Safia maler sig gennem lukningen af Danmark

02. feb 2021

Safia maler sig gennem lukningen af Danmark

Tiden snegler sig afsted, når man er ung og ikke må være sammen med andre. Men de kreative talenter bobler. I sin “hule” i Brøndby Strand bruger Safia Nabiyar coronatiden på at male.

Foto: Da Safia tog hul på dette skoleår, var det på et nyt gymnasium, fordi familien flyttede fra Kalundborg og til Kisumparken i Brøndby Strand. Det har været svært at finde ind i et nyt fællesskab, fordi meget af 3.G er foregået virtuelt. Foto: Charlotte Holst

Foto: Da Safia tog hul på dette skoleår, var det på et nyt gymnasium, fordi familien flyttede fra Kalundborg og til Kisumparken i Brøndby Strand. Det har været svært at finde ind i et nyt fællesskab, fordi meget af 3.G er foregået virtuelt. Foto: Charlotte Holst

Lærrederne er blevet større i takt med, at restriktionerne er blevet forlænget igen og igen. De malerier, Safia Nabiyar har lavet gennem coronakrisen, er vokset. Næsten symbolsk.

"Nogle af dem er 1 x 1 meter nu. Det fortæller jo noget om, hvor meget mere tid jeg har fået," siger hun.

For 18-årige Safia, der bor i Kisumparken i Brøndby Strand, kan ikke gå til fester, koncerter eller hyggeaftener med veninder. Alt det farverige og pulserende, der kendetegner ungdomslivet, er skiftet ud med en grå ensartet masse af stilhed.

"Jeg skulle have været til mange fester. Alt muligt socialt. Det er en stor del af at gå i gymnasiet, og det er selvfølgelig hårdt at skulle undvære det. Hver morgen ringer jeg til en veninde. Så giver vi en status på, hvordan vi har det. Bare for at føle man er lidt tilstede."

Svær gymnasiestart

Da Safia tog hul på dette skoleår, var det på et nyt gymnasium, fordi familien flyttede fra Kalundborg og til Kisumparken i Brøndby Strand. Det har været svært at finde ind i et nyt fællesskab, fordi meget af 3.G er foregået virtuelt, siger Safia.

"Jeg nåede ikke rigtig at få nogle venner der, før de lukkede ned igen, så det har ikke været så let. Men så er det jo godt, at jeg har Ungefællesskabet herude."


"Jeg har kørt et kursus, hvor vi malede granatæbler. Det føltes godt at kunne give noget videre."
Safia Nabiyar
Portræt1
Portrætter er Safia Nabiyars comfort-zone, siger hun. Men hun har også kastet sig ud i at male surrealisme og abstrakt kunst. Følg hende på Instagram: @safianabiyar
Granatæbler
Safia Nabiyar har holdt et kursus, hvor de malede granatæbler.
Portræt2
Inden den 2. nedlukning nåede Safia Nabiyar at få udstillet sine billeder på Borups Højskole i forbindelse med et fælles kulturprojekt mellem højskolen og Brøndby Strand.
1

Poesi, musik, maleri

Ungefællesskabet i Brøndby Strand laver især kulturelle aktiviteter, som hjælpes på vej af det boligsociale team. Samlingsstedet er normalt et lokalt foreningslokale eller Café 13 i Kisumparken, hvor vi i dag sidder på terrassen og taler - pakket godt ind og med god afstand.

Safia har fået rigtig gode venner i Ungefællesskabet, fortæller hun.

"Vi er vidt forskellige med forskellige politiske holdninger og interesser. Nogle skriver, digte, nogle maler ligesom jeg, andre spiller musik og skriver sange. Vi lærer - og bliver inspirerede af hinanden, fortæller Safia, der også har skrevet digte."

Hun er dog især optaget af at male. Maleri giver hendes liv dynamik og farver, og hun har givet sin begejstring videre til de andre i Ungefællesskabet.

"Jeg har kørt et kursus, hvor vi malede granatæbler. Det føltes godt at kunne give noget videre."

Tid til fordybelse

For tiden bliver fællesskabet dyrket fra distancen. Det prøver Safia, så godt hun kan. Og så holder hun modet oppe ved at dykke ned i malerkunsten og udfordre sig selv.

"Portrætter er min comfort-zone. Det er det, jeg har lavet mest. Men jeg prøver også andre genrer af - surrealisme og abstrakt kunst," fortæller hun.

I “hulen” i Kisumparken, som hun kalder sit værelse, er der mere tid til fordybelse og refleksion. Det er noget af det positive ved coronakrisen, siger Safia, der også bruger tid på at suge ny viden til sig.

"Jeg har gennemført et kursus i arkitektur, der blev arrangeret af nogle universiteter i England. Og så har jeg lige downloadet en danse-app med alle mulige slags danse: zumba og 80’er workout. Det gør mig i godt humør," griner hun.

På højskole

Safia glæder sig dog til at kunne danse med andre end sig selv.

"At gå til fester, koncerter, danse, mødes med folk - og KRAMME - mine veninder igen. Det bliver det bedste," siger hun.

Til august, når vi alle forhåbentlig er fri af restriktioner, starter Safia på Borups Højskole, hvor kreativiteten for alvor skal slippes løs.

"Her kan jeg fokusere på alt det, jeg synes er spændende, uden at skulle til eksamener og stilles til regnskab. Det bliver virkelig dejligt."

 

Ungefællesskabet

  • Ungefællesskabet i Brøndby Strand er en gruppe lokale frivillige unge, der især laver kulturelle aktiviteter og indgår i politiske processer
  • Det er målrettet unge i alderen 15 - 30 år. Der er flest deltagende i alderen 15 - 18 år
  • Fællesskabet understøttes af boligsociale medarbejdere i helhedsplanen ‘Brøndby Strand Projektet’ og af Mellemfolkeligt Samvirke.