Anes 7 råd: Sådan bor man godt på lidt plads, når man er en (stor) børnefamilie

07. feb 2022

Anes 7 råd: Sådan bor man godt på lidt plads, når man er en (stor) børnefamilie

Da Ane og hendes mand flyttede ind i deres rækkehus på 90m2, havde de blot et enkelt barn. I dag er børneflokken vokset til fire styks, men familien er blevet boende og har gjort small living til en livsstil.

Hvem: Ane Schjødt Koch, 39 år. Bor sammen med sin mand, Esben, og børnene Selma på 9, Alfred på 6 og tvillingerne Aske og Berta på 2,5 år.

Hvad: Ane er rumdesigner ved Aarhus Bibliotekerne og har Instagramprofilen @huset_paa_skraaplanet, hvor hun deler sine erfaringer med at indrette sig praktisk, når man er mange mennesker på lidt plads.

Hvor: Familien bor i en landsby uden for Aarhus

Hvorfor: ”Jeg vil gerne gøre op med normen om, at vi alle sammen skal bo i et hus på 250m2, når man har børn.”

________________________________________

Hvad er small living?

”Small living handler om, at man bor mindre end normen, og at man har gjort det til et bevidst valg at bo på mindre plads. Det er ikke nødvendigvis af økonomiske årsager, men fordi man prioriterer nogle andre ting end kvadratmetre i sit hjem. Danskerne bor i gennemsnit på 53,3 m2 per person i 2021, men i vores familie har vi 15m2 per person. Vi valgte at bo mindre, fordi vi har gode naboer og ville savne at flytte væk fra det, og så har vi fundet ud af hen ad vejen, hvordan vi kunne indrette os her med så mange børn.”

________________________________________

De har hver deres område i skabet, og så har hvert barn sin egen farve strømper. Når jeg skal lægge tøj på plads og finder en mørkeblå strømpe, så ved jeg, at det er Alfreds, for han har kun mørkeblå strømper.
Ane Schjødt Koch

Ane Schjødt Kochs syv bedste råd til at bo på lidt plads, når man er en (stor) børnefamilie

1. Du skal løbende ændre på indretningen

”Når man har små børn, opstår der hele tiden nye behov, så man skal indse, at ens måde at indrette sig på ikke er statisk. Vi rykker tit om, det er aldrig færdigt. Når børnene er små, skal de først have små senge, så skal de have tremmesenge, så skal de sove selv, og så vil de sove ved siden af mor og far, og pludselig er der en stor pige, der får et behov for at få sit eget værelse. Det er en sneboldseffekt, der griber om sig hele tiden. Vi rykker om hvert halve eller hele år.”

 

2. Ryd op og have faste opbevaringssteder til alle ting

”Når man er mange mennesker, der bor på begrænset plads, bliver man nødt til at rydde op rimeligt jævnligt. Få valgt ud, hvad der er vigtigt for dig, når du ikke har plads til at opbevare en masse. Vi har ikke et stort lager, vi har et lillebitte pulterrum under vores trappe, og så har vi et lillebitte skur udenfor, så vi bliver nødt til at finde på opbevaring og gode løsninger. På vores hems har vi fx nogle små skabe, der står langs vores væg, så det næsten bliver en skunk. Der har vi plads til gamle fotos, julepynt og elektronik, dvs. de ting vi ikke kommer til så tit. Under vores datters seng er der skuffer med det tøj, som de andre børn skal vokse ind i. Vores egen garderobe er en simpel kommode med mit og min mands tøj, vi må ikke have mere tøj, end at det kan være i ét Ikeamøbel.”

3. Hav tingene lige ved hånden

”Ikeamøblet med mit og min mands tøj står tæt på badeværelset, som er der, hvor vi har brug for at få fat på det. Vi har ikke en masse plads, hvor man kan gå rundt eller gå hen til et andet sted for at tage tøj på, vi klæder os på der, hvor vi går i bad. På den måde er der nogle praktiske og funktionelle ting, man kan tænke over. Puslepladsen er f.eks. på børnenes værelse lige ved siden af deres tøjskab.”

4. Inddel legetøjet i kategorier

”Vi har egentligt ret meget legetøj, men det er inddelt i kategorier. Lige nu har vi fx køkkenlegetøjet ude på gulvet i vores stue. Vi har også Duplo, Lego, træklodser, dukker og udklædningstøj, det er alt sammen legetøj, der passer til en bestemt leg. Det er ikke en masse ukurante små dimser, som ikke har en bestemt plads. Hver legetøjskategori har en bestemt skuffe eller kurv, det kan være i. På den måde har vores børn meget lettere ved at kunne rydde op i det selv, de ved, hvor tingene hører til. Og så tager vi kun en ting frem ad gangen, så siger vi: I dag tager vi Duploen frem og leger med det.”

5. Gør jeres livsstil til en fortælling for børnene

”Tre af vores mindste børn sover på samme værelse i en køjeseng og tremmesenge. Det er tre børn, der i ret lang tid kommer til at dele værelse. Nogle gange kan vores mellemste føle sig lidt klemt, fordi han ikke synes, der er særligt meget plads, men så får han fortællingen om, at hans storesøster først fik sit eget værelse, da hun var ni, og han er kun seks år. Fortællingen til ens børn om, hvordan man bor, er vigtig. Man er nødt til at være ret eksplicit omkring det, det gør det meget nemmere at forstå. Vi siger hele tiden: ’Vi bor småt, her bliver vi nødt til at deles.’ Så er det noget, de vænner sig til, og de ved godt, at det er anderledes fra de kammerater, de besøger, som bor i store huse. Det er en del af historien, at det hører med til vores familie.”

Alt bliver omhyggeligt foldet sammen.

6. Gør tøjsortering nemt

”Vi har tre af børnenes tøj i et lille karlekammerskab, hvor der er forskellige kurve. De har hver deres område i skabet, og så har hvert barn sin egen farve strømper. Når jeg skal lægge tøj på plads og finder en mørkeblå strømpe, så ved jeg, at det er Alfreds, for han har kun mørkeblå strømper. Så slipper jeg for at lægge dem sammen i et par, jeg kan bare smide dem i strømpekurven, hvor hans søskendes strømper også er, fordi tvillingerne har hvide strømper, og min og min datter har sorte strømper, fordi vi deler samme størrelse strømper. Min mand ville selvfølgelig være kontrær, så han har kun spraglede strømper. Sådan nogle små greb og tvist gør, at hverdagen meget nemmere.”

7. Vælg de rigtige møbler i den rigtige størrelse

”Man skal tænke på funktionaliteten, og hvordan man bevæger sig i sit hjem. Jeg bruger lang tid på at finde de helt rigtige møbler. Da vi skulle finde en kommode til at stå under vores trappe ved siden af radiatoren, skulle det have et helt specielt mål. Der er det bare med at lede.

I vores køkken har vi en hjørnebænk i stedet for at have stole hele vejen rundt om bordet. Det giver god mening i det rum, fordi der ikke ville være plads til stole rundt om.

Vi har også en lille sofa, for selv vi er seks mennesker, så er det ret sjældent, at vi alle sammen sidder i den. Børn er altid i bevægelse, behovet for en stor sofa er der ikke. I vores lillebitte gang har vi sat en masse gamle sodavandskasser, som vi har malet hvide, op på væggen, så der er plads til alle vores sko, handsker og cykelhjelme. Det er et megaproppet sted i vores hjem, men det er også nødvendigt, når der er fire børn i flyverdragter, der skal igennem om vinteren.”