove alle tre på 140cm, så sover min kæreste ofte med hovedet under skabene, for ellers kan vores skuldre ikke helt være der. Nogle gange kan vi også ligge rigtig tæt, men det fungerer bare ikke altid at ligge rigtig tæt, og så bytter vi lidt rundt med hovederne, for så er der mere plads. Skabene er Ikea-skabe.”

9. Specialløsninger er ikke nødvendige

”Der er mange af vores løsninger, som er baseret på, hvad der lige har virket. Det har ikke været supergennemtænkt, og det synes jeg er ret fedt, for det beviser, at man godt kan gøre det uden først at sidde med 80 tegninger, der viser, hvordan et møbel kan bruges til tre ting.

Jeg vil gerne inspirere folk til, at det ikke behøver være helt vildt ideologisk eller praktisk. Man kan sagtens bo superfedt, selvom man bor småt. Man kan godt være inspireret af boligblade og bo moderne og gå op i indretning, selvom man bor på 18m2.”

10. Tro på det: Du kan godt

”Jeg tror, den største hindring for, at folk bor sådan her, er, at de tænker, at det kan de ikke. Men efter en måned finder du ud af, at det kan du godt. Vi har sådan en tanke om, at vi skal bo på mange kvadratmetre, og det gør, at der er mange, der ikke har råd til alt muligt andet, fordi de skal have det store hjem. Folk spørger os, om vores søn ikke har sit eget værelse eller sin egen seng, men han efterspørger det overhovedet ikke. Det kommer først langt senere.”