Stor guide til boligstøtte - få svar her!

22. dec 2021

Stor guide til boligstøtte - få svar her!

Følger du vores guide, får du mest ud af din boligstøtte. Få styr på regler for enlige og samlevende og få svar på de vigtigste spørgsmål om boligstøtte.

Foto: Colourbox. Hvor meget kan du få? Hvor hurtigt kan jeg pengene? Få hjælp i denne store guide om boligstøtte.

Foto: Colourbox. Hvor meget kan du få? Hvor hurtigt kan jeg pengene? Få hjælp i denne store guide om boligstøtte.

Hvor meget kan jeg få i boligstøtte? Hvor hurtigt får jeg pengene? Hvordan beregnes boligstøtten. Og hvornår skal jeg søge? Vi svarer på de vigtigste spørgsmål om boligstøtte i denne guide.

Kan jeg få boligstøtte?

Vi kan desværre ikke svare på, om du kan få boligstøtte. Men bor du i en lejebolig med eget køkken, og kniber det med at få pengene til at række, er chancen stor. Og har du børn, en lav indtægt og ingen penge på kistebunden, er du godt stillet.

Udbetaling Danmark kigger på din husleje, størrelsen på din bolig og antallet af børn, når de beregner boligstøtten. Det betyder også noget, om der går en direktørløn eller en pension ind på din konto hver måned.

Boligstøtte er et skattefrit tilskud til din husleje, og du skal selv søge om det. Du har 30 dage til at søge, hvis du vil have penge fra første dag, du flyttede ind i din lejebolig. Find dit NemId og din lønseddel frem og klik ind på Din boligstøtte via www.borger.dk. Det er nemt, og systemet har som regel allerede svaret på, hvor meget, du betaler i husleje. Det har de fået af dit boligselskab, hvis det er en del af Huslejeregistret. Og det er langt de fleste selskaber.

Skal du flytte?

Du skal give Udbetaling Danmark besked, hvis du flytter. Det er ikke nok, at din flytning er meldt til folkeregistret. Glemmer du at stoppe boligstøtten i den lejlighed, du flytter fra, vil du få et brev i e-Boks om, at du skal betale penge tilbage.

Flytter du fra en lejebolig til en anden, kan du med få klik både stoppe boligstøtten på den gamle adresse og ansøge om boligstøtte på din nye adresse. Gå ind på borger.dk og vælg Flyt din boligstøtte til ny adresse. Systemet har allerede de vigtigste oplysninger om din husstand og jeres samlede indkomst fra din nuværende boligstøttesag. Du behøver derfor ikke at finde dem frem. Du skal blot bekræfte.

Flytter du din boligstøtte til en ny adresse i god tid og med de rigtige oplysninger, kan du få boligstøtte allerede dagen efter, du er flyttet ind i din nye bolig. På Din Boligstøtte har Udbetaling Danmark oprettet en statusside, hvor du kan følge med i, hvornår du kan forvente svar på din ansøgning. Her kan du også få overblik over, om ansøgningen er udfyldt korrekt.

Hvor lang er ventetiden?

Boligstøtten bliver betalt forud den første hverdag i måneden. Det vil altså sige, at du altid får din boligstøtte for den kommende måned. Der kan være op til syv ugers ventetid på boligstøtte, men hver tredje ansøgning bliver behandlet med det samme. Vil du være en af de heldige, der får pengene med det samme, skal du udfylde alle felter i ansøgningen korrekt til at starte med. Pudser du læsebrillerne og læser denne guide til ende, er du allerede godt hjulpet på vej.

Flytter du ind i en dyr lejebolig, kan du kontakte Udbetaling Danmark for at spørge, om du kan få en midlertidig udbetaling, mens din ansøgning om boligstøtte bliver behandlet. Husk, at de først kender det rigtige boligstøtte-beløb, når din ansøgning er blevet behandlet.

Det kontante beløb, du får til at starte med, kan altså være forkert. Beløbet skal blot hjælpe dig med at holde skindet på næsen, mens din boligstøtte bliver beregnet. Læs også artiklen: 'Sådan undgår du ventetid på boligstøtte'.

