Tip til gavekort: Du har ret til at få pengene udbetalt

05. nov 2021

Tip til gavekort: Du har ret til at få pengene udbetalt

Fik du ikke brugt mormors gavekort fra sidste jul? Så kan du få pengene udbetalt op til et helt år efter, det er udløbet.

Du har måske et gavekort liggende i skuffen fra sidste jul. Det er aldrig blevet brugt, fordi du ikke ønsker dig noget fra den butik, hvor det er købt. Men du kan stadig blive glad for det. Du har nemlig ret til at få pengene på gavekortet udbetalt. Det gælder både gavekortet til skobutikken, byggemarkedet, biografen, fitnesscenteret og web-boghandleren.

”Det følger direkte af loven, at du kan få elektroniske gavekort udbetalt,” siger Laurine Støve Larsen, der er jurist hos Forbrugerombudsmanden.

Næsten alle gavekort er elektroniske

Betalingsloven siger, at du kan få pengene udbetalt på de gavekort, der bliver aflæst elektronisk. Det gør næsten alle gavekort i dag. Det vil typisk sige, at gavekortet bliver scannet ved kassen i butikken eller indløst som en kode i en webshop. Gavekortene er tit lavet af plastik med en magnetstribe eller en chip, men de kan også ligne en papirkvittering og have en stregkode eller for eksempel være en mail med en QR-kode. Det er også et krav, at der er betalt penge for gavekortet.

Derimod har du ikke ret til at få udbetalt gavekort, der ikke kan aflæses elektronisk, for eksempel papkort med et beløb skrevet på. De er sjældne i dag.


Vi udbetaler ikke gavekort – Jo, I gør!

Det er ikke alle butikker, der vil udbetale pengene.

”Vi får løbende klager fra forbrugere, der oplever, at butikker ikke vil udbetale pengene på gavekort. Det drejer sig om et stort mix af forskellige butikker,” siger Laurine Støve Larsen.

Hvad gør man så som forbruger, når man står nede i den dyre chokoladeforretning eller sportsbutik, og personalet ikke vil udbetale de 500 kroner på gavekortet?

”Det står klart og tydeligt på vores hjemmeside, at man kan få udbetalt de her gavekort. Det ville jeg nævne for butikken. Hvis personalet ikke kender reglen, kan de læse om det hos Forbrugerombudsmanden,” siger Laurine Støve Larsen.

Man behøver ikke medbringe en kvittering for købet af gavekortet.


Du kan få gavekortet udbetalt et år efter, det er udløbet

Hvis du ikke nåede ned i butikken, mens gavekortet var gyldigt, så tjek lige datoen en ekstra gang. Du har krav på at få pengene udbetalt i et helt år efter, gavekortet er udløbet.

Butikken må gerne tage et gebyr for at dække de faktiske omkostninger ved gavekortet. Omkring 25 kroner er rimeligt, ifølge Forbrugerombudsmanden.

..............................................................


Få pengene på dit gavekort udbetalt

Hvilke gavekort har jeg ret til at få udbetalt kontant?

Alle de gavekort, der er betalt penge for og som kan aflæses elektronisk. Det er typisk gavekort, der bliver scannet ved kassen i butikken eller indløst som en kode ved online-køb i en webshop.

For eksempel:

- Plastikgavekort med en magnetstrimmel eller chip.

- Papirgavekort med en stregkode (ligner ofte en kvittering).

- Gavekort, der består af en e-mail eller sms med en kode, for eksempel en QR-kode.

Du har ikke krav på at få udbetalt gavekort, der ikke kan aflæses elektronisk eller gavekort, du har fået, fordi du har købt en vare. Du har heller ikke ret til at få udbetalt vederlagsfrie gavekort, dvs. gavekort, der ikke er betalt penge for, for eksempel rabatkuponer.

 

Hvornår kan jeg få pengene udbetalt?

- Du kan få udbetalt pengene i den periode gavekortet er gyldigt og op til et år efter gavekortet er udløbet.

 

Skal jeg fremvise kvittering for købet af gavekortet?

- Nej, du skal ikke medbringe en kvittering for købet af gavekortet.

 

Hvad gør jeg, hvis butikken ikke vil udbetale pengene?

- Forklar roligt reglen for butiksassistenten. Det er ikke alle, der kender lovgivningen.

- Reglen gælder, selvom virksomheden har skrevet på plastikkortet eller hjemmesiden, at gavekort ikke kan udbetales i kontanter.

- Henvis til Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

- Skriv eller ring til forretningens kundeservice og forklar, at du skal have gavekortet udbetalt.

- Henvis til betalingslovens § 1, stk. 5 og § 96.

- Du kan klage til Forbrugerklagenævnet, hvis gavekortets værdi er over 1.050 kroner. Hvis beløbet er lavere, kan du klage til Forbrugerombudsmanden, der dog ikke behandler sager individuelt.

 

Skal butikken udbetale alle pengene?

- Nej, butikken kan tage et mindre gebyr for de faktiske omkostninger i den periode, hvor gavekortet er gyldigt. Gebyret kan for eksempel være 25 kroner. Gebyrer på 100-200 kroner er ikke lovligt.

- Hvis du ønsker gavekortet udbetalt i året efter, det er udløbet, så må butikken ikke tage gebyr, men skal udbetale hele beløbet.

 

Kilde: Forbrugerombudsmandens hjemmeside