Senior? 5 ting, du skal vide om boligstøtte

09. feb 2022

Senior? 5 ting, du skal vide om boligstøtte

Her får du fem gode tip, der kan give dig flere penge mellem hænderne.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

1. Behold bare din formue

Måske er du en af dem, der undlader at søge boligstøtte, fordi du har for mange penge på kistebunden. Mange forveksler formuegrænsen på boligstøtte med den grænse, der er for ældrecheck og helbredstillæg. Men grænsen for boligstøtte er langt højere.

Du kan have op til 779.800 kroner i formue, før det får betydning for din boligstøtte. Det beløb gælder både for dig, der ikke er pensionist og for dig, der er kommet på førtidspension efter 2003.

Er du folkepensionist eller førtidspensionist på ”gammel ordning”, før 2003, må du have 913.400 kroner i formue.

Hele husstandens formue tæller med

Har din samlever eller ægtefælle formue, tæller det med i beregningen af boligstøtte. Det samme gælder, hvis du har hjemmeboende børn over 18 år, der har en formue.

Udover kolde kontanter kan en formue for eksempel være værdien af din bil, dit sommerhus eller dine aktier. Hiver din formue dig op over formuegrænsen, bliver du trukket i boligstøtte.

2. Pensionist i job? Undgå overraskelser

Stadig flere af os bliver ved med at arbejde – også selvom pensionsalderen står for døren. Nogle af os fortsætter på deltid, mens andre tager skiftende vagter ved siden af pensionen. Og netop det kan give problemer, når boligstøtten bliver udbetalt.

Udbetaling Danmark kigger på din indkomst, når de skal beregne boligstøtten. Svinger din løn fra måned til måned, kan du risikere, at boligstøtten gør det samme.

Det samme gælder, hvis din ægtefælle eller samlever har en svingende indtægt. For Udbetaling Danmark kigger på hele husstandens indtægt, når de laver regnskabet.

Hold øje med b-indkomst

Vil du undgå overraskelser, kan du løbende rette i det beløb, som Udbetaling Danmark bruger til at lave deres regnestykke. Det gør du lige her. Særligt vigtigt er det for dig, der er honorarmodtager, vikar eller har andre former for b-indkomst.

Hver måned bringer Skattestyrelsen din indtægt videre til Udbetaling Danmark. Men som løst ansat skal du selv holde godt øje med, om beløbet stemmer overens med det, du tjener.

Du kan nemlig risikere, at din arbejdsgiver glemmer at indberette dine honorarer. Det kan betyde, at du får for meget i boligstøtte. I værste fald betyder det, at du skal betale pengene tilbage på et senere tidspunkt.


FAKTA: Især til dig med b-indkomst

Få overblik over din årsopgørelse – og styr på, om du betaler det rigtige beløb i SKAT–  lige her.

Ellers kan det påvirke din boligstøtte.

3. Har du hævet efterlønnen?

Siger du nej tak til efterløn, er der gode chancer for, at du kan beholde din boligstøtte præcis, som den var. Du kan få en skattefri udbetaling af dine efterlønsbidrag, og pengene tæller ikke med som indkomst, når Udbetaling Danmark beregner boligstøtten.

Men har du i forvejen en stor formue, kan du blive ramt på boligstøtten, når du takker nej til efterløn.

Den skattefri præmie, som du får i stedet for efterløn, tæller som formue. Men du skal helt op på 779.800 kroner i formue, før det kan påvirke din boligstøtte.


4. Pludselig alene? Bevar boligstøtten
Skal du skilles?

Du må bo på 65 kvadratmeter, hvis du er enlig og vil have boligstøtte for hele boligens størrelse.

Skal du skilles, må du søge boligstøtte på ny. Og bor du i en bolig på mere end 65 kvadratmeter, indgår de ekstra kvadratmeter ikke i regnestykket, når boligstøtten bliver beregnet efter skilsmissen.

Flytter din ægtefælle i plejebolig?

Flytter din ægtefælle i plejebolig, kan du heldigvis blive ved med at bo på op til 85 kvadratmeter – og stadig få beregnet boligstøtte ud fra hele boligens størrelse. Bor du på mere end 85 kvadratmeter, indgår de ekstra kvadratmeter ikke i boligstøtte-regnskabet.

Reglen gælder dog kun, hvis det er dig, der plejer at modtage boligstøtten. Det samme gælder, hvis din ægtefælle går bort. Har I søgt boligstøtte i din ægtefælles navn, skal du søge om boligstøtte på ny. Besøg borger.dk for at finde ud af, hvem der modtager boligstøtten.

Mindre bolig?

Heldigvis kan du bytte dig til en mindre bolig på www.bytbolig.dk, der er en gratis portal, som vi driver her hos BL – Danmarks Almene Boliger.  Du kan bytte bolig både internt og med lejere i andre boligorganisationer. Nogle gange kan du også bytte med lejere i private boliger.5. Sådan søger du om boligstøtte

Og nu til det vigtigste. Du skal selv huske at søge om boligstøtte, og det foregår lige her. Vil du have penge fra første dag, du flyttede ind i din lejebolig, har du lige præcis 30 dage fra indflytningsdatoen til at søge om boligstøtte.

Hvis du synes, det er for svært at udfylde ansøgningen, du spørge om hjælp fra venner eller måske dit voksne barn. Du skal blot give dem fuldmagt. Se her, hvordan det foregår.

Du kan selvfølgelig også slippe for at klappe computeren op og søge, hvis du er digitalt undtaget. Søg ved hjælp af en blanket, som du henter hos kommunen. 

BOLIGSIKRING ELLER BOLIGYDELSE

Boligsikring og boligydelse er i bund og grund to navne for det samme skattefrie tilskud til din husleje. Når du er folkepensionist eller førtidspensionist efter gammel ordning (før 2003), bliver din boligstøtte kaldt for boligydelse. For alle andre grupper bliver boligstøtten kaldt for boligsikring.

Som pensionist kan du som regel se frem til en højere ydelse end andre.

Hvor meget får jeg i boligstøtte?

Er du folkepensionist eller førtidspensionist efter de gamle regler (før 2003), kan du få op til 4.280 kroner om måneden i boligstøtte. Det samme beløb kan du få, hvis du har en ægtefælle eller anden form for samlever.

Når Udbetaling Danmark udregner din boligstøtte, kigger de blandt andet på, hvor stor en indkomst og formue, du har. Bor der andre voksne i husstanden, tæller de også med i beregningen. De kigger også på boligens størrelse og på, om du er folkepensionist eller førtidspensionist.

Så meget må du tjene ved siden af pensionen

122.004 kr. må du tjene om året – uden at det påvirker dit pensionstillæg.

En ny politisk aftale vil fjerne loftet på arbejde, så du som pensionist kan arbejde alle de timer, du vil. De nye regler vil gælde fra 2023.

Aftalen, der endnu ikke er vedtaget, er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne.