Boligstøtte: Så meget koster din kæreste

02. feb 2021

Boligstøtte: Så meget koster din kæreste

Flytter du sammen med kæresten, kan du miste hele din boligstøtte. Se hvor meget, og hvornår man faktisk 'bor sammen'.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Er du pensionist, kan du miste hele din boligstøtte, hvis du flytter sammen med kæresten. Og har du hjemmeboende børn, mister du også flere kroner end andre, når du gør plads til kærestens kluns i dit klædeskab.

Så når I skal lægge fælles budget for at flytte sammen, så er det vigtigt at tjekke, om boligstøtten ændrer sig.

For det kan være store beløb.

4.110 kroner. Så mange penge kan du risikere at miste i boligstøtte, hvis du flytter sammen med kæresten, og du selv er førtidspensionist og har hjemmeboende børn.

Har du et job med en gennemsnitlig løn og to børn boende hjemme, mister du hele boligstøtten, hvis du flytter sammen med en kæreste med samme indtægt. Og det er vel at mærke skattefrie kroner.

Det viser nye tal, som Udbetaling Danmark har regnet sig frem til for Bo Godt.

Børn, bolig og løn afgør boligstøtten

Din boligstøtte bliver både beregnet ud fra din indtægt, hvor stort du bor og hvor mange børn, der bor under dit tag. Og regnestykket, som Udbetaling Danmark har lavet, tager udgangspunkt i, hvor meget en almen bolig koster i gennemsnit.

Til gengæld kan du være heldig, at du får boligstøtte for flere kvadratmeter, hvis din kæreste flytter ind, og du i forvejen bor i en stor lejebolig. Det gælder især, hvis du har en meget lav indtægt.

Hvor stort må du bo?

65 kvadratmeter må din lejebolig være, hvis du bor alene og vil have mest muligt ud af boligstøtten. Har du flere kvadratmeter, tæller de ikke med i regnestykket, når din boligstøtte bliver gjort op. Men flytter der flere ind i boligen, får du boligstøtte for 20 kvadratmeter ekstra per person.

Sværest er det at regne ud, hvad du som kontanthjælpsmodtager kan få i boligstøtte. På grund af kontanthjælpsloftet, kan din boligstøtte blive sat ned, hvis dine samlede ydelser rammer loftet. Derfor er det en god ide at gå ind på Borger.dk for at finde det rette beløb for din boligstøtte.

 

Sover du sammen med din kæreste mere end halvdelen af tiden, bliver I opfattet som et par, der bor sammen.

Men er du på kontanthjælp og flytter sammen med en person med en særligt lav indtægt – som for eksempel SU – vil du beholde det meste af din boligstøtte, viser det regnestykke, som Udbetaling Danmark har lavet for Beboerbladet.

Hvornår er man kærester?

Sover du sammen med din kæreste mere end halvdelen af tiden, bliver I opfattet som et par, der bor sammen. Derfor kan din boligstøtte godt blive påvirket, selvom I har hver jeres bolig.

Fakta: Når en eller flere personer i husstanden får kontanthjælp, vil kommunen normalt beslutte at sætte et loft over ydelserne. Det kan betyde, at boligstøtten enten bliver sat ned – eller at husstanden mister hele boligstøtten. Du kan regne din boligstøtte ud på Borger.dk.

I skal melde fælles adresse hos Folkeregistret, hvis I har det, som Udbetaling Danmark kalder for ”fast ophold” i en af jeres boliger. Hvis din kæreste opholder sig over halvdelen af tiden hos dig, skal han også have adresse hos dig. Det skal han ændre hos Folkeregistret.

Får din kæreste adresse hos dig, vil Udbetaling Danmark kontakte dig, inden din boligstøtte bliver beregnet på ny. Svarer du ikke, er det umuligt for dem at beregne dit tilskud. Derfor vil din boligstøtte stoppe.

I regnestykkerne her går vi ud fra den gennemsnitlige husleje i en almen bolig.