Undgå madspild i julen

15. dec 2021

Undgå madspild i julen

Hvert jul smider danskerne for 1,4 mia. kr. mad i skraldespanden. Når det tilmed er en coronajul, hvor sandsynligheden for afbud eller aflysninger er større end normalt, kan man for alvor brænde ind med en masse madvarer. Bo Godt har bedt madspildsekspert Yvonne Luff Gottfredsen svare på, hvordan man undgår madspild i juledagene.

Foto: Colourbox

Foto: ColourboxHvem:
Yvonne Luff Gottfredsen

Hvad: Ambassadør for Stop Spild Af Mad og forfatter til kogebogen "Undgå madspild og tryl med dine rester."


Gør køleskabet klart til juledagene

"Sørg for at få tømt ud i køleskabet og fryserne op til jul, så der bliver plads til, at vi kan handle ind til vores gæster. Der skal være plads til julemaden, som typisk er noget andet mad end det, vi spiser til daglig. Når du har et præcist overblik over, hvad du har i køleskabet, er det nemmere at undgå madspild."


Foto: Yvonne Luff Gottfredsen

Planlæg menuen - og læg planer for brugen af resterne

"Selve planlægning af, hvad vi skal have at spise i juledagene, er en vigtig detalje. Det er noget anderledes mad, vi får i julen og til julefrokosterne, for der vil vi gerne kræse ekstra om gæsterne og vores familie. Men det er også vigtigt at have lagt en plan for brugen af resterne. Når du tænker på, hvad julebordet skal bestå af, er det vigtigt, at du også tænker på, hvad du kan bruge resten til dagene efter."

Foto: Colourbox

Lav buffeten mindre

"I julen vil vi altid gerne være gode af os og kræse for gæsterne og lave en stor buffet til julefrokosten, men der er alt for meget mad. Lav nogle færre retter og lav det eventuelt i en tapasform, så man får lidt, men godt. Halver fiskefileterne. Vær realistisk omkring hvor meget, folk rent faktisk spiser. En typisk julefrokost starter med to eller tre forskellige slags sild, så følger rejer og fiskefilet. Det er det, vi spiser mest af, og så er bunden lagt. Der er ikke plads i maven til de fem varme retter, der plejer at følge efter, så vi kan sagtens skrue ned på antallet. Jeg har skåret antallet af varme retter ned til to til min egen julefrokost. Som tommelfingerregel spiser en gæst ca. 500-700 gr. mad per person. Vi spiser mere om aftenen, end vi gør om dagen."

"Lad være med at stille al maden ind på bordet på samme tid. Lad det flyde. Når silden har været inde, så tag silden ud hurtigt igen og sæt den på køl. "
Yvonne Luff Gottfredsen, kogebogsforfatter og ambassadør for Stop Spild af Mad

Lav en kuvertliste, så gæsterne kender menuen

"Jeg plejer altid at lægge en kuvertliste et par steder på julefrokostbordet, så gæsterne kender menuen og ikke spiser sig mæt i de to første retter, når de ved, hvad der følger efter."

Brug mormors gamle, små tallerkener

"Man må gerne øve sig i at servere på mindre tallerkener og serveringsfade. Tallerkenerne i dag er blevet så store, og så har man tendens til at tage mere mad, selvom maven egentligt har fået rigeligt. Dæk bordet med din mormors stel, dengang var tallerkenerne ikke så store."

Tag kun lidt mad ind på bordet ad gangen

"Lad være med at stille al maden ind på bordet på samme tid. Lad det flyde. Når silden har været inde, så tag silden ud hurtigt igen og sæt den på køl. Så kan du tage fiskefileten ind på bordet. Maden må maksimalt stå på bordet i to timer - og det synes jeg faktisk er lang tid - men det er en regel, og så kan det fint anvendes i dagene efter, i stedet for at det skal i skraldespanden."

Planlæg menuen efter gæsternes præferencer

"Jeg serverer ikke længere pålæg til julefrokosten, for jeg har lagt mærke til, at der ikke er nogen, der tager det. Hvad er det egentligt, folk de spiser? De tager det, der er lidt utraditionelt, de har pålæg derhjemme, så det gider de ikke spise til julefrokosten. Læg mærke til, hvad dine gæster spiser det ene år, og planlæg næste års menu efter det."


FAKTA

Så meget smider vi ud

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer regner med et estimeret madspild for 1,4 mia. kr. i julen alene. På årsplan smider danskerne madvarer ud for 13,5 mia. kr.

Det vil sige, at madspildet i julen udgør for 10 procent af det årlige spild.

En hjælpsom app

Forbrugerrådet Tænk har udviklet app'en 'For resten' der hjælper med tips og tricks til, hvordan du får brugt dine måltidsrester og grøntsagerne, der er blevet slatne i køleskabskuffen. Det er gode råd, der kan bruges året rundt. Det er gratis at downloade app'en.