Mormor, mor og datter bor i Gadehavegård: “Som at bo i en landsby med familien”

28. jun 2021

Mormor, mor og datter bor i Gadehavegård: “Som at bo i en landsby med familien”

Bente, Pia og Sabrina. Mormor, mor og datter med sine mindre børn. Det er fantastisk at have familien så tæt på.

Foto: Charlotte Holst

Foto: Charlotte Holst

I 1976 Flyttede Bente Bentzen fra en trang og mørk toværelses på Nørrebro ud til større forhold i Gadehavegård i Taastrup. Boligblokken, hun og familien flyttede ind i, var nyopført. Følelsen af lys og luft var befriende.

"Fra da af kom vi aldrig i vores sommerhus mere, så det solgte vi. Vi havde jo det hele her," siger Bente.

Familien i naboblokken

Bente har stadig det hele i Gadehavegård. I dag er hun 80 år og har fået en stuelejlighed med en lille have til. I blokkene lige ved siden af af bor hendes datter Pia Bentzen, hendes barnebarn Sabrina Hemmingsen og hendes to oldebørn: Loke (6) og Alfred (3) - Sabrinas to drenge.

De tre kvinder sidder i solskinnet uden for Café Øksen og fortæller om, at være bundet til et boligområde og have de allernærmeste boende i naboblokken.

 

"Det er fantastisk at have familie så tæt på, som vi har. Vi kan hjælpe hinanden, og det føles trygt, at man kan komme forbi så hurtigt, hvis der er noget," siger Pia Bentzen.

Nøgle til mormors lejlighed

35-årige Sabrina er vokset op i Gadehavegård. Hun fortæller om en tryg barndom, hvor også flere andre familiemedlemmer boede i blokkene  - og hvor hun bare kunne dumpe forbi.

"Så kunne jeg lige gå over til mormor og morfar og få en is. Det var virkelig et rart sted at vokse op, og jeg ser jo nu hos mine egne drenge, hvor meget glæde de har af det. Min store dreng har lige fået sin egen nøgle til mormors lejlighed," fortæller Sabrina.

"Ja, så kommer han rendende: ‘Mormor jeg er er tørstig, jeg skal have saftevand," griner Pia.

Står sammen

Men ikke kun familien holder øje med hinanden. I det hele taget er der et stærkt sammenhold i boligområdet i Taastrup. Atmosfæren er som i en landsby. Her hilser man på hinanden, følger med i hinandens liv og hjælper hinanden.

"Det er en landsby i byen. Det har jeg altid sagt," siger Pia.

En landsby, hvor man hjælper, når det gælder. Det mærkede Sabrina forleden.

 

Jeg kan ikke bo andre steder end her, så forgår jeg.

"Den anden dag var Alfred blevet væk. Jeg havde lige vendt ryggen til ham et par minutter. Han var nu ikke kommet langt væk. Men vi kunne ikke lige finde ham, og i løbet af ingen tid var en masse mennesker i gang med at lede, så han dukkede hurtigt op," siger Sabrina.

"Ja forsvinder der en unge, står vi sammen. Sådan er det her," siger Pia.

Ture og billig morgenmad

Beboerne i Gadehavegård bliver også bundet sammen af de mange aktiviteter i området. Bente fortæller, hvordan hun - der ellers godt kan føle sig alene, især om aftenen - har et netværk af andre ældre, hun møder fast.

"Der er morgencafeen hver onsdag, hvor man kan få morgenmad for den store sum af 10 kroner. Så er der eftermiddagscafé, hvor der bliver bagt lækkert brød til os," fortæller Bente, der også er fast deltager i bankoklubben sammen med datteren Pia.

Og for nyligt deltog både Pia og Bente i en tur til naturområdet ‘Hakkemosen’, hvor man lavede mad over bål.

Det var skidehyggeligt. De unge, der var med, lyttede til ALT hvad vi talte om, siger Pia.

På sådan en tur kommer både generationer og kulturer tættere på hinanden. Især mødte en del unge indvandrere op. Det var dog ramadan, så de måtte ikke spise noget.

"Jeg sagde til en af dem: ‘Ahr, spis du bare, jeg siger det sgu ikke til nogen.’ Men han gjorde det ikke," siger Bente.

Man sår ikke kartofler

Spørger man om, der er noget negativt ved at bo i Gadehavegård, kan de tre kvinder ikke rigtigt komme på noget. Sabrina kunne dog godt tænke sig en lille have. Hun er nemlig gået i gang med ‘projekt køkkenhave’ på sin altan. Hun bliver drillet lidt af sin mormor.

"Ja Sabrina har sået kartofler. Men man sår ikke kartofler, man lægger dem og så hypper man dem," siger Bente.

"Ja ja," griner Sabrina. "Jeg skal jo lige lære det hele."

Gadehavegård er ét af de boligområder, hvor blokke - som led i en udviklingsplan - står til nedrivning. Det gælder for eksempel Pias blok.

"Jeg kan ikke bo andre steder end her, så forgår jeg. De kommer til at genhuse mig - og det bliver i en lejlighed ved jorden ligesom mors. Det kan jeg f….. godt love dig," griner Pia.