Video: Hanne passer på sine naboer med demens

07. feb 2022

Video: Hanne passer på sine naboer med demens

Hanne Hesthaven fra Sundparken har uddannet sig til demensven for bedre at passe på sine naboer med demens. Hun opfordrer andre til at gøre det samme.

Foto: Andreas Holm Hansen

Foto: Andreas Holm Hansen

Et boligområde med snoede stier og ensformige huse kan let blive en uoverskuelig labyrint, hvis man lider af en demenssygdom.

I Himmerland Boligforening vil de forebygge, at deres demente beboere føler sig utrygge, så de uddanner naboerne til at blive demensvenner og bedre til at passe på hinanden.

En af disse beboere er Hanne Hesthaven fra Sundparken i Aalborg.

Hun har uddannet sig til demensven, fordi hun ønsker at gøre op med den berøringsangst, der knytter sig til demente borgere.

"Vi skal ikke være bange for at tage hånd om vores naboer, også selvom de lider af en demenssygdom," siger Hanne Hesthaven.

”I dagens Danmark handler det kun om mig, mig, mig og mig. Jeg vil hellere passe på andre.”Hanne Hesthaven og hendes beboerkonsulent Rikke Engelbrecht forsøger i fælleskab at skabe trygge rammer for beboere med en demenssygdom.

Sørger for, at demente kan blive boende

Når Hanne Hesthaven opdager en nabo udvise tegn på demens, kontakter hun sin beboerkonsulent Rikke Engelbrecht.

Hun er ansat af Himmerland Boligforening, der længe har været kendt for at gøre en aktiv indsats på demensområdet.

”Det er vigtigt, at vi har beboere som Hanne, der udbreder viden om sygdommen og sørger for et godt fællesskab. Således kan demente beboere blive boende i længe tid og have en tryg hverdag på trods af deres sygdom”, siger Rikke Engelbrecht.

Himmerland Boligforening sørger ikke kun for, at deres beboere uddanner sig til demensvenner, men også at driftspersonalet og andre ansatte i boligområderne har viden på området.

”Jeg får ofte en opringning fra en bekymret nabo eller ansat. Det viser bare, at vi sammen er gode til at passe på hinanden. Omsorgen blandt beboerne er stor", siger Rikke Engelbrecht.

Du kan møde Hanne Hesthaven og Rikke Engelbrecht i videoen.

Sådan bliver du demensven

En Demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens. At være Demensven er først og fremmest en tilkendegivelse af, at man bakker op om mennesker med demens og gerne vil være med til at nedbryde tabuer om demens. 

Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. 

Det handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens, og du får tilsendt en pakke med en Demensven-pin og en miniguide med viden og gode råd. 

Læs mere om det her, hvor du også kan tilmelde dig: https://demensven.dk/bliv-demensven/