Mathilde: Byt tørretumbleren ud med et udendørs tørrestativ

10. okt 2021

Mathilde: Byt tørretumbleren ud med et udendørs tørrestativ

Mathilde Worm, der bor i ungdomsbolig på Amager, fik en grøn idé. Nu er et tørrestativ på vej til beboerne, så de kan sænke energiforbruget og få frisk luft i lagenerne.

Foto: Charlotte Holst

Foto: Charlotte Holst

Da Mathilde Worm faldt over en historie i FSB’s nyhedsbrev om, at man kunne søge penge til grønne projekter, dukkede en idé op, som havde rumlet hos hende noget tid.

"Jeg har boet her i lidt over to et halvt år og har gennem længere tid gået og tænkt over, at jeg gerne ville kunne tørre mit tøj ude i haven," siger Mathilde Worm, der er 26 år og bor sammen med sin kæreste i en af de 31 FSB-ungdomsboliger på Kongovej på Amager.

Oplagt med tørresnore ude

Mathilde tørrer tøj udendørs i det omfang, hun kan. Men faciliteterne er ikke helt til det.

"Jeg har et almindeligt lille tørrestativ, men det er jo svært at få plads til sengetøj på det. Vi har en stor og dejlig have, der vender mod syd, så det er oplagt at få sat nogle tørresnore op, så vasketøjet kan komme ud," siger Mathilde.

"Den kører hver eneste dag, og bruger altså masser af energi. Den går også i stykker ind imellem. Så skal der en ud og reparere den, det koster jo også noget," siger Mathilde.

Derfor sendte hun en besked ud i beboernes Facebook-gruppe for at høre, om andre kunne være interesserede i at søge midler til udendørs tøjtørring, og hun talte med FSB’s driftschef Søren Østergaard.

Der var både opbakning fra beboerne og hjælp fra FSB.

Kører hver dag

For 10.000 kroner - doneret fra den grønne pulje - kan de unge beboere nu snart få tørret deres tøj udendørs. 

"Vi er ved at finde ud af, hvilken type stativ det skal være. Eller om vi måske skal lave et selv," siger Mathilde, der viser ned i vaskekælderen, hvor der står to vaskemaskiner og en stor tørretumbler.

"Den kører hver eneste dag, og bruger altså masser af energi. Den går også i stykker ind imellem. Så skal der en ud og reparere den, det koster jo også noget," siger Mathilde.

Slider tøjet og sluger strøm

At afskaffe tørretumbleren - eller i hvert fald supplere den med udendørs tørrestativer - er en af de lavthængende frugter, man kan plukke, når man skal gøre noget for klimaet, mener hun.

Samtidig gør man noget godt for sig selv. For tørretumbleren slider på tøjet, sluger godt med strøm og sender energiregningen i vejret.

 

Tumbleren giver en dårlig lugt. Jeg synes, det er win-win at tørre tøjet udendørs så meget som muligt.

"Der er egentlig ikke rigtig nogle gode ting ved den," funderer Mathilde.

Generelt er det ikke så smart at tørre tøj indenfor, heller ikke på tørresnore, påpeger hun.

"Vi har fået nyt udluftningssystem her på grund af et dårligt indeklima, så i det hele taget er det en dårlig idé at tørre indenfor."

Win-win

Ifølge Videncentret Bolius er der cirka tre liter vand, som skal ud af tøjet, når det er vasket. Derfor bliver indeklimaet noget presset, hvis det våde tøj hænges op indenfor.

Mathilde Worm glæder sig til, at det nye tørrestativ kommer op, så hun snart kan få renvasket sengetøj, der dufter af frisk luft i stedet for af tumbler.

"Tumbleren giver en dårlig lugt. Jeg synes, det er win-win at tørre tøjet udendørs så meget som muligt."

De 10.000 kroner doneret fra FSB’s grønne pulje skal gå til både tørrestativ og et lille område med vilde blomster.

Brug tørresnoren, helst udenfor

  • Det koster cirka 5,5 kroner hver gang du tørrer dit tøj i en A-mærket tørretumbler og 2 kroner pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler - som er den mest økonomi- og energivenlige.
  • Hvis du har en A-mærket tumbler og fravælger 3 gange tørretumbling om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret, kan du spare cirka 330 kWh om året – eller 660 kroner

Kilde: Energistyrelsen

Gode grønne ideer

  • Københavns største almene boligselskab FSB har afsat 4 millioner til grønne tiltag, som beboere og ansatte kan søge til grønne projekter
  • Et grønt projekt skal komme alle beboere til gode
  • Projekter kan for eksempel være dele-elcykler, en blomstereng til sommerfugle og vilde bier eller udendørs tøjstativer som på Kongovej

Kilde: FSB