Vågn op! Der er penge at spare

02. feb 2022

Vågn op! Der er penge at spare

Det betaler sig at gå efter tilbud på elmarkedet. Skal du for alvor spare penge, kræver det dog, at du er aktiv og vågen.

Når vi går i supermarkedet jagter vi de gode tilbud på smør, mælk eller kød. Men det er stadig de færreste af os, der tænker i at gå målrettet efter lave priser på el.

Der kan ellers være gode penge at spare for den aktive forbruger.

Lige nu er priserne på el høje, og samtidig vokser vores el-forbrug støt.

Det gør det ikke mindre relevant at forholde sig kritisk til priserne, siger Martin Salamon, cheføkonom i bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk.

"Det bliver stadig mere interessant at være aktiv på elmarkedet. Vi kommer alle til at bruge mere el på eksempelvis varme og elbiler, og vi har flere apparater - store tv-skærme for eksempel - i vores hjem, der kræver el. Behovet vokser, og jo større forbrug jo mere er der at spare."

Udnyt introtilbud

Det fri elmarked betyder, at selskaberne slås om os kunder. De lokker derfor med fordelagtige introduktionstilbud for at få os ombord. Det kan udnyttes.

 

Elselskabernes introtilbud er konstrueret sådan, at du sparer en del penge de første tre eller seks måneder.
Martin Salamon, cheføkonom i bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk

"Elselskabernes introtilbud er konstrueret sådan, at du sparer en del penge de første tre eller seks måneder. Hopper du så videre til det næste tilbud, når dit nuværende udløber, kan der sagtens være flere hundrede kroner at spare hvert halve år. Besparelsen afhænger selvfølgelig af dit forbrug," siger Martin Salamon.

Han understreger, at det er vigtig at huske at sige sin aftale op i tide og skifte hvert halve år. Prisen stiger nemlig ofte markant efter introduktionsperioden.

Stort forbrug = større besparelse

Martin Salamon vil ikke sætte kroner og ører på besparelsen.

Men et tjek på den uafhængige tjeneste elpris.dk kan give dig en fornemmelse. Søger du for eksempel lige nu på en lejlighed op til 80 kvadratmeter i Odense med et forbrug på cirka 2.000 kWh årligt skal et elselskab have 2,90 pr. kWh, mens et andet skal have 4,15 pr kWh. Altså en forskel på 2.500 kroner. 

Også Forsyningstilsynet konkluderer, at det betaler sig at være aktiv. I den seneste rapport kan man læse, at én person i en lejlighed med et årligt forbrug på 1800 kWh i 2020 kunne spare mellem 170 og 510 kroner ved at skifte til et elprodukt i den 10 procent billigste priskategori. En kunde i et parcelhus med et stort forbrug på 15.000 kWh, kunne spare helt op til 2.290 kroner.

Leg med markedet

Ud over at hoppe mellem introduktionstilbud kan du også indgå en fastprisaftale med et elselskab, når elprisen er lav. Det kræver dog, at du har stor indsigt i prisniveauet, for du betaler også en ‘præmie’ til selskabet for at få den faste pris, siger Martin Salamon.

"Bruger man fastprisaftaler uden at interessere sig for, hvornår man indgår dem, kommer man til at betale mere for sin el. Men er man god til at lege med markedet, har et stort forbrug og indsigt i området, kan det være en god idé med en fastpris."

Afgifter har toppet

Elmarkedet er, som Martin Salamon startede med at sige, i markant vækst.

"Vi kan se, at elhandlerne tjener flere og flere penge på os over årene. Så der er god grund til at gå ind og se, om man kan få lavere priser."

Når du ser din elregning, undrer du dig måske over, hvorfor afgifter og moms til staten udgør knap halvdelen af din regning, og hvorfor transportudgifter udgør cirka 13 procent. Kun omkring cirka 40 procent af den samlede pris går til el. Martin Salamon forklarer:

"Med høje afgifter har man politisk forsøgt at tilskynde folk til at spare på el. Altså bruge energieffektive apparater, isolere sit hus og så videre. Det har man haft stor succes med herhjemme. Afgifterne har formentlig toppet, og man planlægger en gradvis nedsættelse af dem, siger Martin Salamon.

Den del der hedder ‘transport’ dækker over, at du - gennem din elhandler - betaler til netselskabet for transporten af strømmen frem til din bolig.

Vil du gerne vide, hvad dit elforbrug er, kan du få gratis adgang til dine eldata på eloverblik.dk.

Fast eller variabel elpris?

Fast elpris. Du ved, hvad du betaler i en periode på minimum tre måneder. Fast pris kan give økonomisk tryghed. Du betaler dog en præmie til selskabet, for at kende prisen. Har du lavet aftalen på et tidspunkt hvor elpriserne er i bund, kan det være en fordel for dig.

Variabel pris. Prisen ændrer sig løbende i henhold til en veldefineret elbørs, og gælder for en periode på under 3 måneder. En elbørs kan for eksempel være Nord Pool, hvor man dagligt noterer elprisen, der fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel.

Kilde: Elpris.dk

HUSK

Nogle selskaber lægger strafgebyrer på, hvis du siger op i bindingsperioden. Læs derfor altid det med småt før du bliver kunde.

Læs ordrebekræftelsen godt igennem og tjek elpris.dk. Her kan du sammenligne produkter. Advarselstrekanter viser, hvis der er noget, du skal være særligt opmærksom på.

Alle elselskaber skal lægge deres priser ud på elpris.dk. Får du derfor “et godt tilbud” i telefonen eller foran supermarkedet, så lav lige en søgning og tjek hvor godt tilbuddet er.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk