Er dit tøj også "krympet"? Her er Lauras 4 råd

24. feb 2021

Er dit tøj også "krympet"? Her er Lauras 4 råd

Hvis du har taget lidt på under coronaepidemien, er du ikke den eneste. Men ny garderobe koster mange penge

Foto: Mum Studio

Foto: Mum Studio

Laura Lava, 45 år

Garderobeekspert og personlig shopper

Uddannet designer

Instagram-profilen 'laura.lava' rådgiver hun om, hvordan du udnytter og sammensætter din garderobe optimalt.

1. Lad være med at smide noget ud

"Det, du ikke kan passe, skal du pakke væk, så det ikke gør dig i dårligt humør, når du åbner skabet. Men lad for guds skyld være med at smide det ud, for de fleste mennesker svinger vægtmæssigt gennem et liv."

"Hvis du har noget godt tøj, der har fulgt dig i mange år, så kan det godt være, at du kan passe det igen, når verden åbner."

"Jeg har selv en 'fleksibel garderobe', fordi jeg ved, at jeg tager på og taber mig med fem års mellemrum, så jeg smider hverken den tykke eller den tynde garderobe ud."

2. Lad være med at gå i panik: prøv dit tøj

"Der er noget tøj, du tror, du ikke kan passe, men prøv for en sikkerheds skyld det hele, så du får syn for sagen.

"Man har tendens til at fokusere på det, der ikke fungerer, i stedet for det, der fungerer. Når du står foran spejlet, skal du lige tage tre skridt tilbage og kigge på helheden."

"Lad være med at fokusere på den delle, der generer, men se på det store billede, for det er det, andre gør."

"Prøv at sætte dit tøj på en anden måde. Hvis du sætter din tøj ned i linningen på bukserne eller nederdelen og poser det ud, så får du en markeret talje, uanset hvilken størrelse du har. Du behøver ikke køre tunikastil."

"Du kan også bruge 'the french tuck', hvor du putter noget af din bluse ned i linningen, men ikke det hele."

Se her, hvordan du gør: 

"Det er meget bedre at bygge videre på det tøj, du har, du har ikke brug for en ny garderobe."

 

Når du tager en underdel på, der passer perfekt, er der mange af overdelene, der også gør.

3. Køb ét par rigtig gode bukser

Du må gerne give penge for dem, køb noget der er ordentligt. Lad være med at købe et par leggins fra Føtex, det er spild af både livsenergi, klimaressourcer og penge.

Hvis du har et par ordentlige bukser, så kommer du langt. Så er der altid noget i dit skab, du kan passe. Hvis du går med nederdel, så køb én god nederdel.

Når du tager en underdel på, der passer perfekt, er der mange af overdelene, der også gør.

4. Overlad syningen til de professionelle

"Den måde, tøj bliver produceret på nu, gør, at der er meget lidt, der kan syes om. I gamle dage lavede man sømrum i tøjet, fordi det netop var beregnet til, at det skulle kunne lægges ud og ind og gå i arv.

Tøj i dag er hurtigt produceret til kortvarig brug, så der skal man være meget dygtig til at sy, hvis man skal lave noget om. Hvis man vil sy en kile i jeans, så skal man være god til at sy.

Hvis du ikke er det, så brug de penge, det koster at få en skrædder til at gøre det.

Hvis du har et par bukser, du elsker, og du synes, det vil være flot med en sort kile, så brug de 150-200 kr. det koster at få en skrædder til at lave en kile.

Få fat i en håndværker, forandringer er meget mindre dyre, end man tror. Hvis vi skal pege på bæredygtighedstanken, så er det meget mere bæredygtigt at forandre på et stykke tøj, der er produceret, end at investere i nyt.

Hvad med byttemarked?

"Det må man ikke i øjeblikket på grund af corona, så det er ikke relevant. Du må godt bruge DBA og Trendsales, det er op til dine egne grænser, om du vil fryse tøjet på forhånd eller ej."