18 ideer til en gratis sommerferie i Danmark

24. jun 2021

18 ideer til en gratis sommerferie i Danmark

Sov i shelter, se på kunst i det fri og gå på skattejagt i skoven. Her er den ultimative guide til en gratis sommerferie.

Vil du kun se oplysninger tæt på dig? - Vi har samlet det hele i et kort nederst på siden.

1. Kom tæt på vilde dyr

Tag vandreskoene på og kikkerten om halsen. Mere end 2000 vilde hjorte kan du spotte i Dyrehaven, der ligger 20 minutter nord for København med tog. Og i Gribskov finder du mere end 1000 dådyr.

Også vest for Storebælt bugner det med gratis muligheder for at spotte dyr: Nørreskoven i VejleHaderslev Dyrehave og Marselisborg Dyrehave er storslåede på en sommerdag.

2. Storslået natur i Jylland

På kanten af Jyllands næse finder du et eventyrligt bakket landskab. Mols Bjerge bugner af sjældne dyr og planter og er skabt til at blive travet tyndt af vandresko i alle størrelser.

Nærmer du dig Vesterhavet, venter endnu en magisk vildmark. Nationalpark Thy er Danmarks første af slagsen og rummer både krystalklare søer og skovlegepladser, som de mindste vandresko kan boltre sig på.

3. Hemmelige ruter til fods

Find de skjulte vandrestier, der snor sig vej gennem landskaber, som du normalt ikke kan komme ind i. På Spor i Landskabet kan du downloade rutekort til både korte og lange ture i naturen, og sporene spreder sig over hele landet.

Har du læsebrillen på, kan du også hente små foldere med historisk viden samme sted.

4. Op på den gamle jernhest

Helt gratis er det at springe op på cyklen og tage på opdagelse på landets mange cykelstier. Find dine ruter og grej på Cyklistforbundets hjemmeside, og brug dette smarte kort til at finde rundt.

App’en Bike & Stay kan du bruge til at koble dine cykelruter op på vandrehjem og campingpladser. Og vil du opleve byer, bjerge og bakkede landskaber, strækker den smukke Østkystruten (N5) sig fra Skagen til Sønderborg.

Ud i mudderet med cyklen. Foto: Colourbox


5. Ræs på MTB i skoven

Foretrækker du fuld fart fremad på din mountainbike, finder du her en oversigt over de bedste ruter gennem Danmarks skove.

Vores læser Irene Nielsen anbefaler, at du opsøger de mange mountainbikespor i Grenå Skov, og giver også ideer til resten af din tur: ”Man kan gå en tur til skovsøen. Der er store hedeområder og masser af strand, her findes naturlegepladser.”

6. Overnat i det fri – også på vandet

Vil du vågne op til fuglekvidder, kan du søge ly for natten i et shelter – uanset hvor i landet, du befinder dig. Det koster max 30 kr. pr. mand, men husk at booke hjemmefra.

Vælg for eksempel Silkeborg – ”det er himmerige på jord,” skriver vores læser Bitten, der anbefaler, at du kombinerer det med en kanotur.

Du kan også slå et telt op i en skov og lave mad over bål. Find listen over statsskove med fri teltning lige her. Og er du vild med vand, kan du gå til køjs i et flydende shelter

 

En af landets stejleste trapper finder du ved Møns Klint.

7. Tag på skattejagt med telefonen

Med app’en O-Track på telefonen, kan du gå på jagt efter poster i Danmarks skove. ”Det er udfordringer til både hjerne og ben,” fortæller vores læser Louise.

Vil du bruge 49 kr. om måneden, kan du komme med i verdens største fællesskab for skattejægere. Gå på jagt efter skatte, som andre deltagere har lagt rundt omkring i naturen, med app’en Geocaching. Find den her og læs mere her. Det er for voksne og større børn.


Find de seks kæmpetrolde på den Københavnske Vestegn. Foto: Thomas Dambo

8. På troldejagt i hele landet

Et kunstprojekt, der består af en bunke kæmpe trolde i træ, spreder sig gradvist over hele landet. De seks første trolde blev bygget på den Københavnske Vestegn, og du kan printe et skattekort til ungerne lige her.

På Fyn kan I kombinere troldejagten med en tur til Stige Ø, hvor I både kan køre på mountainbike, sove i shelter og gynge henover det bakkede landskab. Læs mere her.

Få overblikket over de skjulte kæmper i hele landet lige her.

9. Leg i det fri – i hele landet

I Fredericia ligger Madsby Legepark. Her kan de mindste køre mooncar, spille minigolf, klappe dyr og meget mere – helt gratis. Bagefter kan I gå i skoven eller fiske fra havnen, anbefaler vores læser Liisbet.

I hovedstaden kan I gratis besøge Fælledparken og dens kæmpe skaterpark, petanquebaner, fodboldbaner og legepladser.

På Lolland-Falster kan I gå på opdagelse i legeparken Labyrint, hvor en familiebillet for fire personer koster 239 kroner. Og i Nordjylland kan I gratis besøg Røverknolden Naturlegeplads, der blandt andet rummer en kæmpe sansesti med kæmpe svampe og trolde med røde næser.

Rudolph Tegners Statuepark, Dronningmølle. Foto: Katrine Nadia Jørgensen

10. Gratis kunst under åben himmel – på Sjælland

Midt i den nordsjællandske hede tårner 14 bronzestatuer sig op i landskabet. Rudolph Tegners Statuepark er gratis og ligger kun en halv times gang fra Dronningmølle Station i Nordsjælland.

