”Jeg har sat mig for at få flere til at stemme”

05. nov 2021

”Jeg har sat mig for at få flere til at stemme”

Iris Gausbo har sat sig for at få flere til at sætte et kryds til kommunalvalget i november.

Iris Gausbo er et velkendt ansigt i næsten alle kroge af 3B, og det har hun sat sig for at benytte sig af op til kommunalvalget den 16. november.

”Jeg har længe tænkt i, hvad jeg kunne gøre, så flere får lyst til at stemme til valget om et par uger. Og uden at det på nogen måde skulle være en kampagne. Så jeg satte mig for at bruge samtalen som indgang til at lokke flere til at sætte et kryds,” fortæller Iris Gausbo.

Hun har de sidste uger brugt enhver mulighed for at fortælle de mennesker, hun møder på sin vej, hvorfor det er så vigtigt at stemme.

Og det er ikke så få mennesker, hun render ind i – for Iris Gausbo har et stort netværk. Hun er selv almen beboer og formand for sin boligafdeling i Herlev. Her møder hun dagligt flere af sine naboer. Hun er også næstformand i 3B’s organisationsbestyrelse og kredsformand for BL’s 9. kreds, så hun er ofte inviteret med til konferencer og andre møder. 

”Uanset om jeg sidder i en bus eller er på et møde med andre beboerdemokrater, så prøver jeg at dreje samtalen ind på valget. Uden at råbe højt eller være påtrængende. Det er evigt ligegyldigt, hvem folk sætter deres kryds ved. Bare de kommer afsted. For det er altså den eneste måde at få indflydelse på, hvis man vil have lavet noget om,” fortæller hun.

 

Personligt håber jeg, at jeg har fået rykket lidt ved de unge. For det er dem, der skal tegne den fremtid, de gerne selv vil leve i.
Iris Gausbo

Iris Gausbo har mødt flere, som siger, at det ikke kan betale sig at stemme. Men i stedet for at gå videre, så vælger hun at tage en snak med dem om, hvorfor det er så vigtigt, at de ikke tænker, at det kan være lige meget.

”Det kan godt være svært for mange at forbinde demokratiet med, at de skal ytre sig. At de skal gøre noget aktivt for at få indflydelse. Jeg prøver at få dem til at forstå, at det er DIG, der med DIT kryds er med til at sætte retningen for den politik, der skal føres i din kommune,” siger hun og fortsætter:

”For er der ikke nok stemmer på den politiker eller det parti, som du deler værdier med, så går magten jo til en anden. Så der går lidt opdragelse i den undervejs,” fortæller hun grinende.

Det er blevet nemt at stemme

Iris Gausbo bruger alle lokkemidler til at få flere til valgtruget. Blandt andet ved at fortælle om muligheden for at brevstemme. For hun kan godt fornemme, at det for nogle er uoverskueligt at tage hen på et valgsted på selve valgdagen.

”Rigtig mange kommuner har i år gjort meget ud af, at man i weekenderne før valget et sted i lokalområdet kan kigge forbi med sin brevstemme. Det gør det jo bare supernemt at få sat sit kryds.”   

Iris Gausbo skal selv være valgtilforordnet i Herlev Kommune den 16. november. Hun glæder sig til tjansen og er da spændt på at se, om der bliver sat flere krydser end ved sidste kommunalvalg.

”Personligt håber jeg, at jeg har fået rykket lidt ved de unge. For det er dem, der skal tegne den fremtid, de gerne selv vil leve i,” siger hun.