Bange for at gå i kælderen? Giv den en kærlig hånd med 10 enkle råd

17. jun 2021

Bange for at gå i kælderen? Giv den en kærlig hånd med 10 enkle råd

Hver femte kvadratmeter i din bolig er kælder – så selvfølgelig skal den være tryg. Få Kigges råd til at skabe en rar kælder.

Foto: Signe Schlichtkrull

Foto: Signe Schlichtkrull

17 millioner kvadratmeter. Så meget fylder kældrene under landets etageboliger. Det svarer rundt regnet til, at hver femte kvadratmeter i en bolig er kælder. Her er god plads til cykler, vaskeri og morfars antikke stole. Der er bare et problem.

”Mange mennesker er bange for at gå ned i deres kælder, fordi de oplever, at det er utrygt. Det kan man heldigvis ændre på med ret enkle tiltag,” siger Kigge Mai Hvid, rådgiver, JA Studio.

Hun er rådgiver på et projekt i København, der skal gøre flere store og uoverskuelige kældre til trygge steder.

”Folk skal jo føle sig trygge i hele deres bolig, og kælderene hører med til vores boligareal. Folk skal ned i kælderen, fordi de skal vaske, stille deres cykler og opbevare deres ting. Det er et område, de skal bruge,” siger hun.


Et vindue, der kaster lys ind kan give tryghed.

Så blev der sort

Det helt store problem ved kældre er, at de ligger under jorden, siger Kigge Mai Hvid. De mangler tit dagslys, er lavloftede, har tunge ståldøre, der smækker med uhyggelige lyde, cementgulve og rå vægge.

”Beboere peger ofte på, at der er for lidt lys eller, at lyset tænder for langsomt. Det kan også lugte af kælder, røg, urin, eller af mennesker, man er utryg ved. Nøgler er også et problem, hvis uønskede personer får lov til at låne dem og hænger ud dernede,” siger hun.


En cykelkælder males hvid, så der er lyst.

De fleste kældre er rene og velholdte, men de kan godt føles utrygge alligevel. Derudover så kæmper selv de smukkeste kældre mod et skummelt image fra film og bøger.

”Når vi spørger beboerne, om hvad de er bange for, så henviser de tit til gyserfilm. Der sker aldrig noget godt i kælderen i en film. Men det er den historie, vi skal lave om på. Der kan jo sagtens ske gode ting i kælderen,” siger Kigge Mai Hvid.

 

”Folk skal jo føle sig trygge i hele deres bolig, og kælderene hører med til vores boligareal. Folk skal ned i kælderen, fordi de skal vaske, stille deres cykler og opbevare deres ting. Det er et område, de skal bruge.”
Kigge Mai Hvid, rådgiver, JA Studio.

Snak med naboen om kælderen

Derfor mener hun, at beboere skal gå sammen om at give kælderen en kærlig hånd.

 ”Mange beboere peger på det sociale aspekt. Det er vigtigt, at der er sammenhold mellem beboerne, hvis der er problemer i kældrene. Så kan man støtte hinanden, og andre kan se, at der er nogen, der passer på kældrene,” siger hun.

”Start der, hvor det ikke koster penge. Start med at vaske vinduerne, lufte ud og sætte skilte op. Gør det sammen med naboerne og lær kælderen at kende.”

De dyre teknologiske løsninger som låsesystemer og videoovervågning kan komme i anden omgang, hvis der er brug for dem.

”I langt de fleste boligblokke er der slet ingen konkret grund til at være bange i kælderen. Det handler først og fremmest om den oplevede utryghed, men den er også vigtig at slippe af med, fordi den afholder folk fra at gå derned,” siger hun.

Projektet er et samarbejde mellem Boligforeningen AAB, fsb og AlmenNet.Kigge Mai Hvid Foto: Dennis Lehmann

Kigge Mai Hvid: Gode råd til en tryg kælder

1. Find allerførst ud af, om der er grund til at være bange i jeres kælder. Snak sammen om det i afdelingen. Har nogen oplevet noget uhyggeligt i kælderen? Se på kriminalstatistikken og spørg nærbetjenten. Hvis der ikke er en konkret grund til utryghed, men I alligevel føler jer utrygge dernede, så start med de ting, der ikke koster penge.

2. Vask vinduerne, fx i lyskasserne. De små vinduer bliver nogle gange glemt i vedligeholdelsesplanen.

3. Luft ud. Åbn vinduerne og lav gennemtræk. Beboere peger ofte på, at den del af kælderen, hvor vaskeriet ligger, er rarere at være i, fordi der dufter af sæbe. Få det til at dufte godt overalt.

4. Sæt skilte op, så man hele tiden kan finde vej ud af kælderen. Nogle kældre er uoverskuelige, har sidegange eller knækker, så man ikke kan se, om der er andre dernede.

5. Tag et skridt tilbage og se, om jeres tiltag har hjulpet. Er utrygheden blevet mindre? Overvej hvilke andre tiltag, der vil passe til jeres afdeling.

6. Sæt vindue i døren ind til kælderen, så man kan se ind udefra. Måske kan I sætte vinduer andre steder, så man kan se gennem hele kælderen.

7. Sørg for, at lyset altid er tændt. Nogle beboere kan ikke lide, hvis lyset tænder for langsomt, og de er bange for, at det slukker, mens de er dernede.

8. Mal kælderen. Det sikreste er at bruge lyse, milde farver. Undgå hidsige skrigfarver. Spørg ejendomsfunktionærerne, så I får den rigtige maling, der kan holde i en kælder, ikke skaller eller er sundhedsskadelig.

9. Erfaringer fra metrobyggeriet i København viser, at farver, som er blanke og reflekterer lidt, er gode til at skabe tryghed, fordi det giver os en opfattelse af, at vi ikke er alene. Det kan vi godt lide. Derimod kan kriminelle bedst lide fornemmelsen af, at de er alene.

10. Skal der gøres mere? Måske har I brug for de dyrere teknologiske løsninger. I kan fx vælge et nyt briklåsesystem, der registrerer præcis hvilke nøgler, der bruges hvor og hvornår. Nøglerne kan spærres, hvis de bruges af de forkerte. I kan også overveje kameraovervågning. Nogle beboere efterspørger bedre røgalarmer. Disse løsninger kræver ofte professionel bistand.

Kilde: Kigge Mai Hvid, Ja Studio.