Har du husket indboforsikringen? Bliv klogere her

02. jun 2022

Har du husket indboforsikringen? Bliv klogere her

En indboforsikring skal dække lige præcis det nødvendige, så du ikke betaler for meget, men samtidig er godt og rigtigt dækket. Hermed nogle tips til, hvad du skal tænke over.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Hvad dækker en indboforsikring ?

En indboforsikring (som også kan kaldes en familieforsikring, hjemforsikring, husstandsforsikring eller andet) omfatter det, der naturligt hører til i et hjem. Møbler, smykker, cykler, haveredskaber - ja alt det, du ville tage med dig, hvis du skulle flytte fra boligen. Har du lånt eller lejet noget, er det også dækket.

Dit indbo er altid forsikret, når det befinder sig i din bolig. Du kan få dine ting erstattet ved eksempelvis tyveri, brand eller hvis der i øvrigt sker skader på det. En del indboforsikringer dækker også ting, du tager med dig i tasken, i bilen, på ferie og så videre.

 

Er også en ansvarsforsikring

Noget vigtigt ved indboforsikringen er, at den også indeholder en ansvarsforsikring.

Ansvarsforsikringen dækker, hvis du - eller en anden i din husstand - ved et uheld kommer til at skade andre eller deres ting. For eksempel hvis du træder ud foran en cyklist, der vælter og ødelægger sit tøj eller cyklen.

Indboforsikringen indeholder også en retshjælpsforsikring, som dækker omkostningerne ved nogle retssager om private forhold. Det kan være nabokonflikter, lejeretssager eller erstatningssager.

 

Hvad skal det koste?

Der kan være stor prisforskel på indbo-forsikringer. En gennemsnitsfamilie betaler alt mellem 1500 og 3.300 kroner om året, viser en test fra Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge.

Prisen, også kaldet præmien, varierer for eksempel alt efter, hvor i landet du bor, hvor stort dit hjem er, hvor mange I er i husstanden, hvor mange værdier du har og hvor gammel du er.

Også andre faktorer har betydning for prisen. Det ene er dækningssummen. Her bør du altid tjekke, om den egentlig passer til værdien af dit indbo. Har du mest loppefund og billige ting fra IKEA i dit hjem, behøver du nok ikke være forsikret for flere hundrede tusind kroner.

Noget andet, du kan skrue på, er selvrisikoen. Hvis du ikke regner med at skulle anmelde ret mange skader, kan du sætte en høj selvrisiko. Dermed kommer du til at betale mindre for selve forsikringen. Men har du for eksempel hund og små børn, der risikerer at ødelægge noget af dit indbo, skal du måske ikke sætte din selvrisiko for højt.

 

Får jeg erstattet det rigtige?

Mange af os har meget elektronik i hjemmet, særligt hvis vi har børn. Og computere, iPads og smartphones kan løbe op i rigtig mange penge. Her skal du være opmærksom på, at elektronik ikke altid er dækket af indboforsikringen. Så hvis din søn for eksempel vælter et glas vand ned i computeren, eller du taber din smartphone på asfalten, skal du normalt have en særlig elektronikdækning, for at få tingene erstattet.

Cykler er som regel dækket af din indboforsikring. Men nogle gange er det noget, du selv skal vælge til, så tjek det. Husk også at en almindelig cykelforsikring kun dækker cykler op til et vist beløb. Har du for eksempel en rigtig dyr elcykel, skal du måske tegne en udvidet cykelforsikring. Vær også opmærksom på at elcykler, der kan køre hurtigere end 25 km/t, ikke bliver betragtet som cykler, men som motordrevne køretøjer. Derfor er de ikke omfattet af indboforsikringen.

 

Hvad med rejser?

Normalt behøver du ikke at tegne en ekstra bagageforsikring, hvis du skal ud at rejse. Privat indbo er også forsikret under rejser og udlandsophold i indtil tre måneder. Dækningen og begrænsningerne er de samme, som hvis der sker skader i dit hjem. Ved udlandsrejser kan du dog typisk kun få dækket op til en vis procentdel af summen på forsikringen.

 

Husk også

Du kan ofte spare penge ved kun at betale forsikringspræmie én gang om året. Så hvis du har mulighed for det, er det en god idé.

Husk at hele husstanden er dækket af indboforsikringen. Hvis du bor med en kæreste eller flere bofæller, så er det altså ikke jer alle, der skal have en indboforsikring. I kan nøjes med én.

Som med banker kan man også godt forhandle med forsikringsselskaber. Når du har indhentet forskellige tilbud, kan du bruge priserne og forsøge at presse prisen ned hos sælgeren. Husk også at du altid har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har sagt ja til en forsikring, men ombestemmer dig.

Forsikringsselskaber lokker ofte med rabat, hvis du samler alle dine forsikringer hos dem. Men Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge har undersøgt samlerabatter, og det er sjældent den billigste løsning.

 

Kilder: Tænk, Bolius, Forsikringsoplysningen, Raadtilpenge.dk

 

 

 

FAKTA

Sammenlign priser på indboforsikringer hos Forsikringsguiden