Too Good To Go: Danskerne elsker gode tilbud og vil også gerne redde klimaet

12. okt 2021

Too Good To Go: Danskerne elsker gode tilbud og vil også gerne redde klimaet

2,3 mio. danskere har hentet app'en Too Good Too Go siden 2016. 

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Danmark er det land i Europa, der har flest supermarkeder per indbygger, og et af de mest læste medier på landsplan er Nettos tilbudsavis.

"Jeg kalder os tre-for-en tier-land. Tilbudsaviserne har været en fast del af danskernes post i mange år", forklarer Heidi Boye, der er landechef i Too Good To Go.

Derfor er det ikke en overraskelse, at app'en, hvor man kan bestille poser med billig mad, er blevet downloadet af 2,3 mio. danskere siden 2016, hvor Too Good To Go blev lanceret. Danskernes interesse for at købe overskudsmad handler dog ikke kun om at spare penge.

"Vi har undersøgt, hvad der er de tre største årsager til, at folk køber Too Good To Go-poser", fortæller Heidi Boye.

Heidi Boye, landechef i Too Good To Go

"Det er først og fremmest for at gøre noget for miljøet og madspildsområdet. Dernæst det spændende i, at man ikke ved, hvad man får i en lykkepose, og så er det også 'value for money'", fortæller hun.

Efter fem år har firmaet Too Good To Go ikke bare udviklet sig selv, de har også lært en del om danskernes indkøbsvaner.

Mindre madspild, mindre CO2

I starten var det mest bagerforretninger og restauranter, der leverede poser til Too Good To Go. I dag er der i Danmark 3.988 poseleverandører på landsplan. Det er alt fra supermarkeder og bagerier til kantiner og specialproducenter som Mikkeller og Søbogaard.

I begyndelsen var brødposerne de mest populære. I dag er det først og fremmest frugt- og grøntposer samt kød- og kølevareposerne, der bliver 'reddet', som man kalder det hos Too Good To Go.

 

Vi kan se, at hvis vi ændrer tidspunktet, så kommer der flere og henter.

Too Good To Go-poserne er med til at begrænse madspild, hvilket er med til at reducere CO2-udledningen.

I øjeblikket smider de danske husholdninger ca. 247.000 tons madvarer ud om året. Det svarer til, at en almindelig familie bestående af to voksne og to børn smed 1/5 del af deres mad ud.

Svært at hente sent

Hos Too Good To Go kan de se, at det først og fremmest er poser fra de bagere og supermarkeder, der ligger tæt på brugernes hjem, der bliver købt. Og afhentningstidspunktet har også en del at sige for danskernes lyst og mulighed for at hente madspildsposerne.

"Nogle poser kan først hentes mellem kl. 21 og 22 om aftenen, fordi det er det tidspunkt, restauranterne lukker deres buffeter. Der kan vi se, er tidspunktet er grunden til, at det kan være svært at få hentet", forklarer landechef Heidi Boye.

"Vi kan se, at hvis vi ændrer tidspunktet, så kommer der flere og henter", siger hun.

Almindelig logistik i en travl hverdag med familieliv og arbejde påvirker muligheden for at hente poser. I Danmark bliver ca. 85 procent af alle udbudte poser hentet.

App'en er også blevet udbredt til 15 andre lande, blandt andet USA, Frankrig og Tyskland.

Sammenlagt er der indtil videre blevet hentet 91 mio. lykkeposer fra Too Good To Go i hele verden, svarende til 229.000 ton sparet CO2.

Fem gode råd: Sådan stopper du madspild

- Bliv bedre til at bruge rub og stub

Har du en halv broccoli til overs eller ved du ikke, hvad du kan bruge gulerødderne til, når de først er blevet slatne, så brug app'en 'For resten' og blive klogere. Her kan du læse om, hvordan du kan bruge de madrester, som du normalt ville smide ud.

- Kend forskel på datomærkningerne

Du kender udtrykkene 'bedst før' og 'sidste anvendelsesdato' fra madvarernes emballage, men det er stor forskel på betydningen. Varer, der er mærket 'bedst før' kan sagtens spises efterfølgende, hvis varen dufter fint og ser god ud.

- Brug fryseren

Fryseren er dit bedste værn mod madspild. Vidste du, at man sagtens kan fryse mælk, vin og sovserester ned? Brug evt. en isterningebakke, så er det let at få op, mår du skal bruge det igen.

- Smid ikke gammel frugt og grønt ud

Brug det i stedet til juicer eller supper. Du kan endda putte det i kagedejen. Frugt og grønt er blandt de varer, der hyppigst bliver smidt ud, men det kan sagtens bruges, selvom det er blevet slattent eller rynket.

- Tøm køleskabet

Måske har du allerede tøm-køleskabet på listen over madretter, du laver tit. Men hvis du ikke har, så indfør en ugentlig tøm-køleskabet-dag. Lav bikseretter eller tapas ud af resterne, så du får brugt alle madresterne i stedet for at smide dem ud.