Bagefter kan du tage toget sydpå og stå af i Holte, hvor der venter et eventyr i Barokhaven ved Gl. Holtegård, der snor sig som en labyrint.

11. Gratis kunst i regnvejr – København

Lægger himlen sig som en sort dyne over dig, er det gratis at besøge et af Københavns smukkeste museer. Davids Samling er især kendt for sin islamiske samling, der er den største i Skandinavien.

Også Thorvaldsens Museum har gratis adgang – men kun om onsdagen. Her kan du dykke ned i både guldaldermalerier og græsk oldtid. Forbered dig med en ny gratis podcast lige her.

12. Gratis kunst under åben himmel – i Jylland

Befinder du dig på de jyske breddegrader, kan du besøge Mennesket ved havet, en kæmpe skulptur, der kigger ud over havet ved Esbjerg.

Bagefter bør du unde dig selv en tur til Deep Forest Art Land – en magisk skov fuld af kunst – med plads til både små og store fødder i Herning.

I Nordjylland finder du Bunkermuseum Hanstholm, hvor børnene helt gratis kan lære om krig og kanoner. For en flad tyver kan I bumle gennem bunkerne i et minetog. En voksenbillet koster 90 kroner.

”Kunstneren Thomas Dambo byggede i 2016 seks kæmper af genbrugstræ på den Københavnske Vestegn. Siden da har kæmperne spredt sig til resten af landet.”
Foto: Visit Faaborg

13. Gratis kunst under åben himmel – på Fyn

Fyn gemmer på flere gratis udendørs kunstoplevelser, og du kan finde det fulde overblik lige her.

Du kan også downloade app’en Natureventyr, der tager børnene med på skattejagt i den fynske natur. Omkring halvdelen af de fynske natureventyr er gratis. De øvrige koster 25 kr.

App’en Historiejagt Fyn er til gengæld helt gratis og kan bruges til at gå i de fynske maleres fodspor. Den guider dig også til de massive tomme guldrammer, der er spredt ud over landskabet.

CopenHill med fantastisk udsigt. Foto: Copenhill

14. Den bedste udsigtspost - i København

Det er gratis at bestige Amager Bakke – Copenhill – der er verdens mest energieffektive forbrændingsanlæg. Der er både trapper, stisystemer og elevator. Fra bakkens 85 meter høje top kan I nyde udsigten over Øresund og holde picnic i landskabet.

Har I penge på lommen, kan I slutte af med at stå på ski ned ad bakken.

15. De bedste udsigtsposter - i resten af landet

En af landets stejleste trapper finder du ved Møns Klint. Klarer du stigningen på 128 meter, kan du gå om bord i den flotte udsigt over det vilde kridtlandskab.

Også Nordsjælland gemmer på stejle stigninger. Lad børnene rulle ned ad bakkerne i Heatherhill ved Rågeleje og slut af med en dukkert.

Kommer I til Bornholm, kan I ganske gratis besøge slotsruinen Hammershus, der giver en storslået udsigt over solskinsøen.

Og er I tæt på Skanderborg, kan I fra Himmelbjergets top nyde udsigten over det bakkede landskab med søer og skove. Det koster 10 kr. at komme op i det 25 meter høje tårn.

Solnedgang ved Sejerøbugten. Foto: Colourbox

16. Gratis svømmetur i storbyen

Dyk, surf eller prøv en kajak. Amager Strandpark har det hele, og du kan tage metroen direkte derud. Helt gratis er det at bruge parkour-træningsbanerne, spille beachvolley eller rulle en knap fem kilometer lang tur langs sandstranden.

Gør som københavnerne. Spring i havnen. Hovedstadens havnebade kan du springe i helt gratis. Men hold dig indenfor indhegningen.

Vil du gøre en god gerning for miljøet, kan du tage en tur i en GreenKayak, hvis du til gengæld samler skrald fra vandet.

17. Bedste badestrande på Sjælland

Langs den Københavnske Vestegn finder du en syv kilometer lang sandstrand, der gemmer på gode muligheder for at finde en uforstyrret plads i klitterne. Tag S-toget eller nyd den knap 14 kilometer lange cykeltur dertil.

Skal du nordpå, anbefaler vi de smukke strande, der strækker sig fra Øresund til Sejerø-bugten. Det er ikke tilfældigt, at strækningen bliver kaldt for Den Danske Riviera.

18. Bedste badestrande vest for Storebælt

Spring i havet. ”Det kan modvirke depression og andre dårligdomme,” skriver Margith Sandvig Jørgensen, der anbefaler havet omkring Haderslev. Hun springer selv i vandet ved Hejsager, Årøsund og Kelstrup, som er særligt børnevenlig.

En anden læser anbefaler LøkkenBlokhus og Friluften i Aalborg. Strandene ved Lillebælt byder også på mange magiske timer for små og store fødder. Og Fyn og øerne har mere end 1.000 km. kystlinje. Få overblikket lige her.

Find oplevelser tæt på dig - Se det hele på kortet:

TAK FOR AT DELE JERES OPLEVELSER!

Artiklen er blandt andet blevet til med tips fra Bo Godts læsere. Mange tak for det.

Har du en særlig oplevelse, som mangler på vores danmarkskort, kan du tippe os på mail redaktion@bl.dk

FÅ OPLEVELSER KOSTER PENGE

Vi har taget et par oplevelser med, som koster (lidt) penge. Vi nævner det alle de steder, hvor du skal punge ud for at deltage. De steder, hvor intet andet er nævnt, er oplevelserne gratis.