Sådan opbevarer og genbruger du resterne fra julemaden

15. dec 2021

Sådan opbevarer og genbruger du resterne fra julemaden

Kan rødkålen varmes op igen, hvor længe kan en sovs stå i fryseren, og hvad bruger man den overskydende risalamande til? Bo Godt har spurgt madspildsekspert Yvonne Luff Gottfredsen, hvordan man bedst opbevarer og genbruger rester fra julemiddagen og julefrokosten.

 

Foto: Yvonne Luff Gottfredsen

Foto: Yvonne Luff GottfredsenHvem: Yvonne Luff Gottfredsen

Hvad: Ambassadør for Stop Spild Af Mad og forfatter til kogebogen "Undgå madspild og tryl med dine rester."

Sådan opbevarer og genbruger man bedst rester fra julemiddagen og julefrokosten:

Foto: Colourbox


Hvide og brune kartofler: "De hvide, kogte kartofler, som mange får som tilbehør juleaften, kan gemmes i op til fem dage. De kan spises kolde eller varmes op igen eller bruges på ny i andre retter. Selvom kartoffelsalat bliver betragtet som en sommerret, er det oplagt med frikadeller og kartoffelsalat af rester. Man kan bruge dem til kartoffelmos eller putte dem i en sildesalat sammen med resterne af silden. Du kan putte kartoflerne i en bolledej eller frikadellefars. De brunede kartofler kan genopvarmes i dagene efter jul."

Rødkål: "Hvert år får jeg spørgsmålet, hvad man kan bruge resten af rødkålen til, og jeg ved det ikke, så lad være med at købe den store bøtte på et kilo, for I får den ikke spist. Lav en frisk rødkålssalat i stedet for, den kan indgå i alle retter."

Flæskesteg og andesteg: "Kan sagtens varmes op igen og kan også spises koldt på et dejligt stykke brød, anden kan også bruges i en salat."

Sovs: "Sovs kan sagtens fryses ned, som regel skal den bruges inden for to til tre måneder. Hvis du i stedet opbevarer den i en bøtte i køleskabet for at bruge den i de efterfølgende dage, kan den holde sig i op til en uge, afhængende af om der er fløde i. Hvis der er fløde i, gælder holdbarhedsdatoen for fløden."

Risalamande: "Kan holde sig i køleskabet i op til en uge, afhængende af flødens holdbarhedsdato. Hvis du er i tvivl, så smag på den. Risalamande kan let bruges i andre retter, man kan lave klatkager eller cheesecake med risalamande. Man kan også bruge risalamande i bolledejen."

Kirsebærsauce: "Jeg har aldrig oplevet, at folk laver den selv, vi køber den på glas, som man opvarmer. Resterne kan fx. bruges i romkugler i stedet for marmelade. Du kan også bruge det som topping på din skyr eller skål med mysli om morgenen."

Sild: "Jeg bryder mig ikke selv om at spise sild flere dage i træk, men man kan lave en sildesalat, hvor man blander det op med lidt kartofler og gulerødder og agurker i små tern, lidt skyr og mayonnaise, måske lidt løg og sennep. Det smager godt på brød."

Laks og rejer: "Den væske, som du dræner fra rejerne, skal du gemme. De rejer, der er tilovers, skal tilbage i lagen og kan så opbevares i køleskabet i den holdbarhedstid, som foreskrevet på æsken. Laksen må max. stå ude på bordet i to timer, så skal den tilbage i køleskabet, hvis den skal kunne bruges i dagene efter julefrokosten. Du kan fx. bruge laksresterne i en laksemousse eller en laksesalat. Du kan også bruge det som topping på pizza."

Karrysalat:  "Karrysalaten kan sagtens gemmes i dagene efter første servering, den kan spises, som den er, men du kan også trylle med den og bruge den i silderestsalaten, og du kan putte kartofler, kylling eller laks i."

Fiskefileter:  "De stegte, panerede fiskefileter kan godt fryses ned, men smagen kan godt forsvinde lidt. Ellers kan de spise både kolde og varme i dagene efter jul."

Den lune leverpostej:  "Leverpostejen kan sagtens varmes igen, bare sørg for at den bliver ordentligt gennemvarm. Giv den tyve minutter i ovnen på 180 grader."

Mørbrad "Mørbrad er sikker som amen i kirken på mit julefrokostbord. Vi serverer det med bløde løg i Sønderjylland. Både mørbrad eller medister kan bruges i gryderetter i dagene efter. Du kan fx. bruge opskriften fra svensk pølseret og bruge mørbrad i stedet for pølser."

Portvins- og vinsjatter "Når vi rigtig går til den, får vi både rødvin, hvidvin og portvin i min familie. Hvis der er prop i stedet for skruelåg, kan det ikke holde sig i flasken. Frys dem i stedet for ned i en isterningebakke og tag en terning op, når du skal lave sovs eller gryderetter."

Pasteuriserede æggeblommer og hvider "Bægrene med hvider og blommer kan fryses ned. Du kan også bruge dem som noget ekstra i bolledejen eller som ekstra æg i en ret med scrambled eggs."

 

Opskrifter: Boller og klatkager med risalamande

Klatkager med risalamande

Ingredienser:

500 gr. risalamande
2 æg
1,5 til 2 dl mel eller blendet havregryn
lidt salt

Ingredienserne blandes og formes i klatkager, der steges på panden.

 

Boller med risalamande

Ingredienser:

5 dl. lunken vand
5 dl risalamande
6 dl hvedemel
6 dl groft mel af eget valg
1/2 tsk. salt
50 gr. gær

Ingredienser æltes sammen til en dej, der skal hæve i  45 min.

Form 12-18 boller af dejen og lad den efterhæve i 30 min.

Bag bollerne i ovnen 190 grader i ca. 15 minutter.