Er du også nervøs for at få en høj elregning?

18. nov 2021

Er du også nervøs for at få en høj elregning?

Vidste du, at mange elselskaber tilbyder faste priser på el? Men hvornår er det en god idé at få sådan en aftale? Vi har talt med Forbrugerrådet Tænk. 

Foto: Simon Jeppsen

Foto: Simon Jeppsen

Ville du ønske, du kendte din udgift til el og ikke skulle bekymre dig om mulige skyhøje priser? Jamen så skulle du måske tjekke, om dit elselskab tilbyder faste prisaftaler. Eller skifte til et selskab der gør.

Som forbruger er det nemlig muligt at kende sin præcise udgift til el, og så kan man jo lukke øjne og ører for alle de dårlige nyheder om stigende priser.

Dog er der ikke mange, der tænker over muligheden, siger Martin Salamon, der er cheføkonom i bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk.

"Det er ikke et område, der har den store opmærksomhed hos forbrugerne, så de færreste er nok opmærksomme på præcis hvilken aftale, de egentlig har. Men nu med de stigende priser vil der nok være større interesse for at tjekke markedet," siger han.

Du betaler for sikkerhed

På elpris.dk kan man lave en søgning på sit postnummer og se hvilke elselskaber, der tilbyder fastprisaftaler. Det er der mange, der gør. Men sparer man generelt penge ved at indgå sådan en aftale?

"Du betaler en slags forsikringspræmie for at holde prisen på det niveau, som bliver aftalt, når du bliver kunde. Og så kan det jo gå begge veje. Du kan være heldig, at priserne på el stiger, og så har du sparet, men du kan også være uheldig og ikke få noget ud af et prisfald," siger Martin Salamon.

Vælger du en fast pris, kommer du altså til at betale lidt mere. Til gengæld får du større sikkerhed, fordi du kender prisen per kWh på dit forbrug i en periode.

Tjek bindingsperioder

Varigheden af fastprisaftalerne kan variere, siger Martin Salamon. Nogle elselskaber tilbyder helt op til 2-3 årige aftaler, mens andre indgår aftaler med kortere tidshorisont.

"Selskabet følger udviklingen på markedet, hvor der tilbydes el langt frem i tiden og vurderer: hvad vil elprisen være om 6 - 12 -24 måneder. Det bruger de til at fastlægge den pris, de tilbyder dig, og så tager de en præmie for det. Både for det arbejde de laver, men også for den usikkerhed, der ligger i at sælge el 12 måneder ud i fremtiden. Jo længere tid din aftale gælder, desto større er den præmie selskabet tager."

Vil man ud og “shoppe elselskaber” skal man også huske, at nogle har en bindingsperiode, siger Martin Salomon.

"Det kan for eksempel være, at man binder sig som kunde i seks måneder, så det skal man være obs på. Nogle har et strafgebyr, hvis man skifter inden for bindingsperioden."

Hvilken type er du?

Om man skal lave en fastprisaftale på el kommer altså meget an på, hvilken type kunde man er. For det kræver noget fornemmelse for markedet, hvis man skal spare på at indgå fastprisaftaler.

"Når priserne er lave, kan det selvfølgelig være en god idé at gå ind i et fastprisprodukt. Hvis man indgik i sådan et for et halvt år siden, ja så har man jo gode priser i dag. Men med det niveau vi har lige nu på elpriserne, er det måske ikke det bedste tidspunkt," fortæller Martin Salamon.

I det hele taget er faste prisaftaler nok mest for de elkunder, der ønsker at kende deres udgift lang tid frem og så for dem der er aktive, holder øje med introtilbud, har styr på bindingsperioder og på elprisernes op og nedture.

"Hvis du ikke er aktiv på elmarkedet - hvilket nok gælder for flertallet af forbrugere - så er det bedste en variabel prisaftale i det lange løb," siger Martin Salomon.

Sluk og udskift

Martin Salamon peger desuden på at man - ud over at se på den elaftale, man har - kan gøre andet for at spare.

"Tjek dine apparater. Udskift for eksempel det gamle tv på børneværelset, skift til LED-pærer og sluk i det hele taget, når det er muligt. Altså se på dine apparater og din adfærd generelt. Det er nok stadig der, de fleste lettest kan skære noget af regningen," lyder det gode råd.

 

Faste priser

  • Du kan tjekke på elpris.dk hvilke selskaber, der udbyder el i dit område, og om de tilbyder fastprisaftaler
  • Husk at tjekke om der er en bindingsperiode
  • Hvis du indgår en fast prisaftale på el, og selskabet vil ændre prisen, inden perioden er overstået, skal det varsles mindst tre måneder i forvejen
  • Når perioden er overstået, kan prisen ændres uden varsel.
  • Efter bindingsperioden er overstået kan du let lave en aftale med en ny leverandør