Kan man køre el-bil, når man bor til leje og ikke kan lade hjemme?

29. jun 2021

Kan man køre el-bil, når man bor til leje og ikke kan lade hjemme?

Det korte svar er ja! Det handler om at se på sit kørselsbehov og på de lademuligheder der er, hvor man færdes.

  • Af: Mette Brozen

Foto: "Det kan ikke betale sig for mig at have en stor dieselhakker, fortæller Kent. Foto: Mette Brozen

Foto: "Det kan ikke betale sig for mig at have en stor dieselhakker, fortæller Kent. Foto: Mette Brozen

Kent Rank Jensen, der bor i Tornhøjgårdparken i Aalborg Øst, har været elbilejer siden marts 2021. Da Kent i 2020 flyttede til Aalborg fra en lille landsby, ændrede hans kørselsbehov sig markant. Han besluttede derfor at skifte sin Citroën C5 ud med en BMWi3, der passede meget bedre til hans kørselsbehov og pengepung.

Kents daværende kæreste kørte el-bil, så han var bekendt med køreoplevelse, muligheder og begrænsninger, før han skiftede.

Tornhøjgårdparken, der stod færdig i 2020, er en del af Himmerland boligforening. Ifølge Kent er der gjort klar til ladestandere på P-pladsen, men endnu ikke sat nogle op. Han er dog overbevist om, at det nok skal ændre sig, når der kommer flere elbilejere i afdelingen.

Andre steder i boligforeningen er der allerede sat ladestandere op, og i de afdelinger hvor lejer har egen carport, er det tilladt at sætte hjemmelader op efter aftale med boligforeningen.

"Boligforeningen er ikke med helt fremme, når det gælder elbiler, men bestemt heller ikke afvisende over for tiltag, der kan gøre det nemmere at bo til leje og være elbilejer," fortæller Kent.  

Abonnement eller pay as you go

Der findes en lang række udbydere af ladestandere i Danmark.

Ifølge Kent bør dit valg af udbyder baseres på, hvor du bor og hvad der giver mening i forhold til din kørsel

Inden Kent købte sin BMWi3 undersøgte han nøgternt mulighederne for at lade i sit nærområde. Han vurderede, at det var et abonnement ved Eon, der passede bedst til ham. Det koster 99 kr. om måneden, og så betaler han 2 kr. pr kWh.

For at have flere lademuligheder når han er på længere ture, har Kent også en ladebrik hos Clever. Den er gratis og giver fri adgang til alle Clevers standere, hvor du betaler mellem 3.5 - 5 kr./kWh.

Er det dyrt at lade ude?

En BMWi3 er en by-bil med et batteri, der er stort nok til at Kent kan køre længere ture. Under optimale forhold kan den køre 220 km på en fuld opladning. Det er mere, end hvad Kent har brug for i hverdagen.

Med sit relativt lille kørselsbehov kan Kent nøjes med at lade sin bil en gang om ugen, og nogle gange endda hver anden uge.

"Det kan ikke betale sig for mig at have en stor dieselhakker. En elbil er meget bedre alternativ. Den er billigere i vægtafgift, og for mig er det billigere at lade end at tanke," fortæller Kent om sine erfaringer med sit eget kørselsbehov.

På en måned kører Kent ca. 1000 km. Et fuldt opladt batteri kræver 33 kWh. Altså bruger Kent for under 500 kr. ”brændstof” om måneden.

"Lige nu er jeg ovenikøbet så heldig, at jeg kan lade gratis ved Circle K, der ligger et par km væk. De er i gang med at teste deres ladere af, og tilbyder gratis strøm til dem, der kommer forbi og lader," fortæller Kent. 

3 gode råd

For Kent er det ikke et problem, at han ikke kan lade hjemme. Det kan sagtens lade sig gøre, men det kræver lidt forarbejde. Kent har tre gode råd til dig, der overvejer at købe en elbil, men ikke kan lade hjemme:

1. Undersøg hvor du kan lade

2. Undersøg hvad der bedst kan betale sig for dig. Skal du have et abonnement eller kan du nøjes med pay as you go?

3. Se på dit kørselsbehov, overvej hvor ofte du ønsker at lade og vælg din bil ud fra det.