Maries familie på 4 bor på 69 kvm. Her er hendes råd

28. jun 2021

Maries familie på 4 bor på 69 kvm. Her er hendes råd

Marie Christoffersen bor med sin mand og to teenagebørn på meget lidt plads, og er med tiden blevet ekspert i at indrette sig småt.

Foto: Marie Christoffersen

Foto: Marie Christoffersen

Hvem: Marie Christoffersen, 50 år, uddannet cand. pæd. sociolog, har beskæftiget sig med pædagogisk indretning og har indretning som sin hobby.

Hvor: Bor sammen med sin mand og teenagebørnene på 13 og 15 år i en lejlighed i Humlebæk på 69m2.

 

1. Klargør familiens behov i hjemmet

"Lav en øvelse, hvor du gennemgå din hverdag efter funktioner, og husk at adskille fest og dagligdag.

I stedet for at tænke, at man skal have en stue med et spisebord, så tænk over hvilken familie I er og hvilke funktioner, I har brug for i det daglige.

Mange føler f.eks., at de skal have et stort spisebord, hvor der kan sidde otte mennesker, men hvor tit har I rent faktisk så mange mennesker på besøg?

I stedet for at bruge pladsen på et spisebord, kan I have plads til legoklodser på gulvet, for det er faktisk noget, der foregår hver eneste dag, hvis I er en børnefamilie.

Mange har et spisebord stående, som enten bliver fyldt med rod, eller også står det bare og er sådan et pyntebord, der ikke bliver brugt, men som tager 4m2 af stuen.

Til de få dage, hvor du har gæster, kan du have et klapsammenbord i skabet, som du tager frem.

Jeg vil påstå, at vi i virkeligheden har for meget plads, vi kan udnytte vores plads og vores kvadratmetre meget bedre.

Skil dig af med alt det, der tynger dig. Man skal ikke flytte til noget større, fordi man får et barn til, man skal bare indrette sig om igen."

 

Man skal ikke flytte til noget større, fordi man får et barn til, man skal bare indrette sig om igen.

2. Drop alle overflødige møbler

"Jeg synes f.eks., at sofaborde er overflødige. I min familie har vi droppet sofabordene, for hvor meget bruger man egentligt et sofabord?

Dem, vi har, har hjul på, så vi nemt kan tage dem væk, så vi har plads til at lege med Lego eller danse, eller hvad man ellers har brug for at bruge gulvpladsen til."

3. Find smalle møbler eller tilskær selv

"Brug tiden på at finde de rigtige møbler i de rigtige proportioner, for jo mindre og smallere et møbel er, des bedre vil det passe til rummets størrelse, hvis rummet ikke er så stort.

En sovesofa er f.eks. nem at få fat på, men jeg har brugt meget tid på at finde den helt rigtige smalle sovesofa på ben, så den ikke bliver en tung ting i rummet.

Hvis man kan bygge selv eller kan tilskære selv, så kan man prøve at gøre dem smallere. Vi har fx. et skrivebord, som vi har skåret noget af, så det ikke er så dybt."

4. Moderne teknologi sparer plads

"En ting, der er positivt ved teknologi, er, at hvis man vil bo småt, så har man rigtig gode muligheder for både at se fjernsyn og film og have sit bibliotek på én ting.

Med den nye teknologi behøver man ikke særlig meget plads, man behøver f.eks. ikke et stort fjernsyn, der larmer midt i stuen. I vores familie har vi ikke noget fjernsyn i stuen, og jeg har sorteret meget ud i mine bøger.

Du får meget af din information på din telefon eller din computer i dag, og det sparer virkeligt meget plads."

5. Opbevaring er alfa og omega

"At bo småt tager tid, fordi det kræver, at man rydder op og sorterer sine ting og sit tøj, derfor er god opbevaring alfa og omega.

Opbevaringen skal ikke være på gulvet, det skal op i højden. Det kan være hylder på væggene eller over døren.

Hvis du har en reol, der er 40cm i dybden, og du hæver den op fra gulvet, så får du altså 40 cm mere gulvplads, og det betyder rigtig meget i et lille rum."

5. Skab rum i rummet

"Gulvtæpper skaber rum i rummet og øer.

Jeg har en tommelfingerregel, der hedder, at hvis du skal have et gulvtæppe foran en sofa, så skal det være større end sofaen, det må godt gå ind under sofaen, eller i hvert fald være lige så lang som sofaen, fordi det samler rummet, og gør det større.

Derudover er der tit en forfærdelig akustik i betonbygninger og dårlig lyd kan stresse meget. Når man laver rum i rummet med gulvtæpper, så dæmper det også støjen, det samme med gardiner, der går fra gulv til loft.

Det betyder også meget i forhold til akustik og støj, hvis man laver rumdelere af gardiner, så kan et andet familiemedlem sidde med sin lyd og skarpe arbejdslampe lige ved siden af, uden det generer."

6. Brug lys på den rigtige måde

"Sørg for at sætte lys op, så du kaster lys på de pæne ting og fremhæver dem, og nedtoner de mindre pæne.

Brug mere kraftigt lys på de steder, du har funktioner, fx legeområder eller en læseø, og brug hyggebelysning til at pege på pæne ting, det løfter rummet."

 

Sørg for at sætte lys op, så du kaster lys på de pæne ting og fremhæver dem, og nedtoner de mindre pæne.

7. Bordplads giver ro

"Rigeligt med bordplads giver ro. Få hyggegenstandene op på væggene, fordi de roder, og fordi du har brug for bordpladsen. I køkkenet har vi sågar hængt kogepladen op væggen, den er fra Ikea, den vejer ikke så meget og utrolig smart. Vi har også ovnen oppe på væggen."