Dianas familie sparer over 3.000 kroner op om måneden: Sådan gør de

11. jun 2021

Dianas familie sparer over 3.000 kroner op om måneden: Sådan gør de

Diana Futtrup fra Skive er studerende og kæresten er socialpædagog. De har tre børn - og penge til overs hver måned. Se Dianas vilde spareråd.

Foto: Diana Futtrup

Foto: Diana Futtrup

Hvem: Diana Futtrup, 24 år, Skive, læser til socialrådgiver på andet år

Familie: Kæresten Martin, der arbejder som pædagog på bosted, og deres tre drenge: Noah på fire år og de enæggede tvillinger Valdemar og Benjamin på to et halvt år.

Hvor: Diana Futtrup deler ud af sin sparerejse på instagramprofilen: @spare.mor

 

Hvorfor sparer du?

"For halvandet år siden begyndte vi at spare op til vores bryllup, og så blev det pludseligt meget vigtigt at spare penge på madposten, så vi får råd til de ting, vi gerne vil. Det blevet en livsstil for os ikke at bruge for mange penge på mad."

Hvad er jeres månedlige madbudget?

"Det er på 3800 kr. til både indkøb og takeaway, og det er en del af vores overordnede budget på 6.000 kr.

Inden vi begyndte at spare i maj 2020, var vores budget på 9-10.000 kr., så vi sparer ca. 3-4.000 kr. om måneden.

Vores overordnede budget deler jeg op i 10 forskellige kategorier, så jeg kan se, præcist hvor meget jeg har brugt på de forskellige poster, og så jeg ved hvor meget, jeg skal sætte af i fremtiden.

Det er meget den her gennemsigtighed, jeg arbejder med: at man skal kunne se præcis, hvor ens penge går hen, fordi det øjeblik man bliver bevidst om det, så kan man bedre kontrollere det." (se Dianas ti kategorier længere nede i artiklen).

En del af din sparestrategi er foodprepping. Hvad er det?

"Foodprepping dækker over, man kun laver mad en eller to gange om ugen i stedet for at lave mad hver dag, dvs. man laver til flere dage ad gangen.

Søndag eftermiddag laver jeg måske to gryderetter, som jeg portionsanretter i bøtter, så det er nemt lige at hive op af fryseren eller ud af køleskabet.

Så i stedet for at bruge en time hver dag på at lave mad, så bruger jeg to timer om søndagen, og så er det klaret for den uge.

Det er meget tidsbesparende, og det også er økonomisk besparende, fordi man får brugt 'stop-madspilds'-indkøbene med det samme og får det frosset ned, så bliver det ikke for gammelt.

Vores favoritter er bl.a. porre-kartoffelsuppe, chili con carne, pastakødsovs, gryderetter med kylling og wokretter."

Læs Dianas 5 bedste bedste spareråd

Det blevet en livsstil for os ikke at bruge for mange penge på mad

En andel del af din sparestrategi er stockpiling. Hvad er det?

"Stockpiling handler om, at man har et lager, fx. en reol eller to, hvor man opbevarer de tilbud, man har købt hjem.

Hver gang, vi finder et tilbud på nogle af de ting, vi bruger til daglig, så køber vi altid hjem til tre måneder ad gangen, og så har vi det på vores stockpile.

Før vi begyndte at stocke up, lavede jeg en liste, så jeg vidste, hvor meget vi brugte på tre måneder af de forskellige varer, og så køber jeg det hjem, og så må jeg ikke købe det igen, før der er gået tre måneder. På den måde undgår jeg, at vi sætter vores  forbrug op.

Det handler meget om at være bevidst om, hvor meget man bruger. Jeg køber fx. altid Knor-bearnaisesauce, så vi har til et halvt år, fordi vi simpelthen bruger så meget af det. Jeg regnede ud, at besparelsen alene på det produkt er over 20 kr. per pakke. Normalt koster de 30 kr. for en pakke, og jeg køber dem altid hjem, når de er på tilbud til 9. kr.

I min stockpile har jeg også altid flydende margarine, Knorr-lasagner, Heinz' tomatsuppe, havregryn og mel.

Jeg har fx. også toiletpapir, jeg køber de store pakker i Bilka, og jeg kan også finde på at stocke op på rengøringsmidler, hvis der fx. er Cilit Bang på tilbud.

Når du handler ind til lang tid, skal du handle færre gange, og når du handler mindre, er der mindre sandsynlighed for, at man bliver fristet til impulskøb."

Diana Futtrups ti forbrugskategorier ud over de faste udgifter

1, Mad - primært indkøb i supermarkeder

2, Too good to go. De er med i det overordnede madbudget på de 3800 kr., men de er ikke med i posten, der hedder mad.

3, Takeaway - hvis man gerne vil bestille en pizza.

4, Tøj og sko - både til os og til børnene.

5, Børneting- fx. nyt legetøj eller en barnevogn.

6, Fysioterapi - da flere af os går til fysioterapi ret jævnligt, så det har jeg en post til det.

7, Opsparing - Den hænger sammen med madbudgettet, da jeg også prøver at spare nogle af madpengene op og sætte over på den post. Jeg prøver at vride madbudgettet så meget som muligt for at få sparet mere op.

8, Apotek - vitaminer m.m.

9, Personlig pleje - alt fra frisørbesøg til shampoo og balsam.

10, Diverse - det er alt det, der ikke hører til i de andre kategorier, fx. en potteplante og husholdningsting som rengøringsartikler m.m.