Handler du meget på nettet? Så pas på skægkræ

01. jun 2022

Handler du meget på nettet? Så pas på skægkræ

Insektet skægkræ har indtaget Danmark og kommer blandt andet ind i vores hjem med de mange pakker, vi køber online. Skadedyrsbekæmper er forbløffet over udbredelsen.

Foto: Canva

Foto: Canva

“En eksplosiv udvikling.”

Sådan beskriver Claus Schultz fra Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer den invasion af de såkaldte skægkræ, der er sket de seneste år herhjemme.

Skægkræ kan kendes på, at de er lidt større end sølvfisk og har ‘skæg.’ De opfattes som et skadedyr, men er dog ikke til reel sundhedsfare for mennesker.

Insektets udbredelse har overrasket Claus Schultz, fordi det - for blot få år siden - ikke rigtig var noget, man kendte til i Danmark.

"I 2018 var jeg i Norge, hvor vi så nogle undersøgelser fra Folkehelseinstituttet. De viste, at skægkræ var et kæmpe problem i boliger i Norge. Jeg tænkte: Det har vi simpelthen ikke i Danmark," fortæller Claus Schultz, der arbejder for Rentokil Skadedyrskontrol.

Læs også: Pas på klamt skadedyr i din bolig

Det er da ikke sølvfisk …

Da han kom hjem, researchede han lidt mere og fandt et enkelt beskrevet dansk tilfælde af skægkræ. Noget tid efter skulle han ud og bekæmpe sølvfisk nogle steder. Troede han.

"Jeg tænkte: ‘Det er da ikke rigtige sølvfisk det her.’ Så lavede Ritzau en historie om, at der måske var et nyt skadedyr på vej i Danmark, og fra 2019 til i dag er det eksploderet. Det er i dag det skadedyr, vi i Rentokil bekæmper flest gange om året," siger Claus Schultz.

Dermed har skægkræ overhalet væggelus, som var en stor plage lige inden corona, hvor rejseaktiviteten var stor.


Åd værdifuld Beatles-LP

Skægkræ er irriterende og - synes nogle - ulækre. Men de er ikke farlige. Dér, hvor de for alvor bliver et problem, er, hvis du har dyre malerier, litografier eller andre værdifulde genstande i dit hjem.

"Jeg blev for eksempel ringet op af en mand, der var meget ked af det. Han samlede på LP-plader og havde Beatles’ ‘The White Album,’ som er mange penge værd. Men skægkræ havde gnavet hele vejen rundt i coveret," fortæller Claus Schultz.

Skægkræ kan også være et alvorligt skadedyr på biblioteker og museer, fordi de kan gnaske sig igennem i uvurderlige museumsgenstande og dokumenter.

"De er bestemt ikke kostforagtere, de er glade for alt stivelse," siger Claus Schultz.


“Velkommen skægkræ”

Men hvorfor kommer de egentlig ind i vores boliger? Claus Schultz peger på ændret forbrugeradfærd. Vi køber langt mere online og får derfor meget pap, papir og karton ind i hjemmet. Pakkerne kommer alle mulige steder fra og har måske ligget på et lager i lang tid.

"Når jeg køber gaver og tøj i dag, så er 80 procent af det online. Tjenester som Wish, Alibaba og Zalando sender 100.000 vis af pakker hver dag. Materialet er bølgepap, pap, papir og karton og skægkræ har en forkærlighed for at gemme sig i den slags. Så når vi øger antallet af pakker, vi modtager, øger vi også risikoen for, at skægkræ spreder sig." fortæller Claus Schultz.


Pak ud udenfor og støvsug

Så hvad er de bedste råd til at undgå, at disse kryb spreder sig i vores boliger?


"Først og fremmest skal man pakke ud udendørs," siger Claus Schultz.


"Hvis du modtager pakker, så pak tingene ud ude ved affaldscontaineren og smid al pap- og papir ud, når du står derude. Der er ingen grund til at bringe det ind og smide det i skraldespanden indenfor. Det vil være som at rulle en måtte ud til skægkræene, hvor der står: “velkommen.” Du kan stoppe en begyndende population i dit hjem ved at støvsuge grundigt," siger Claus Schultz.

"Skægkræ vil rigtig gerne ind mørke sprækker, så tag det lille mundstykke på støvsugeren og kør godt rundt, så får du dem med. Og skift støvsugerposen eller tag den ud og sæt plastic om og en klips om."

 

Bittesmå sprækker

"Ud over onlinehandel kan også genbrugsbølgen transportere skægkræ ind i vores hjem," mener Claus Schultz.

Har du købt en stol på et loppemarked, vil du nemlig sjældent kunne spotte, hvis der gemmer sig skægkræ i den.

"De kan mase sig igennem bittesmå sprækker, så det er umuligt at se. Hvis jeg selv har købt genbrug, plejer jeg lige at hamre produktet, ned i jorden for at tjekke det, men jeg kan ikke være sikker."

 

Jo før, jo bedre

"I det hele taget findes skægkræ nogle gange steder, hvor man kan undre sig over, at de kan leve," siger Claus Schultz.

"Jeg har lige været ude og kontrollere et 5.000 kvadratmeter stort tomt lager. Her fandt vi dem. Vi ser dem også i helt nyopførte huse, hvor man tænker: ‘hallo, her har da kun været håndværkere.’ Men de kommer ind med nye køkkener og byggematerialer."

"Derfor: Når du modtager pakker, flyttekasser og så videre, så dem pak ud udendørs og lad være at bringe pappet ind. Og vær omhyggelig med rengøringen," siger Claus Schultz.

 "Ser du skægkræ, så er det frem med støvsugeren. Jo før jo bedre."