Hjem for 2 på 42 kvm: Du skal ikke gå på kompromis, selvom du bor småt

23. sep 2021

Hjem for 2 på 42 kvm: Du skal ikke gå på kompromis, selvom du bor småt

Få 9 tips fra Büsra Demirhan, der virkelig kan få det bedste ud af 42 kvadratmeter. Da hun og hendes mand flyttede ind i en lille ungdomsbolig troede de, det var en midlertidig løsning. Nu 2 år senere har hun fået alt ud af lejligheden uden at gå på kompromis med sine ønsker til hjemmet.

Foto: Büsra Demirhan

Foto: Büsra Demirhan

Hvem: Büsra Demirhan, 25 år.

Hvad: Læser til socialrådgiver og interesserer sig for boligindretning, hvilket hun deler på sin Instagramprofil @busrademiirhan

Hvor: Bor i ungdomsbolig på 42m2 på Frederiksberg sammen med sin mand.

 

Büsras 9 bedste indretningstips til det lille hjem

 

1. Vælg den rette løsning fra starten

"Til at starte med købte vi nogle billige møbler, fordi vi tænkte, vi skulle bo her midlertidigt, netop fordi det var meget småt. Vi købte billigere møbler i dårlig kvalitet, som faktisk har kostet mig meget mere, end det ville, hvis jeg havde startet med at indrette, som jeg ønskede det. Jeg troede, jeg lige kunne skifte en stol ud, fordi den var billig, og så kunne jeg købe en ny, men så foretog vi en U-vending og besluttede os for at være kvalitetsbevidste. Vi købte nogle danske designmøbler, som både æstetisk og økonomisk vil vise sig at være en fordel, da de kan holde resten af livet. Jeg har indrettet mig på den måde, jeg altid har ønsket mig, og som jeg er glad for. Man skal ikke gå på kompromis med sin stil og indretning, fordi man bor småt, det kan ikke betale sig, fordi man ikke får følelsen af hjemme eller lyst til at bo der, fordi det er ikke, som man drømmer om."

 

Vi købte billigere møbler i dårlig kvalitet, som faktisk har kostet mig meget mere, end det ville, hvis jeg havde startet med at indrette, som jeg ønskede det.

2. Brug plantegningen til visualisering

"Lige så snart jeg fik plantegningen og kendte de bestemte mål, så regnede jeg ud, hvor meget 1 cm svarer til i virkeligheden, inden jeg begyndte at købe møbler. Der brugte jeg lidt matematik, så jeg bedre kunne se, om et bestemt møbel ville kunne passe ind. Jeg lavede figurer, som jeg selv tegnede, så jeg kunne se, hvordan det ville se ud i virkeligheden. Det hjalp rent visuelt at se, hvordan det ville se ud i rummet, og hvor meget plads, vi ville have til at gå rundt, når der fx. kom en sofa ind."

Meget nips får nemt rummet til at virke overfyldt. Vælg det vigtigste.

3. Vær bevidst om dine prioriteter

"Det er vigtigt, at du starter med at tænke over, hvad der er vigtigst for dig i dit hjem. Vil du have et sted, hvor du kan være kreativ? Vil du have et sted, hvor der er mulighed for at arbejde ved computeren eller et sted, man kan spise? Er det vigtigt, du kan komme hjem efter arbejde og smide dig i en stor flydesofa? Mærk efter, hvad du har brug for, det skal både være funktionelt og komfortabelt. Vi har fx. prioriteret, at vi gerne både ville have en sofa og en seng. Så vi kan slappe af i sofaen om aftenen og så sove i en almindelig seng senere."

Brede skab gør indretningen tung. Hellere bruge højden og små kurve til opbevaring.

4. Få skræddersyet de vigtigste møbler til at opfylde dine drømme

"Vi har valgt at bruge lejlighedens depotrum, hvor der hverken er varme eller stikkontakter, til soveværelse. Vi fik skræddersyet en seng til rummet i Tyskland, og der er også opbevaring i sengen. Når du skubber madrassen op, er der opbevaring nedenunder hele vejen hen. Vi kontaktede en sengeproducent og spurgte, om vi kunne få skræddersyet en seng, der måler 1,36 og 2,00m. Vores 'soveværelse' er nemlig 1,4 og 2,1m. Den går væg til væg, vi ville gerne have den største seng i værelset."

5. Hellere højt end bredt

"Vælg dine møbler, så de passer i størrelsen. Hvis man for eksempel skal have en bogreol, så skal man udnytte højden i stedet for bredden, da det skal se højt og luftigt ud. Det må ikke fylde for meget, man skal undgå tunge ting i rummet, fx et stort vitrineskab. Måske noget mindre, for eksempel finde dekorative kasser, man kan bruge til opbevaring."

6. Undgå for mange ting

"Hvis man har mange ting stående fremme, kan det let komme til at se rodet ud. Så hvis man godt kan lide, at det er pænt og enkelt, skal man kun have nogle få. Jeg har for eksempel ikke noget stående på gulvet, men jeg kan godt lide, at der står lidt pynt i vindueskarmen, det kan være en lampe eller en vase."

 

Når man bor småt, er det vigtigt, at man sætter sit eget personlige præg på stedet, så man føler sig hjemme og ikke føler, man er på hotelophold.

7. Brug lukkede skabe med blanke låger eller spejle

"Jeg kan godt lide åbne skabe, men når man bor småt, så giver lukkede skabe det bedste udtryk i rummet. Jeg har valgt fx. spejllåger til mit garderobeskab, der står i stuen. Jeg kunne også have valgt hvide, blanke låger, men spejle er med til at få lejligheden til at synes større. Spejlene er med til at skabe illusionen af flere kvadratmetre."

Hjemmet er holdt i lyse farver blandet med lidt pasteller

8. Hold det lille hjem i lyse farver

"Man skal have fornemmelsen af luft og plads i rummet, selvom man bor småt. Jeg synes, det hjælper med lyse vægge, lyse ting og lyse møbler. Jeg synes selv, pastelfarver er pæne, så jeg har valgt at have enkelte dekorative ting i pastelfarver, det kan for eksempel være en kop. Til at starte med havde jeg egentligt malet den ene væg grå, men når vejret også gråt, blev det lidt deprimerende, så nu holder jeg mig til lyse vægge."

Mange billeder på væggen er med til at gøre hjemmet personligt.

9. Undgå hotelstemning ved at gøre dit hjem personligt

"Når man bor småt, er det vigtigt, at man sætter sit eget personlige præg på stedet, så man føler sig hjemme og ikke føler, man er på hotelophold. Jeg har lavet en billedvæg med de billeder jeg godt kan lide, og som får mig til at føle mig hjemme."