Lise elsker genbrug: "Pludselig stod min drømmestol der til 120 kroner"

09. aug 2021

Lise elsker genbrug: "Pludselig stod min drømmestol der til 120 kroner"

Undgå at blive snydt. Lise Lund er en genbrugshaj, der både køber og sælger brugte ting. Få hendes bedste tips.

Foto: Lise Lund

Foto: Lise Lund

Hvem: Lise Lund, 24 år, studerende, bor på Frederiksberg.

Hvad: Lige siden Lise flyttede hjemmefra som 20-årig, har hun købt genbrugsting til hjemmet, som hun også løbende sælger ud af.

Hvor: Lise har to forskellige Instagramprofiler. På @lejlighedslys kan man se genbrugsfundene i hendes eget hjem, og på @retrolys sælger hun de ting videre, hun ikke selv skal bruge.

Hvorfor køber du genbrug?

"Jeg har altid nydt at finde de specielle ting i genbrugsbutikker og på nettet, som man ikke kan finde fra ny, og samtidig er der også økonomiske og klimamæssige årsager."

Hvad er dit bedste køb?

"Jeg har en sort læderstol, som jeg fandt på en genbrugsplads til 120 kr., det er nok den, jeg er allermest glad for. Det er en Matteo Grassi Bauhaus-stol, eller også en stol inspireret af den.

Jeg troede aldrig, jeg skulle få den, fordi den er dyr, og så stod den pludseligt bare der til 120 kr."

Hvor handler du genbrug?

"Jeg kigger meget uden for storbyen. Hvis jeg er på Jyllandstur, så støvsuger jeg alle de små byer, hvor folk har kældre og en masse plads, og så skiller de sig af med ting, når de rydder kælderrummet.

Jeg er begyndt at komme meget i Nakskov og på Lolland og på alle de små øer. Jeg kigger også i Den Blå Avis, Facebook Marketplace, Trendsales og Gul & Gratis."

Hvad er du typisk på udkig efter?

"Jeg køber meget vaser, tallerkener, glas og små nipsting. Også meget plakater og billeder, dem har jeg nærmest i bunker herhjemme, og nogle gange små lamper.

Jeg handler også meget med møbler, det er dog mere sjældent, da jeg ikke altid har mulighed for at hente store ting. De er mere stationære, det er de mindre ting, jeg sælger videre."

Er der nogle varer, du kun køber fra ny?

"Ja, elektronik, mobiler og computere. Dvs. ting, hvor man ikke ved, om der er garanti på, og om de virker, eller om de kan være stjålne varer. Ting, hvor man ikke ved, hvad standen er, og hvor det er vigtigt, at det virker."

Hvordan forhandler du med sælgere?

"Jeg har altid sat min pris. Det er ikke altid, jeg behøver prutte ned, hvis forhandleren har taget en fair pris på forhånd, men hvis jeg synes, prisen er for høj, så siger jeg: 'Jeg tillader mig at byde det her', for jeg har selv prøvet, at folk bare skriver en pris, bum, som er halvdelen er min.

Jeg prøver at holde en god dialog med sælger og være sød og ydmyg og rose deres ting.

Hvis det er store ting, der i forvejen er rigtig dyre, og som koster et par tusinde, så vil jeg måske gå længere ned, men hvis det er noget til 3-400 kr., byder jeg max. 100 kr. ned.

Man skal ikke fornærme folk, man skal respektere deres pris. Hvis de har sagt nej, så skal man ikke blive ved med at presse dem, så skal man enten mødes på midten eller finde det et andet sted.

Der skal være god stemning, når man har købt noget. "

Kigger du på ting på nettet, der bliver udbudt langt væk?

"På DBA kan man sætte en radius, og hvis det er noget, jeg mangler lige nu, så sætter jeg den til København og omegn. Nogle gange sætter jeg den også til en times kørsel, men det er max.

Hvis jeg har fundet nogle fine ting på DBA i Jylland, har jeg nogle gange haft held med at spørge, om de tilfældigvis skal til København på et tidspunkt, og så giver jeg dem 100 kr. for, at de tager det med på deres tur."

Hvad sælger du selv af genbrugsting?

"Jeg sælger ting til hjemmet, små nipsting som skåle, vaser og opbevaringsting.

Jeg synes jo, det er rigtigt sjovt at være ude og finde de her ting, det er det, der er sporten for mig, men jeg kan ikke fylde hele min lejlighed op, så tit køber jeg noget, hvor jeg tænker, der er nogen, der vil være glad for i deres hjem, og så sælger jeg det videre.

Det er krejlergenet i mig, der synes, det er sjovt. Nogle gange køber jeg også ting, som jeg ved, er 'in' for at sælge det videre."

Hvordan prissætter du dine egne varer?

"Jeg tjener max. 100-200 kr. per ting. Derudover sætter jeg altid prisen 100 kr. op, så folk føler, de har fået en gevinst ved at have pruttet om prisen.

Man bliver nogle gange endnu mere glad for tingene, hvis man føler, man har sparet gode penge."

 

Lise Lunds yndlingsbutik

"Jeg er glad for Kirkens Korshær, den er fair, og jeg kan godt lide at handle hos dem, fordi jeg ved, jeg samtidig støtter et godt formål. Der er en fast pris, og man ved, hvad man får."

7 ud af 10 køber og sælger brugt

Danskerne bliver mere og mere glade for genbrug.

2021: 77 procent af danskerne køber eller sælger genbrug.

2017: 63 procent af danskerne køber eller sælger genbrug.

Antallet af danskere, der køber genbrug for at mindske deres eget overforbrug er steget. I 2017 var det kun 18 procent af danskerne, men i 2021 er det 43 procent af danskerne.

20 procent af danskerne siger, at coronakrisen har fået dem til at tænke over deres eget forbrug og givet dem lyst til at begrænse forbruget.

Der er forskel på kønnene, på genbrugsmarkedet er kvinder de dominerende. 81 procent af danske kvinder har enten købt eller solgt brugt inden for de sidste 12 mdr., 73 procent af mændene har gjort det samme.

Der er også forskel på landsdelene. Den største koncentration af genbrugsbrugere finder man i Sønderjylland, Østjylland og på Fyn. Her har mellem 80-83 procent købt eller solgt brugt. Anderledes står det til i Vestjylland, hvor tallet er nede på 68 procent.

Kilde: DBAs genbrugsindeks