 

Glemmer du at afmelde boligstøtten, kan du komme til at få to gange boligstøtte og derfor skulle betale en del af beløbet tilbage.


Er du enlig? Så meget kan du få

Du kan få op til 1.039 kroner hver måned, hvis du ingen børn har. Og bor du til leje i en kæmpe herskabslejlighed, får du selvfølgelig færre penge. Din boligstøtte bliver blandt andet beregnet ud fra, hvor stor din bolig er. Har du som enlig højst 65 kvadratmeter, vil du få mest ud af boligstøtten. Alt oveni de 65 kvadratmeter tæller ikke med i beregningen. Derfor vil det være dyrt for dig at boltre dig alene på mange kvadratmeter. Men du kan lægge 20 kvadratmeter per person oveni de 65, hvis I bor flere i boligen.

Når Udbetaling Danmark beregner boligstøtte, kigger de både på, hvor mange I bor sammen – men også på, om I har en formue, er pensionister eller har en høj indkomst. Jo højere indkomst og formue – jo lavere boligstøtte. Bor I flere sammen, kigger de på, hvor meget I har til sammen.

Har du mellem et og tre børn, kan du i 2021 få op til 3.654 kroner hver måned. Hvis du er folkepensionist – eller førtidspensionist efter ”de gamle regler” –  kan du være heldig at få 4.230 kroner, hvis du har op til tre børn på adressen. Og 5.288 kroner med fire eller flere børn boende under samme tag.
 

Skal du skilles? Tænk over børnenes bopæl

Skal du skilles, får det betydning for din boligstøtte, hvor børnene skal bo. Selvom du har levet i et papirløst parforhold, bør du tænke dig grundigt om, når du vælger børnenes nye bopæl.

Har dig og din eks to børn i en 7-7-ordning, og har I derfor børnene lige meget, kan I give dem hver deres adresse – hos hver af jer.

Et barn tæller kun med i beregningen af boligstøtten der, hvor det har sin bopælsadresse. Og før du tænker, at vi opfordrer til snyd, vil vi bare understrege: Et barn skal selvfølgelig have sin bopæl der, hvor det opholder sig mest.

Læs mere om, hvor dit barn skal bo lige her.

Op til 3.654 kroner får du i boligstøtte hver måned, hvis du har et eller flere børn boende på din adresse. Samværsforælderen, der bor til leje, kan kun få 1.039 kroner i boligstøtte, hvis ingen af jeres børn er tilmeldt på adressen.

Har du et barn, der fylder 18 år, og drømmer om at blive flaskedreng eller billetsælger, kan du miste din boligstøtte. Dit store barns indtægt tæller med i beregningen af din boligstøtte. Du skal derfor huske at melde det til Udbetaling Danmark, hvis dit barn får SU eller har et fritidsjob.


Sover du sammen med kæresten? Pas på boligstøtten

Finder du dig en sød kæreste, får du sikkert lyst til at dele lagner med ham flere gange om ugen. Det forstår vi godt, men vi kan ikke love, at Udbetaling Danmark gør det samme. De mener faktisk, at din boligstøtte skal omregnes, hvis du sover sammen med kæresten mere end halvdelen af tiden. Så lad være med det, hvis du vil undgå at miste boligstøtten, fordi du pludselig bliver set som samboende af systemet.

I skal melde fælles adresse hos Folkeregistret, hvis I har det, som Udbetaling Danmark kalder for ”fast ophold” i en af jeres boliger. Hvis din kæreste opholder sig hos dig det meste af tiden, skal I begge have adresse hos dig.

Din kæreste må til gengæld godt hjælpe med at handle ind og lave mad. Det har ingen indflydelse på boligstøtten.

Får din kæreste adresse hos dig, vil Udbetaling Danmark kontakte dig, inden din boligstøtte bliver beregnet på ny. Svarer du ikke, er det umuligt for dem at beregne dit tilskud. Derfor vil din boligstøtte stoppe.

Kontakt Udbetaling Danmark, hvis du er bange for at miste boligstøtten.

