Her er Milles 8 råd til opsparing

07. jan 2021

Her er Milles 8 råd til opsparing

Hvis alt går vel, kan vi komme ud og rejse til sommer. Spørgsmålet er, hvor meget du kan nå at spare op til ferien. Bo Godt har fået spareeksperten Mille Skjold Madsen fra Økonomista til at komme med sine bedste råd.1. Opret en feriekonto

"Et godt spareråd er at visualisere dit mål. Penge er abstrakte, hvis du visualiserer dem, bliver de mere konkrete. Få fx. oprettet en separat konto i banken, der hedder 'ferie'. Her sætter du alle de penge ind, du sparer op til ferien, så du hele tiden kan følge med i, hvor langt du er nået og se, hvilken gevinst, du får, ved at undvære andre ting. Du kan også have et feriebillede som din screensaver på computerskærmen, så du bliver mindet om, hvorfor du gør det."

2. Sælg dine ting

"Har du noget, du alligevel skal af med? Ellers benyt lejligheden til at få ryddet op derhjemme. Det er en god motivation til at komme i gang med at spare op, og hvis man ikke lige kan finde pengene i sit budget, så er det en måde at komme i gang på."

3. Gennemgå dit budget og vær bevidst om dit forbrug

"Det er den gængse øvelse: Gå dit budget igennem og se, hvad du kan undvære for at motivere dig selv til at komme på ferie. Måske kan du sætte din tv-pakke ned i størrelse og undvære abonnementer og streamingtjenester, når guleroden er at komme på ferie. Hver gang du skal til at købe noget, så overvej om det virkeligt er det værd? Tænk på, hvad du kan få på din ferie for de penge, du lige skal til at bruge på noget andet."

4. Lav en madplan og undgå de søde syndere

"Den store synder i forhold til at spare er madplanen. Madbudgettet er akilleshælen i størstedelen af danske husholdninger. Prøv at sætte nogle mål for dig selv, fx. at du i en måned ikke vil købe slik eller sodavand. Det, der virker allerbedst, er at handle ind én gang om ugen. På den måde får man ikke forkøbt sig. Sæt det som et mål, at du fx. skal købe ind hver søndag. Det er især ekstrakøb af søde sager, der får madbudgettet til at stige. Når du skal købe fredagsslik, kan det hurtigt løbe op i 100 kr., men hvis du i stedet køber popcorn, kan du gøre det for 2 kr."

5. Undgå impulskøb, når du er sulten

"Prøv at undgå de dyre impulskøb, hvor du går i 7/11 eller på tankstationen, fordi du pludseligt bliver tørstig. Kom ind i en rytme, hvor du altid har en flaske vand og en snackpakke med i tasken, for det andet kan hurtigt løbe op i 50-100 kr., som ellers kunne ryge ind på din ferieopsparing."

6. Brug hvad du har

"Lav en konkurrence med dig selv, hvis du har mange tørvarer i skufferne eller meget mad i fryseren. Lav fx. en konkurrence om, at du kun må spise det, du har derhjemme, i den næste uges tid. Det kan der komme nogle ret kreative retter ud af nogle gange. Det kan også være ret lærerigt i forhold til, at man måske ikke behøver at have alle ingredienser for at lave en ret."

 

Hver gang du skal til at købe noget, så overvej om det virkeligt er det værd? Tænk på, hvad du kan få på din ferie for de penge, du lige skal til at bruge på noget andet.

7. Grønt er billigst

"Hjemme hos os har vi et fast rul af ti retter, vi spiser, fordi det er det, børnene vil have. Men én ting, der har sænket vores madbudget meget, er at spise overvejende vegetarisk. Når jeg fx. laver spaghetti bolognese uden oksekød, så bruger jeg i stedet for en dåse grønne linser, der koster 14 kr., og den rækker til to dage. Jeg kan lave det, jeg kalder 'linsolonaise', fordi det er med linser, for 18 kr. til fire personer. Det er immervæk billigere end at spise oksekød. Der er også den fordel, at vegetariske retter typisk kan holde sig længere, så man kan lettere bruge resterne."

Se opskriften på Linsonaise her

8. Køb brugt tøj til børnene

"Jeg vil skyde på, at jeg køber 80-90 procent af familiens tøj secondhand. Det er både til mig og til børnene. Det sparer jeg virkeligt meget på. Det kræver selvfølgelig, at man går i gang lidt før, end man står og skal bruge vinterjakken. Det kræver lidt planlægning. Jeg har nogle gange næsten kunne holde omkostningerne til børnetøjet i nul, fordi jeg kan sælge de ting, de ikke længere bruger, og så selv har købt nyt secondhand til dem. Jeg har lige købt en vinterjakke til min søn for 65 kr. brugt og også en flyverdragt til 100 kr. Begge dele mærkevarer og i god stand."

Om Mille Skjold Madsen

Hvem: Mille Skjold Madsen, 31 år

Hvor: Bor på Amager med mand og to børn. Er opvokset i Urbanplanen.

Hvad: Grundlægger af Økonomista, hvor hun holder foredrag om privatøkonomi og to gange om året udgiver hun et blad om privatøkonomi.

Følg hende på Instagram: mille.okonomista