Eksperten fra Luksusfælden: Det her skal du lære dine børn om økonomi

12. mar 2021

Eksperten fra Luksusfælden: Det her skal du lære dine børn om økonomi

Mette Reissmann fra Luksusfælden har gode råd til unge, der vil grundlægge voksenlivet med en sund økonomi. Og til deres forældre.

Foto: Bo Nymann/Scanpix

Foto: Bo Nymann/Scanpix

En ud af fem unge mellem 18 og 30 år har aldrig fået hjælp eller vejledning i, hvordan de skal styre deres økonomi.

Og omkring hver tiende har haft brug for råd og vejledning om økonomi uden at kunne få den, viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet og Trygfonden.

Det er vigtigt at søge hjælp i tide, for bekymringer med økonomien går ud over trivsel, og mange unge er flove over, at de ikke har styr på økonomien. Derfor beder de ikke om hjælp. 

Som at vaske hænder

Mette Reissmann, der gennem ti år har hjulpet mennesker med alvorlige økonomiske problemer i tv-programmet Luksusfælden, har en opfordring til forældrene om at lære børnene noget om penge. 

”Det kræver ikke mere end 7 års skolegang at forstå, at man ikke må bruge mere end, hvad der er i pungen, og alligevel går det galt for mange. Det handler om følelser. Om at være i stand til at udskyde sine behov. Det kan alle forældre lære deres børn,” siger hun. 

Læs også Mettes Reismanns 6 råd om penge til unge, der flytter hjemmefra

 

Hun understreger, at alle forældre skal huske at lære deres børn om penge og prioriteringer på samme måde, som de lærer deres børn at spise med kniv og gaffel, vaske hænder før man spiser og se folk i øjnene, når de siger goddag. 

Sig nej

Mette Reissmann mener, at forældre skal lære at sige nej en gang imellem.

"Alle børn plager. Sådan er det. Forældrene er de voksne og skal sige fra - ellers lærer barnet og den unge ikke, at man ikke kan få alting i denne verden. Det er ok at ønske sig alt fra en pony til en PlayStation, men mor og far har ikke et pengetræ i haven," siger hun. 

Ønsker barnet sig noget brændende, kan forældrene lære barnet/den unge at spare op. Når man måske er nået halvvejs, kan mor og far spæde lidt op.

Det skal være realistisk. Og der skal være en gulerod. Ellers giver børn og unge op. 

Giv lommepenge, giv lidt ekstra hvis man løser ekstra ting derhjemme.

"Almindelige pligter falder uden for. Det hører ind under, man er en del af en familie og hjælper til," lyder anbefalinger fra eksperten fra Luksusfælden. 

 

Mette Reissmann, har to basis-råd til, hvordan man som ung undgår at få gæld og økonomiske problemer.

”Tag aldrig kviklån og få lavet en budgetkonto, så dine regninger bliver betalt til tiden, og du slipper for gebyrer.”