Lines familie bruger under 100 kroner på mad - om måneden

22. sep 2021

Lines familie bruger under 100 kroner på mad - om måneden

For halvandet år siden begyndte folkeskolelærer Line Bødker at skralde. Dengang brugte de 4.000 kr. om måneden på mad. Nu køber de næsten ikke mad ind. Men er det klamt at finde sin mad i skraldespande? Nej, ikke når man bruger sin fornuft, siger Line. 

 

Hvem: Line Bødker, 35 år, folkeskolelærer

Hvor: Bor på Amager med sin kæreste og toårige søn

Hvad: Skralder en til to gange om ugen i supermarkederne i sit nærområde.

Mere om Line: Se hvad hun finder og få forslag til opskrifter på Lines instagram: @lines_skraldemission

Hvorfor begyndte du at skralde?

"Jeg havde hørt om det og tænkt, at det lige var noget for mig, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme i gang med det. Så havde jeg en nabo, der var begyndt på det, og som spurgte, om jeg havde lyst til at komme med."

Hvorfor kan du bedst lide at skralde sammen med andre?

"Det er hyggeligt at være to, og så er det også praktisk, at der er en til at holde låget på skraldespanden, når man skal hive noget op. I starten var det også en tryghedsting at være to, fordi jeg ikke vidste, om der var nogen, der ville blive sure."

Er det ulovligt at skralde?

"Det er ikke ulovligt at skralde, men det er ulovligt at dele ud af varerne til andre, og man må ikke trænge ind på privat område. Hvis der er åbent, så går jeg ind, og hvis jeg møder noget personale, spørger jeg, om det er ok, at jeg er der."

20210815 205653563 Ios (1)
Se alle Lines fund
20210813 222251518 Ios
20210815 185655075 Ios
20210813 222243982 Ios
20210813 222226832 Ios
20210813 222214600 Ios
20210805 191831167 Ios
20210805 191818764 Ios
20210805 191816017 Ios
20210805 180626143 Ios
20210826 191924551 Ios
20210826 191904736 Ios
20210826 191815242 Ios
20210826 191804396 Ios
20210826 191826543 Ios
20210815 205648514 Ios
20210815 205639552 Ios
20210815 205629052 Ios
20210815 205621243 Ios
20210815 205616819 Ios
20210815 205452262 Ios
1

Hvordan plejer supermarkedspersonalet at reagere?

"Der er meget få, der siger nej til det, det er måske hver tiende eller tyvende person, jeg møder. Jeg har oplevet en enkelt, der råbte af mig, men ellers har folk stille og roligt bedt mig om at gå, hvis de ikke vil have det."

Kræver det udstyr at skralde?

"Jeg har som regel gummihandsker med, og i vinterhalvåret har jeg frosthandsker med dupper på, fordi det kan være ret koldt at skralde, da varerne er tæt på frysepunktet. I starten havde jeg pandelygte, men det er svært at få et ordentligt overblik med en pandelygte, når man kigger rundt. Hvis man er to, kan den ene stå med en almindelig lommelygte. Jeg har et par IKEA poser med, som jeg tager tingene over i, og når jeg kommer hjem, så er der lidt vaske- og sorteringsarbejde."

Der er tit gode grøntsager at finde

Fødevarestyrelsen fraråder skraldning. Hvordan kan du vide, maden ikke er fyldt med farlige bakterier?

"Jeg bruger mine sanser til at bedømme tingene. Jeg er mest opmærksom på grøntsager, fordi man måske spiser dem, uden de er blevet tilberedt. Hvis duften er fin, og det ser ordentligt ud, så føler jeg mig tryg ved det. Jeg har ikke haft nogle dårlige oplevelser med det, og jeg er aldrig blevet dårlig eller syg af det. Hvis det ikke dufter godt, når det kommer ud af emballagen, bliver det bare kasseret med det samme. Jeg tager aldrig æggebakker ind i køleskabet, jeg tager dem ud af emballagen og over i en skål først."

Hvis emballagen er ødelagt, ryger hele kassen ofte i containeren.

Kan det være ulækkert at skralde?

"Det, der bliver smidt ud, er tit forholdsvist rent, fordi det er emballeret. Der er ikke løst madaffald, som der er i en almindelig skraldespand på gaden. Der er ikke affaldsspand, det er en container til organisk materiale."

Har du en bestemt skralderute?

"Jeg kender 10-12 steder, men hvis der er fyldt op i min pose efter tre steder, kører jeg ikke længere."

Æg og gode grøntsager fra en skraldetur.

Hvad er dit bedste fund?

"Der var en dag, jeg fandt seks kalvemørbrader, der var dybfrosne. Det, synes jeg, var ret vildt. Jeg har også fundet luksusvarer som røget laks, frosne Magnum is og store mængder ost."

Hvad kan man aldrig finde?

"Generelt ting med meget lang holdbarhed, dvs. tørvarer og konserves, det er typisk det, jeg selv supplerer med. Det kan også være svært at finde mælk og pålæg."

 

Line bruger fornuft og lugtesans, når hun skal afgøre, hvad der stadig kan spises.

Er der forskel på at skralde om sommeren og om vinteren?

"Der er klart mindre om sommeren, og jeg er meget påpasselig med kødet, det tager jeg kun, hvis jeg kan mærke, det stadig er iskoldt og lige er kommet ud. Der er som regel en til to måneder om sommeren, hvor det kan være lidt sværere at skralde."

Hvor meget sparer du på madbudgettet?

"Da jeg begyndte at skralde for halvandet år siden, havde vi et madbudget på 4.000 kr. om måneden. For sjov besluttede vi os for, at vi ville se, om vi kunne klare os for 1000 kr. om måneden, og det kunne vi sagtens, vi brugte meget mindre, så nu sætter vi slet ikke noget af mere, fordi det er så lidt. Vi har nedlagt madkontoen. Det eneste, vi køber, er faktisk havregryn, dåsetomater og hvedemel, for det finder jeg sjældent, når jeg skralder."

Lines tre bedste råd: Sådan kommer du i gang med at skralde

1. Find en makker at skralde med

"I starten vil du føle dig mere tryg, hvis du ikke er alene."

2. Lad være med at være bange for det

"Få det afmystificeret, tag afsted, og lad være med at være bange for, hvordan folk reagerer, eller hvordan du selv reagerer, når du første gang står og kigger ned i containeren."

3. Brug dine sanser fornuftigt

"Du behøver ikke være så nervøs, fordi en myndighed har sat en udløbsdato på, man kan godt selv bedømme, om varen er i orden."