Mad til 2 for 11 kroner: Broccoli-/Kartoffel-/Grøntsagssuppe

04. apr 2021

Mad til 2 for 11 kroner: Broccoli-/Kartoffel-/Grøntsagssuppe

Billig, sund mad uden madspild. Kogebogsforfatter Yvonne Luff Gottfredsen viser sine 10 billigste retter.

Foto: Michael Bring-Nielsen

Foto: Michael Bring-Nielsen

Yvonne Luff Gottfredsen er kostvejleder, sundhedscoach og kogebogsforfatter. Og så er hun aktiv i kampen mod madspild og dygtig til at lave god mad for få penge. 

Du kan læse hendes gode sparetips og finde de 9 andre gode, billige retter her.

Det smarte er, at de 10 retter hænger sammen på kryds og tværs. Det vil sige, når du køber en pakke kyllingefars og laver deller til retten Kyllingedeller med æbletzatziki, kartofler i tern og tomat- og agurkesalsa, så har du deller til den næste ret, hvor du i stedet serverer med kartoffelsalat.

Når du køber en pakke tortillawraps til den ret, der hedder Fuldkornstortillawraps med oksekødsfyld, så kan du bruge de sidste to wraps fra posen til en kartoffelpizza og så videre. Så klik lidt rundt mellem retterne. 

Disse 3 supper med grøntsager kan alle laves for 11 kroner til 2 personer: 

Broccolisuppe

Ingredienser:

200 g broccoli
200 g spidskål eller kartoffel
½ løg
1 pære eller æble
2 fed hvidløg
3 dl grøntsagsbouillon
2 dl skummet- eller minimælk
Evt. 1-2 spsk. citronsaft og fintrevet citronskal fra en usprøjtet citron
1 spsk. olivenolie og 2 spsk. vand til at svitse grøntsager og kartofler med
Smag til med salt og peber

Sådan gør du:

Rengør grøntsager og frugt. Skær broccolien i små buketter. Hvis du har noget af stokken tilbage, kan du skrælle ydersiden og skære stokken i små tern. Skær spidskål i tynde strimler, og hak løg og hvidløgsfed. Svits alle grøntsager i lidt olivenolie og vand i en gryde. Tilsæt frugt, bouillon og mælk, og lad suppen koge ca. 10 min. under låg. Hvis du bruger kartofler i din broccolisuppe, vil kogetiden være ca. 15-20 min., til kartoflerne er møre. Tilsæt herefter mælken og kog op igen i ca. 5 min. Blend det hele og smag til med salt og peber og evt. citronsaft.

 

Kartoffelsuppe med porre og spidskål

Ingredienser:

300 g kartofler, rå eller kogte
150 g porre
150 g spidskål
½ løg
2 fed hvidløg
3 dl grøntsagsbouillon
2 dl skummet- eller minimælk
Evt. lidt citronsaft og lidt fint revet citronskal fra en usprøjtet citron
1 spsk. olivenolie og 4 spsk. vand til at svitse grøntsager og kartofler med
Smag til med salt og peber

Sådan gør du:

Rengør grøntsagerne, og skræl kartoflerne. Skær kartofler, porre, spidskål og løg i skiver og hak hvidløgsfeddet. Svits det i lidt olivenolie og vand i en gryde. Tilsæt bouillon, og lad suppen koge i 20 min. under låg. Hvis du bruger en kogt kartoffelrest, lad da i stedet suppen koge i 10 min. før du tilsætter kartofler til suppen. Kom herefter mælken i og kog op igen i ca. 5 min. Blend suppen jævn med en stavblender eller i en foodprocessor. Smag til med lidt salt, peber og evt. citronsaft.


Grøntsagssuppe

Ingredienser:

400-600 g. grøntsagsrester, fx gulerod, spidskål, glaskål, porre, squash, frisk krydderurter mm.
1 ds. flåede tomater
½ løg
2 fed hvidløg
3 dl grøntsagsbouillon
2 spsk. olivenolie og 4 spsk. vand til at svitse grøntsager med
Smag til med salt og peber

Sådan gør du:

Rengør grøntsagerne, og skær dem i små strimler eller tern, og hak hvidløgsfeddet. Svits det i lidt olivenolie og vand i en gryde. Tilsæt bouillon, og lad suppen koge ca. 10 min. under låg. Blend det hele og smag til med salt og peber.

Yvonne Gottfredsen

Yvonne Gottfredsen er kogebogsforfatter med fokus på at inspirere singler og små husstande til at lave sund, billig mad og undgå madspild.

Hun er også kostvejleder og sundhedscoach ambassadør for bevægelsen Stop Spild af Mad.

Se mere på Facebooksiden @sundemadvaner, hvor du kan finde opskrifter på billige madretter.