Mathilde: Sådan skaber du et personligt hjem når du bor til leje

28. jun 2021

Mathilde: Sådan skaber du et personligt hjem når du bor til leje

Mathilde Rasmussen er med tiden blevet ekspert i at forvandle en hvidmalet, upersonlig lejebolig til sit personlige, farveglade hjem. 

Foto: Mathilde Rasmussen

Foto: Mathilde Rasmussen

Hvem: Mathilde Rasmussen, 31 år, sygeplejerske

Hvor: Bor i en almen lejelejlighed på 68m2 i Tårnbyhuse i Kastrup sammen med sin kæreste. 

Hvad: Interesserer sig for boligindretning, og hvordan man giver en bolig et personligt udtryk, når man bor til leje. Har instagramprofilen @Dybt_vand, hvor hun deler ud af sine bedste fif.

Mathilde Rasmussens 6 gode råd til en personlig indretning

-

1. Mal med farver

"Det kan være en væg eller to vægge eller loftet, det er ligemeget, bare mal noget i en anden farve end hvid. Det giver en oplevelse i rummet med en farve, det giver noget varme og personlighed.

Når jeg flytter ind et nyt sted, plejer jeg at vælge tre eller fire grundfarver, som jeg vil have går igen igennem hele lejligheden, så man skaber helhed. I min nye lejlighed har jeg fx. valgt tre farver: mangogul, olivengrøn og syrenlilla.

Du kan også male dine gamle møbler i sjove farver. De grundfarver, du har valgt, er de farver, du skal bruge igen.

Du må gerne afvige fra de valgte farver, men de skal gå igen i noget af det, fordi det skaber sammenhæng og en rød tråd gennem hjemmet.

Man kan male alt muligt, jeg har malet et badekar engang.

Jeg har malet kommoder, borde, stole, skabe. Hjemme hos min mormor og morfar malede jeg et helt gult soveværelse, hvor gulvet havde én gul farve, og rørene havde en anden. Det giver en ret vild effekt."

2. Få charme i hjemmet med genbrugsfund

"Jeg lever efter princippet, at man skal have noget nyt og noget gammelt.

Genbrugsting har noget historie, det giver liv, at man kan se på noget, at det har været brugt før.

Genbrugsfund er ikke nødvendigvis så pæne som et nyt laminatmøbel, men det bliver hurtigt klinisk og personlighedsforladt, hvis man kun har nye møbler.

Jeg går i genbrugsbutikker, og jeg finder også ting på nettet fx. Den Blå Avis og Marketplace.

Til min nye lejlighed har jeg f.eks. købt en egetræskommode til soveværelset, jeg har købt et gammelt skoleskrivebord og et vitrineskab til køkkenet, og på mit badeværelse har jeg et gammelt hjørneskab, hvor jeg har sat hønsenet på i stedet for lågen, malet det i en fin lyserød farve og sat en fin knop som håndtag."

 

4. Lav din egen personlige billedvæg

"En billedvæg / gallerivæg er en væg, hvor man hænger en masse billeder, plakater og kunst op på en stor væg f.eks. over en sofa, hvor der er god plads.

Billederne skal gerne være i forskellige størrelser og former, så de skiller sig lidt ud fra hinanden. Det skal være noget, man bliver inspireret af at kigge på, man skal føle noget, når man ser på det. Det behøver ikke været noget, der koster noget.

Jeg har f.eks. skraldet en ramme, som andre havde smidt ud, og så puttede jeg gratiskort i. Det kostede mig ikke en øre. Den hænger i mit soveværelse nu."

5. Sy noget til dit eget hjem

"Det er blevet in at sy, så sy noget til dit eget hjem, det kan være puder til sofaen eller soveværelset f.eks. ud af gamle pudebetræk, eller du kan ombetrække en stol.

Jeg har ombetrukket min egen sofa og et par stole, og jeg har syet puder til min sofa og sengegavlspuder til soveværelset.

Til ombetrækning skal du bruge en hæfteklamme. Tag det gamle betræk af, mål det op og klip ud efter målene, hvorefter du skyder det nye på med hæfteklammepistolen."

5. Indret dig med planter

"Man skal have grønne planter i hjemmet, både fordi det er dejligt at passe dem og se dem gro, men også fordi det giver et godt indeklima, og så er det bare pænt.

Jeg tror, jeg har omkring 50 planter i min lejlighed, som er på 68m2.

Hvis man er nybegynder, så start med de planter, der er lette at passe, fx. monsteraen eller hængeplanten guldranke. Det er to planter, du hurtigt kan få succes med, og det er også planter, der ikke koster særligt meget.

Har du brug for flere, kan du let dele dem op og få dem til spire."

6. Omgiv dig med dine personlige minder

"Hver gang jeg er ude at rejse, så køber jeg noget interiør med hjem til min lejlighed.

Det er f.eks. lamper, gulvtæpper, puder eller glas til køkkenet eller billeder til gallerivæggen.

Hvis du ikke er typen, der rejser, så kan det også være arvestykker, for det giver den personlige tilknytning til tingene, og minderne får dig til at føle dig hjemme."

Mathilde Rasmussen om lejerskab og tilknytning

"Fordi en lejelejlighed ikke er noget, du ejer, har du ikke nødvendigvis samme tilknytning til det, som noget du ejer.

Når du flytter ind i et nyt lejemål, flytter du ind et klinisk sted, hvor alt er helt hvidt, og alt er det samme som hos naboen. Til at begynde med er det bare et sted at bo og ikke dit hjem.

Så en måde at skabe hjemlighed på, er ved at føle en tilknytning til den måde, man indretter sig på. Gør indretningen personlig."