 

Har du en bil, aktier eller arvegods?

Nu har du styr på, hvordan dit kærlighedsliv kan påvirke din boligstøtte. Og har du læst alle guidens afsnit, ved du også præcis, hvordan du skal udfylde din ansøgning, hvis du vil slippe for at skulle betale boligstøtte tilbage senere. Men vi mangler en vigtig pointe: Dine værdier kan blive mange penge værd, når du regner dem ud i kroner og ører. Derfor tæller de også med i beregningen af boligstøtten.

Måske har du arvet mormors gamle guldur. Eller du har brugt hele kassekreditten på en osende bil. Du har måske aktier stående, der er blevet flere tusinde kroner værd. Hele bunken tæller med i beregningen af din boligstøtte, og du skal selv skrive dem ind i Din Boligstøtte. Har du en opsparing i banken, tæller det også som formue i din ansøgning.

Heldigvis må du i 2021 have helt op til 779.800 kroner i formue, før din boligstøtte bliver sat ned. Men er du pensionist ”efter gamle regler” (før 2003), må din formue være lidt mere prangende. Beløbsgrænsen lyder på 902.600, hvis du fik pension eller førtidspension inden 2003.

Bor du sammen med en kæreste eller har din kone eller mand en formue, tæller det også med i beregningen af boligstøtten. Til gengæld tæller dine hjemmeboende børns formue ikke længere med i regnskabet – i hvert fald ikke, hvis børnene er under 18 år.
 

Svingende indtægt? Giv besked i god tid

Måske har du skiftende vagter på skadestuen, eller det kan være du svinger støvsugeren på et plejehjem engang imellem. Det kan være svært at hitte rede i din boligstøtte, hvis din indtægt svinger op og ned. Vil du undgå, at din boligstøtte også svinger, kan du selv rette det beløb, du forventer at tjene hver måned. Det gør du på Din Boligstøtte.

Bor du under tag med andre, der har svingende indtægt, skal du gøre det samme. Når Udbetaling Danmark regner på boligstøtten, kigger de altid på, hvor mange voksne, I bor i samme husstand.

Har du en form for B-indkomst, som du selv skal sørge for at betale skat af, er det endnu vigtigere at holde øje med Din Boligstøtte. Udbetaling Danmark kan kun se din indtægt, hvis din arbejdsgiver giver dem besked. Men får du for eksempel honorarer, skal du selv sørge for at give dem besked.

Du får en regning året efter, hvis du har fået for meget i boligstøtte. Heldigvis kan du varme dig ved, at kun hver femte af dem, der får boligstøtte, ender med at skulle betale penge tilbage. Og de fleste regninger lyder på omkring 1500 kroner.

Opdateret den 16.12. 2020 med nye satser for 2021. 

Opdateret den 8.4. 2021 med ny ventetid på boligstøtte. 

Opdateret 15.4. 2021 med nyt om børns bopæl og regler for samboende. 

 

Så meget får du højst i boligstøtte

Maksimumbeløb man kan få hver måned måned:

Når du bor til leje og ikke er pensionist:

Ingen børn: 1.039 kr. 

1-3 børn: 3.654 kr. 

4 børn eller flere: 4.568 kr. 

Når du er førtidspensionist efter nye regler:

0-3 børn: 3.654 kr.

4 børn eller flere: 4.568 kr. 

Når du er førtidspensionist efter de gamle regler:

0-3 børn: 4.280 kr. 

4 børn eller flere: 5.350 kr. 

Når du er folkepensionist:

 0-3 børn: 4.280 kr. 

4 børn eller flere: 5.350 kr.

 

Taksterne er for 2022

Boligsikring og boligydelse. Hvad er forskellen?

Boligsikring og boligydelse. Hvad er forskellen?

Når du er folkepensionist eller førtidspensionist efter gammel ordning (før 2003), bliver din boligstøtte kaldt for boligydelse.

For alle andre grupper bliver boligstøtten kaldt for boligsikring.

Boligstøtten bliver beregnet på samme måde – uanset hvad den hedder. Men som regel vil du som pensionist få en højere ydelse.