Kæmperegningen – sådan klarer Ditte familiens skattesmæk

15. apr 2021

Kæmperegningen – sådan klarer Ditte familiens skattesmæk

Når man er et par med en meget lille indtægt og 2 børn, så gør et skattesmæk på 11.472 kr meget ondt. Se Dittes gode råd til, hvordan de klarer det.

 

Foto: Fru Sparsom/privat

Foto: Fru Sparsom/privat

Hvem: Ditte Freya Sørensen, pædagog og studerende. Gift med Jonas og mor til to piger.

Hvad: Har Instagram-profilen 'Fru Sparsom', hvor hun dokumenterer familiens økonomibevidste livsstil og kommer med gode spareråd til sine følgere. Her fortæller hun også om sit skattesmæk.

"Pis".

Sådan tænkte Ditte Freya Sørensen i marts 2021, da hun loggede på Skats hjemmeside og fandt ud af, at hun og hendes mand havde fået et skattesmæk på 11.472 kr.

"Til at starte med blev vi superærgerlige, og normalt ville vi have lukket øjnene og sagt, at det må blive trukket over skatten næste år, som man godt kan gøre med skattegæld", forklarer Ditte Freya Sørensen, der også er kendt som Fru Sparsom fra Instagramprofilen med samme navn.

"Men vi har bare taget et bevidst valg herhjemme om, at det ikke er sådan, det skal være mere. Vi bliver nødt til at tage et ansvar for vores økonomi og lægge en plan for, hvordan vi finder pengene", fortæller hun.

En lille måned senere havde parret fundet pengene i deres budget og betalt skattegælden.

Nye sommerferieplaner

Siden Ditte Freya Sørensen for fire år siden besluttede sig for at få styr på sin økonomi, har det at tjekke forskudsopgørelsen været et af de værktøjer, der hjalp med at holde økonomien på rette kurs.

"Tidligere havde jeg så meget styr på det, men det har bare kørt af sig selv, fordi vi flere år har haft den samme indtægt, og de sidste tre-fire år har vi fået ret mange penge tilbage", forklarer hun.

Vær sød ved dig selv og tilgiv dig selv, fordi du ikke havde styr på det. Det kan ske for os alle sammen. Tag tyren ved hornene og læg en plan.
Ditte Freya Sørensen, pædagog og studerende

Fordi hun havde vænnet sig til, at det gik fint med skatten, var hun faldet af på den og havde ikke fået tjekket sin forskudsopgørelse, og da parrets samlede indtægt ændrede sig markant, fordi de begge var begyndt at studere, faldt hammeren.

Da Ditte Freya Sørensen havde sundet sig over de dårlige nyheder, lagde hun en plan for, hvordan de skulle finde de 11.472 kr. på trods af, at parret til sammen kun får udbetalt 14.588 kr. om måneden.

Løsningen blev at lave en billigere version af den planlagte sommerferie, at bruge de indefrosne feriepenge samt penge, hun fik tilbage fra varmekontoen, til at betale gælden med.

Hun tog også de 4.000 kr., hun altid har stående på en buffer og solgte småting for sammenlagt 700 kr.

Hun skiftede også forsikringsselskab for at få et lavere kontingent. Bare en måned senere kunne Fru Sparsom betale den uventede skatteregning, og selvom sommerferien bliver anderledes end forventet, så glæder hun sig stadig.

"Det var meningen, at vi skulle have været på Bornholm, hvor vi ville leje et lækkert feriehus med pool og gå ud og spise om aftenen", forklarer hun.

I stedet for opholdet i luksushytten tager familien i stedet på campingplads, hvor de har lejet en væsentligt billigere hytte.

To af deres vennepar gør det samme, så de kan holde ferie sammen. Senere låner familien en kolonihave nogle dage og tager på landet for at besøge en ven. Og det er godt nok for Fru Sparsom, der for længst har lært at se uventede økonomiske udfordringer i øjnene.

"Vær sød ved dig selv og tilgiv dig selv, fordi du ikke have styr på det. Det kan ske for os alle sammen. Tag tyren ved hornene og læg en plan."

Tjek din forskudsopgørelse

Du kan finde din forskudsopgørelse på skats hjemmeside. Gør det til en vane at tjekke den mindst to gange om året, fx. i januar og juni måned.

Det er særligt i situationer, hvor dine livsvilkår ændrer sig, at det er vigtigt at holde øje med forskudsopgørelsen.

Det kan være, at du har skiftet arbejde, og er gået enten op eller ned i indtægt, måske er du blevet skilt eller har lukket din virksomhed.

Hvis dit skattesmæk er på under 20.000 kr., kan du vælge at udskyde det til næste år, hvor beløbet vil blive lagt oven i dine normale skatterater. Men det er en dyr løsning, da der løber renter på skattegælden.