Dommedagsbasunerne lyder lige nu i mange medier med et budskab om, at stigende priser på el og gas kan få din varmeregning til at eksplodere.
Men er du så nødt til at fryse dig igennem den lange mørke vinter?
Det korte svar er: Så galt går det formentlig ikke.
Langt de fleste af de godt 583.000 almene boliger, der er i Danmark, bliver nemlig forsynet med fjernvarme fra værker, der laver varme ved at afbrænde biomasse og affald.
Derfor er det langt fra alle, der bliver ramt af de stigende priser på el og gas, forklarer Kim Behnke, udviklingschef hos Dansk Fjernvarme.
"De store byer går i meget stor grad fri af det her. Tag varmen i hele det storkøbenhavnske område, den kommer fra affaldsforbrænding og biomasse, såsom træpiller og halm, og der er ingen prisstigninger på det," siger han.
Mindre prisstigninger
Samme billede tegner sig i Aarhus, mens man i Odense bruger både affald og kul til opvarmning. Prisen på kul er også steget, men i Odense har man - ifølge Kim Behnke - store lagre af kul liggende, så det påvirker altså ikke varmeregningen.
❝
Silkeborg har også verdens største solvarmeanlæg, og sådan en dag som i dag er varmen gratis i SilkeborgKim Behnke, udviklingschef hos Dansk Fjernvarme
I Esbjerg og Aalborg kommer halvdelen af varmen fra kulkraftværker, mens resten er fra affaldsforbrænding og overskudsvarme. Så her vil man “se mindre prisstigninger.”
Læs også: Så meget kan du få i varmetillæg
Blanding af kul, gas og biomasse
Det er forskelligt, hvilke brændsler fjernvarmeværkerne bruger til at lave varme. I mange større byer - for eksempel Hjørring, Horsens, Sønderborg, Næstved og i hele det nordsjællandske område - brænder man affald af for at lave varme, så her bliver man altså heller ikke ramt.
Nogle værker laver varme med en blanding af naturgas, kul og biomasse. Her kan komme moderate prisstigninger.
"Værkerne er meget forskelligartede, så det kan være svært at sige noget generelt. Men det er især mindre byer, der har gasfyrede anlæg. Nogle af dem har da også allerede varslet stigninger på mange tusinde kroner til næste år," siger Kristian Poulsen, konsulent i Dansk Energi.

Sol i Silkeborg
Nogle byer går fri af prisstigninger, fordi de er bakket op af alternativ energi. Et eksempel er Silkeborg, der har det største naturgasanlæg herhjemme og derfor burde være presset af, at prisen stiger på gas. Men:
"Silkeborg har også verdens største solvarmeanlæg, og sådan en dag som i dag (hvor solen skinner, red.) er varmen gratis i Silkeborg. Så opsamler man varme fra solpanelerne, gemmer det og kan trække på det, når det bliver aften og nat," siger Kim Behnke.
Mere end én ekstra trøje
Men hvem er det så, der skal gå vinteren i møde med frygten for en eksploderende varmeregning? Det er folk, der bor i en bolig, som opvarmes med naturgas. Noget der gælder for cirka 40.000 almene boliger. Her kan man tale om seriøse prisstigninger.
"For et år siden kostede gassen halvanden krone per kubikmeter. Nu har man set priser på over 10 kroner. Gasprisen er altså steget med faktor 6-7 stykker. De mennesker, der er afhængige af naturgas, kommer altså til at tage mere end én ekstra trøje på henover vinteren," siger Kim Behnke.
Hos Dansk Energi har man lavet beregninger, der viser hvor meget dyrere, det bliver, at fyre med naturgas i år end sidste år. En standardlejlighed på 75 kvadratmeter, der opvarmes med naturgas, vil opleve en prisstigning på 64 procent i en tre-måneders periode fra oktober til december.
❝
De, der handler gas på børsen i Rotterdam, køber ind til fremtiden, selvom der lige nu er masser af gas i Europa.Kim Behnke, udviklingschef hos Dansk Fjernvarme
I byer som Viborg, Holbæk og Ringkøbing bruger man naturgas, og lokale varmeværker har da også meldt ud om prisstigninger.
Hamstrer gas
Men hvem er egentlig banditterne i det her? Hvorfor stiger prisen på gas? Det gør den, ifølge Kim Behnke, fordi spekulanter sender den i vejret.
"Der mangler ikke gas i Europa, men atomkraftværker og kulkraftværker lukker, og mange steder skifter man til naturgas lige nu. Så der er en forventning om, at gasforbruget vil stige."
Det får spekulanter til at hamstre gassen.
"De, der handler gas på børsen i Rotterdam, køber ind til fremtiden, selvom der lige nu er masser af gas i Europa. De skal ikke bruge det selv, men håber på, at når vi når december, så er der mangel på gas, og så kan de sælge det og score kassen," siger Kim Behnke.