Christina: Sådan får du mest ud af pengene til julegaver

02. nov 2021

Christina: Sådan får du mest ud af pengene til julegaver

Juleaften med pakker til hele familien kan for alvor tømme pengepungen - men det behøver faktisk ikke være sådan. 

Foto: Foto: Colourbox

Foto: Foto: Colourbox

En af årets største og dyreste gavedage nærmer sig - nemlig juleaften.

Bo Godt har bedt spareekspert Christina Falkberg komme med sine 8 bedste råd til at købe gaver på budget, uanset om de skal gives til jul eller fødselsdage.

Hvem: Christina Falkberg, spareekspert

Kendt fra: SpareXperimentet på DR og sine klummer under navnet 'Sparedronningen' i BT.1. Køb på tilbud - og køb stort ind

"Der er ingen tvivl om, at man sparer mange penge ved at købe ting på tilbud. Når der er tilbud i Matas, H & M eller Imerco kan det altid betale sig at købe ind. Hvis jeg fx. selv skal købe en mascara fra Lancôme til mig selv, så køber jeg nogle ekstra, når den er på tilbud. Det er en perfekt gave til mine veninder."


2. Lav en gaveskuffe

"Her lægger jeg fx. de ting, jeg har købt stort ind af på tilbud, så de er klar næste gang, jeg skal til en fødselsdag eller skal have en værtindegave med. Til kvinder er alle former for makeup og kosmetik og gode dagcremer fra et godt mærke noget, som alle kan lide at få. Det er noget alle bruger. En god tørshampoo fra et godt mærke bliver de fleste også glade for. Til min søn og min kæreste køber jeg altid ID hårvoks, når den er på tilbud, den kan mange mænd godt lide at bruge. Til børn er gode vandbaserede tusser altid et hit. Alle børn bruger tusser, og de bliver slidt, eller propperne bliver væk, så tusser kan man stort set altid bruge. Det gælder også kridt og sæbebobler. En gaveskuffe handler om one size fits all - det er nogle generelle gaver, jeg ved, at folk kan lide. De kan ikke byttes, så jeg skal vide, at folk kan bruge det."

 

3. Køb ind i god tid

"Tilbuddene er der aldrig den dag, du skal til fødselsdag, så det er noget, du skal købe i god tid på forhånd. Panikindkøb er dyre indkøb. Der er et spænd mellem tid og økonomi. Det koster tid at spare penge, og det koster penge at spare tid. Når du har brug for at skære ned på dine udgifter, så skal du bruge mere tid end før, det skal man gøre sig klart: indtil du har fået gode rytmer og vaner, så vil det tage noget tid at spare penge. Det tager tid at finde tingene på tilbud eller brugt. Planlægning og tid er din bedste ven."

 

4. Her og nu-metoden


"Storindkøb af tilbud og gaveskuffer kræver langtidsplanlægning, men hvis det brænder på, har jeg også en her og nu-metode. Hver uge får vi tilbudskataloger fra alt fra Føtex til Imerco. Dem har jeg altid liggende i en bunke, og dem kan jeg altid tonse igennem for at finde et godt tilbud til en gave. Det kan være en robotstøvsuger eller en god vin nede fra Irma. Det tager tid, men jeg kigger dem alle igennem og sætter cirkler om det, jeg kan bruge. I Aldi har de tit supergode tilbud på alt fra tøj til børnelegetøj til værktøj."

 

5. Giv tingene videre

"Hvis jeg har fået noget, jeg ikke kan lide og ikke har nået at bytte, så giver jeg det videre. Det gør jeg ud fra devisen, at ting ikke skal smides ud, de skal bruges og skabe glæde. Så er det lige meget hvem, der har købt dem, hvis jeg ved, der er nogen, der kan bruge det. Jeg giver selvfølgelig ikke noget videre, der er dårligt, nogle gange er det spørgsmål om stil, eller hvad man lige mangler. Du kan også finde noget, du har i dit eget hus: det kan være tøj, en bog, et smykke. Noget, du ikke længere bruger, og som du gerne vil give videre. Måske har du en fin vase, som du har haft stående i skabet i to år, fordi du aldrig bruger den. Det kan være, den kan få et nyt liv et andet sted."

 

6. Køb brugt

"Jeg har nærmest ikke købt nyt til nogen i de sidste 10 år. Jeg køber gerne ind i genbrugsforretninger. Jeg bliver også glad, når folk har købt brugt legetøj til mine børn. Når jeg inviterer, gør jeg det klart, at jeg gerne modtager brugte ting. Til børn drejer det sig om at gå i legetøjs-genbrugsforretninger, fx. Børneloppen. Jeg går også på Den Blå Avis. Det gjorde jeg til en barnedåb, fordi deres barn ønskede sig nogle smølfehuse, og de er altså ret dyre. Så gik jeg på den blå avis og fandt adskillige til en tredjedel af prisen, og så købte jeg to. Så er de selvfølgelig ikke pakket ind i en fin, farverig kasse, så jeg fandt en anden kasse og pakkede dem ind. Jeg synes, der er for mange ting i den her verden, der er for mange ting, der bliver smidt ud og brændt, så det er også en ideologi for mig. Vores klode kan ikke klare det forbrugspres."

 

7. Giv hjemmelavede eller hjemmedyrkede gaver

"En hjemmelavet gave er en smuk ting at få. Så hvis du kan strikke eller hækle eller male, kan du give det i gave. Min papdatter laver fx. de flotteste tegninger, det ønsker jeg mig altid af hende. Det kan også været en hjemmedyrket gave, en krydderurt eller en stikling, man har plantet om i en fin potte. Hjemmesyltede ting eller hyldeblomstsaft eller friskpresset æblesaft i en glasflaske med et bånd omkring. De mennesker, der giver en hjemmelavet eller hjemmedyrket gave, har engageret sig og giver dig et lille stykke af dem selv, et lille stykke kærlighed."

 

8. Giv din hjælp eller en oplevelse

"Man kan give sin hjælp i gave. Man kan give en hækkeklip, en bilvask eller en hovedrengøring. Man kan give madlavning, hvor man køber ind og kommer hjem og laver mad. Man kan pudse vinduer eller babysitte. Jeg har også engang givet en uges ophold i mit sommerhus i bryllupsgave. Jeg har et sommerhus i Vejby. Hvis man skulle leje en uge i et sommerhus i det område om sommeren, ville det koste 7.000 kr., så det er reelt set en stor gave, hvis man vender det om. Du kan også give en oplevelse, det kan være alt fra, at du laver en god middag til en ven eller veninde. Måske arrangerer du en udflugt, det kan være en skovtur eller en museumstur. Det betyder i virkeligheden, at man giver tid sammen med hinanden, man giver samvær i gave. Det er faktisk den gave, jeg helst selv vil have."