Pas på klamt skadedyr i din bolig: Skægkræ

18. aug 2021

Pas på klamt skadedyr i din bolig: Skægkræ

Skægkræ er en plage i boligen. Det er sølvfiskens skællede fætter og et  skadedyr, der er svært at slippe af med. Læs her hvordan du tager kampen op, hvis du møder den.

Foto: Skægkræ opholder sig ofte i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år. I løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg, så få skægkræ kan hurtigt blive til mange.

Foto: Skægkræ opholder sig ofte i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år. I løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg, så få skægkræ kan hurtigt blive til mange.

Den er større, formerer sig hurtigere og så kan du møde den overalt i din bolig. Skægkræ er det nye skadedyr, der overhaler sølvfisken i både størrelse, antal og levedygtighed.

Få skægkræ kan hurtigt blive til mange. Derfor er det vigtigt, du sætter hurtigt ind med at bekæmpe dem.

Længere nede i artiklen får du gode råd til hvordan.

Først lidt mere info om insektet, der ligner en sølvfisk, bare med ‘skæg’. Det har en lys brunlig krop og tre haletråde og kan blive større end en sølvfisk, nemlig op til to centimeter. Og så kan kræet lave skade på dine bøger, malerier, tapet og møbler.

Lyssky bæster

Ofte vil du møde skægkræ, hvor det er tørt, lunt og mørkt. De er ikke er så vilde med lys. Det er derfor meget normalt at finde skægkræ i både bogreoler, vasketøjskurven, køkkenskabe, ja endda i sengen.

Da skægkræ er små i starten af deres liv, kan de finde vej til selv de mindste sprækker i boligen. Derfor er de meget svære at slippe af med permanent, også fordi de er nogle små bæster til at overleve.

Kannibaler

Forskerne regner med, at voksne skægkræ kan overleve hele 9 måneder uden at indtage noget som helst føde. Men når de så spiser, er deres livret mel, sukker, brødkrummer, gryn og lignende. De kan også gnaske både papir og tapet i sig.

For at det ikke skal være løgn, er skægkræ også kannibaler, der lystigt æder af andre døde skægkræ, de møder på deres vej. 

Det er altså en sejlivet fætter, der er kommet ind i de danske boliger. Og får den lov at formere sig og muntre sig overalt i dit hjem kan den ødelægge inventaret. Derfor er det vigtigt, at du får bremset væksten af skægkræ.

Så hvordan giver du kræet de dårligste betingelser for at brede sig? Hermed de råd, SOS-Skadedyr giver:

  • Sænk luftfugtigheden:  Skægkræ foretrækker generelt foretrækker tørre områder, men når luftfugtigheden kommer under 50 procent, så forværrer man deres livsbetingelser. Så hvis du kan sænke luftfugtigheden, for eksempel med en affugter vil det være godt.

  • Luft ud: Husk masser af udluftning og på alle tider af døgnet 
  • Støvsug og gør rent: Skægkræ æder alle typer fødevarer, og tiltrækkes af blandt andet krummer og lignende tørvarer. Så sørg for at køkkenet er helt renset for melrester, gryn, krummer og så videre. Da skægkræ er meget små i første del af deres kan liv kan de komme ind i alle sprækker. Så kom helt ud i krogene med støvsugeren når du gør rent.
  • Minimer adgang til føde: Udover grundig rengøring af køkken og bryggers kan du emballere dine madvarer i lufttætte beholdere.
  • For sent? Skil dig af med alt: Opdager du skægkræ i køkkenet, skal du skille dig af med dine madvarer hurtigst muligt og rengøre alle skuffer, skabe og hylder.
  • Jo før jo bedre: Finder du skægkræ i boligen, skal de så hurtigt som muligt bekæmpes. Kontakt din boligorganisation med det samme for råd og vejledning og gå straks selv i gang med at bekæmpe dem med ovenstående midler.

Læs mere her om ansvaret for at udrydde skægkræ

Kilder: Bolius.dk og Skægkræ.dk (SOS-Skadedyr)

 

Sådan genkender du den

Skægkræ opholder sig ofte i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år. I løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg, så få skægkræ kan hurtigt blive til mange.