Video: Alex har Downs syndrom og elsker at bo i egen lejlighed

22. apr 2022

Video: Alex har Downs syndrom og elsker at bo i egen lejlighed

Mød Alex, der er født med Downs syndrom, og som bor alene blandt ældre og studerende i Valbyholm, hvor alle har gavn af hinanden.

Foto: Andreas Holm Hansen

Foto: Andreas Holm Hansen

Alex knuselsker at være herre i egen bolig.

Det hersker der ingen tvivl om, for Alex' smil går helt op til ørerne, når han viser sin etværelses bolig i Valbyholm frem.

Alex er 31 år gammel og født med Downs syndrom.

Men det at være født med en udviklingshæmning forhindrer ham ikke i at bo i egen lejlighed dør om dør med både ældre og studerende.

”Jeg er så glad for at bo her. Det er fedt at bo for mig selv uden mor og far,” siger han, mens han glædeligt viser Bo Godt rundt i sin lejlighed.

Valbyholm er en ældreboligafdeling under SAB, hvor dele af boligerne er udlejet til blandt andet studerende og unge født med Downs syndrom.

Alle har gavn af hinanden

I alt har 11 unge med Downs syndrom egen bolig i afdelingen.

Beboerformanden Bent Hansen er ikke i tvivl om, at det har været en succes at blandede boligerne på den måde.

Både de udviklingshæmmede, og i særdeleshed også de ældre, bekræfter ham dagligt i, at alle har gavn af hinanden i boligafdelingen.

”I starten var jeg lidt skeptisk over det, men det blev hurtigt manet i jorden, for det har kun været positivt at have de unge mennesker som naboer", siger Bent Hansen.

"Det giver et eller andet i en, at det ikke kun er "ældre mennesker", man bor sammen med. Når man først har prøvet at bo med en blandet beboersammensætning, har man ikke lyst andet".

Heller ikke Alex er i tvivl om, at Valbyholm er det rette sted for ham.

For selvom hans lejlighed kun fylder et enkelt værelse, et køkken og et bad, så fylder det alverden i hans liv.

"Her bestemmer jeg selv. Der er ingen, der skal bestemme over mig", siger han.

Få i videoen en privat rundvisning af Valbyholm af charmetrolden Alex.

Valbyholm

Alex en af de i alt 11 unge med Downs syndrom, som i dag bor i Valbyholm, hvor de har egen 1. værelseslejlighed med bad, køkken og adgang til et fællesrum. De unge har egne lejekontrakter, og kommunen anviser boligerne.

I årtier bestod Valbyholm udelukkende af ældreboliger. Men siden 2010 er afdelingen åbnet op for, at en del af boligerne kan lejes ud til andre typer beboere.

Valbyholm er en af SAB’s ældreboligafdelinger med 292 boliger beliggende i Valby