Samlerhjem med sirlig orden

15. feb 2022

Samlerhjem med sirlig orden

2000 LP-plader, 1000 bøger, 70 keramikvaser og kunst på alle væggene. Folkeskolelærer Trine Brunsvig har et udpræget samlergen, men hun har alligevel formået at indrette sig, så det ikke ser rodet ud.

Foto: Trine Brunsvig og Majken Eliasen

Foto: Trine Brunsvig og Majken Eliasen
Hvem
Trine Brunsvig, folkeskolelærer, 37 år

Hvor Bor i lejlighed på 110m2 i Københavns Nordvestkvarter sammen med manden Javier

Hvad Har instagramprofilen @trinebrunsvig, hvor over 33.000 mennesker følger med i hendes indretning og samlergen.

Hvordan vil du beskrive din indretning?

”Den er nok det modsatte af minimalistisk, vi har mange ting. Jeg synes, den er personlig. Vi er ikke gode til at følge med strømmene, eller hvad der lige er in. Vi køber det, vi synes er pænt, selvom det er totalt oudated.”

Du siger, du har mange ting. Hvad er det for nogle ting, du har?

”Jeg er lidt en samler, det har jeg været siden, jeg var barn. Mit hjem afspejler de ting, jeg går op i, så vi har mange plader, fordi vi elsker musik. Vi har mange bøger, fordi vi læser meget. Vi har meget kunst på væggene, fordi min mand maler. Og så har jeg en samlermani med keramik, så jeg har keramik over det hele. Det fylder meget i indretningen, men det siger også en del om, hvem vi er.”

Hvor mange plader har du, og hvordan opbevarer du dem?

”Jeg vil tro, jeg har ca. 1500-2000 plader. De er højthellige, jeg har arvet 60 procent af dem af min far, så de er en skat for mig, dem sælger jeg ikke ud af. Det er et samlerobjekt, og det fylder meget. Det er svært at finde reoler, der passer til LP-plader, fordi de har sådan et irriterende mål, så min far har lavet en hjemmebygget reol, som vi har inde i vores spisestue. Folk spørger til den på Instagram hver dag, fordi man ikke kan finde noget i den stil på markedet, medmindre man har mange penge. Den er nok 2,2 meter lang og 70 cm høj. Så har vi en CD reol henover, så den fylder en hel væg i vores spisestue.”

Hvor mange bøger har du, og hvordan opbevarer du dem?

”Jeg tror, jeg har omkring 1000 bøger. Vi har en bogreol, der fylder hele den anden væg i spisestuen, og den er proppet med bøger. Der er jeg måske lidt bedre til at sortere ud en gang imellem. Hvis jeg ved, jeg ikke får læst en bog igen, så kan jeg godt finde på at give den til folk. Men jeg er ikke god til det, jeg vil helst gerne beholde dem alle sammen. Jeg prøver også at bruge bøgerne som dekoration i hjemmet. Jeg finder nogen, der har en virkelig flot forside, og så lægger jeg et par stykker i vindueskarmen, og så sætter jeg en lille skål ovenpå, så det bliver et lille stilleben. De kan også ligge i en stak på sofabordet med nogle fyrfadslys oven på, det gør, at folk har lyst til at bladre lidt i dem, det skaber uformelt hygge at have dem liggende forskellige steder i indretningen.”


Hvor meget keramik har du, og hvordan opbevarer du det?

”Keramikken er en passion, der startede for ti år siden. Jeg går ikke op i, hvad det er for noget keramik, der behøver ikke stå noget under bunden på det. Jeg går op i farverne og formerne. Det fylder meget, og vi har en kæmpe stålreol fra Ikea ude i køkkenet, som det hele står på. Så kan jeg gå rundt om den og vælge nogle nye vaser ud, som jeg stiller i vindueskarmene. Det er en god måde at skabe forandring i hjemmet på til ikke så mange penge. Jeg skifter lidt rundt, og hvis der er en vase, der i lang tid ikke har været fremme, så er jeg god til at skille mig af med den igen. Jeg vil tro, jeg i hvert fald har 70 vaser. Jeg har en aftale med min mand om, at når jeg køber noget keramik, så skal jeg skille mig af med noget keramik, så der er flow i det. På den måde bliver det ikke helt vildt overproppet herhjemme.

Hvor meget kunst har du, og hvordan har du hængt det op?

”Min mand maler, og hans værker pryder stort set alle vores vægge herhjemme. Derudover har vi en stor billedvæg inde i stuen, hvor der ni kunstplakater. Inde i mit arbejdsrum har jeg også en billedvæg, hvor der hænger seks plakater. Og så er der seks af min mands malerier, som er ret store. Min mands malerier er til salg, så der er stor udskiftning. Billeder og keramik er nogle af de ting, der kan skabe allermest liv i et rum.”

Hvordan undgår man, at hjemmet ser rodet ud, når man har så mange ting?

”For mig handler det om, at der gerne må være mange ting på én flade i rummet. Fx har vi bogreolen i stuen, den må gerne være kaotisk, men det ville være for rodet, hvis det var sådan over det hele. Der skal være rene flader og fx ro i vindueskarmene, så øjet kan hvile en gang imellem. Sådan er det i alle vores rum. Det er den måde, man bedst kan skabe balance på: man må ikke have mange ting over det hele, men et område i hvert rum, hvor det gerne må være. Hjemme hos os har alle ting deres faste plads.”


Hvordan undgår du, at din samling vokser dig over hovedet?

”Jeg er egentligt ret god til at rydde ud. Jeg får et flip et par gange om året, hvor jeg går alle ting igennem og får ryddet ud, får solgt en masse ting eller givet til genbrug.”