Yvonne laver mad til 2 for under en 20'er: Se hendes tips

20. apr 2021

Yvonne laver mad til 2 for under en 20'er: Se hendes tips

Yvonne Gottfredsen kæmper for billig, sund mad og mod madspild. Her er hendes 10 billigste opskrifter - og hvad hun altid har i køleskabet.  

Foto: Michael Bring-Nielsen

Foto: Michael Bring-Nielsen

Hvem: Yvonne Luff Gottfredsen, 49 år

Hvad: Kostvejleder, sundhedscoach og kogebogsforfatter. Ambassadør for bevægelsen Stop Spild af Mad.

Hvor: Facebooksiden @sundemadvaner, hvor du kan finde opskrifter på billige madretter.

Hvad har du altid i dit eget køleskab?

"Jeg har altid en sur-sød sauce, æg fordi de er altid langsholdbare, ost, mælk, samt OMAs madlavningsfløde, fordi den også er langtidsholdbar.

Selvom jeg lige har taget en lille skvis af den, så kan den godt holde sig fem-otte dage. Jeg kigger meget på, hvor langtidsholdbare varer er, når jeg handler.

Jeg har også altid sennep, rapsolie og citron i mit køleskab, det bruger jeg til at lave mine egne dressinger. En citron kan sagtens holde sig et par uger i køleskabet."

Er det muligt både at spise billigt og sundt?

"Ja, det er det. Det er faktisk dyrere at leve usundt, end det er at leve sundt. Det er dyrere at købe de tomme kalorier fremfor at købe grøntsager.

Det er tankevækkende, hvor billigt det er at leve vegetarisk.

Et stykke rugbrød til en rigtig lækker blomkålssuppe, det er sundt, og det er billigt. Især kål og rødder, f.eks. blomkål og spidskål, har en lang holdbarhed i køleskabet. En spidskål kan nemt holde sig 14 dage. Til gengæld har tomater og agurker en har en kort holdbarhedsperiode."

Hvordan køber man fornuftigt ind?

"Du har ikke brug for at have 20 forskellige krydderier i din skuffe, bare fordi du finder opskriften på en ret, hvor der står, du skal bruge spidskommen.

Se på, hvad du kan bruge i stedet. For eksempel paprika eller karry. Erstat det med det, du har i skuffen i forvejen, så undgår du madspild i krydderiskuffen.

Der er mange, der stopper op, når de ser en opskrift med en madvare, de ikke har. Så tror de, at de ikke kan lave retten, eller at de skal købe en masse ekstra. Så bliver det for dyrt."