Undgå at blive snydt: 5 tips til flere penge mellem hænderne - når du bor alene

20. sep 2021

Undgå at blive snydt: 5 tips til flere penge mellem hænderne - når du bor alene

Få 5 gode tip til, hvordan du får flere penge mellem hænderne som enlig.

Foto: Colourbox og Martin Schubert

Foto: Colourbox og Martin Schubert

1. Søg om boligstøtte

Bliver du pludselig alene, er der en god grund til at undersøge, om du kan få et skattefrit tilskud til din husleje. Du kan få boligstøtte, hvis du bor i en lejebolig med eget køkken, har en lav indkomst og ingen stor formue. Har du børn, er chancen for at få boligstøtte endnu større.

Som forælder kan du få op til 3.654 kroner, hvis du har mellem et og tre børn under 18 år boende under dit tag. Har du ingen børn, kan du få op til 1.039 kroner. For pensionister er beløbet endnu højere.

Du skal selv søge om boligstøtte, og du har 30 dage til at søge, hvis du vil have penge fra første dag, du flyttede ind i din lejebolig. Har du for nylig boet sammen med andre voksne, skal du sørge for, at deres nye adresse er meldt til folkeregistret. Udbetaling Danmark beregner boligstøtten ud fra hele husstandens indkomst, og din tidligere samlever vil indgå i regnskabet, hvis adressen mangler at blive skiftet.

Find dit NemId og lønseddel frem og søg om boligstøtte på Din boligstøtte via www.borger.dk. Som regel har systemet allerede beløbet på din husleje. Det får de næsten altid af dit boligselskab.

2. Byt dig til en mindre bolig

65 kvadratmeter må din lejebolig være, hvis du bor alene og skal have muligt i boligstøtten. Har du flere kvadratmeter, tæller de ikke med i regnestykket, når Udbetaling Danmark beregner din boligstøtte.

Har du til gengæld børn, må hvert barn lægge 20 kvadratmeter ekstra til boligen, uden det går udover din boligstøtte.

På Bytbolig.dk kan du gratis bytte dig til en mindre lejebolig. Det kan både give dig en lavere husleje – og muligheden for at få det maksimale beløb i boligstøtte. Bytteportalen bliver drevet af BL – Danmark Almene Boliger.

Før du takker ja til en ny bolig, kan du selv regne ud, hvor meget du kan få i boligstøtte det nye sted. Brug selvbetjeningen lige her. Det kræver ikke NemId.

 

Har du en lav indkomst, kan du også søge kommunen om et lån til at betale dit beboerindskud eller depositum.

3. Pensionist? Søg om varmetillæg

Bor du alene, og betaler du mere end 5.500 kroner om året for varme, kan det betale sig at søge om et skattefrit tilskud til varmeregningen. Varmetillægget bliver beregnet ud fra gennemsnittet af de sidste tre års varmeregninger og bliver udbetalt hver måned.

Du kan læse mere om hjælp til varmeregningen her

Du søger om varmetillæg lige her, hvor du også selv kan beregne, hvor stort et beløb, du vil kunne modtage. Husk at have dine varmeregninger for de sidste tre år klar, når du søger.

Det er kun folkepensionister og førtidspensionister (efter gamle regler – før 2003), der kan få varmetillæg.

4. Skal du flytte? Sådan får du råd

Det kan være dyrt at flytte ind i en ny bolig alene. Og søger du om boligstøtte for første gang, risikerer du at skulle vente op til syv uger, før du får svar på din ansøgning. Men der er hjælp at hente hos Udbetaling Danmark, der nogle gange giver ”en midlertidig udbetaling”, mens din ansøgning om boligstøtte bliver behandlet.

Udbetalingen kan være højere end det beløb, du har ret til i boligstøtte. Derfor kan du risikere at skulle betale penge tilbage senere.

Har du en lav indkomst, kan du også søge kommunen om et lån til at betale dit beboerindskud eller depositum. Lånet bliver udbetalt direkte til din boligorganisation, og renten er lav. Læs mere om lån til beboerindskud lige her.

5. Pensionist: Få mest ud af boligstøtten

Ligesom alle andre, der bor alene, kan pensionister bo på 65 kvadratmeter, hvis de vil have det maksimale beløb i boligstøtte. Men der er undtagelser fra reglen. Bliver du pludselig alene, fordi din partner dør eller flytter i plejebolig, kan du fortsat få boligstøtte til en bolig på 85 kvadratmeter. Det kræver dog, at I har levet sammen i fem år.

Det samme gælder, hvis du ikke tidligere har haft ret til boligstøtte. Men du skal være opmærksom på at sende din ansøgning hurtigst muligt – og senest seks måneder efter du er blevet alene.

Har du en pårørende, der skal flytte i plejebolig, kan du hjælpe vedkommende med ansøgningen. Huslejen er høj i mange plejeboliger, og derfor er det muligt at få en højere boligydelse end i almindelige lejeboliger.

Man har 30 dage fra indflytningsdatoen til at søge om boligstøtte – også når man søger for en pårørende. Udbetaling Danmark beder om fuldmagt, når du henvender dig på vegne af en ven eller et familiemedlem.

Så meget får du højst i boligstøtte

Så meget får du højst i boligstøtte

Når du bor til leje og ikke er pensionist:

Ingen børn: 1.039 kr. 

1-3 børn: 3.654 kr. 

4 børn eller flere: 4.568 kr. 

Når du er førtidspensionist efter nye regler:

0-3 børn: 3.654 kr.

4 børn eller flere: 4.568 kr. 

Når du er førtidspensionist efter de gamle regler:

0-3 børn: 4.280 kr. 

4 børn eller flere: 5.350 kr. 

Når du er folkepensionist:

 0-3 børn: 4.280 kr. 

4 børn eller flere: 5.350 kr.

Taksterne er for 2022